franciaorszag koronavirus
Gazdaság

A franciák többsége támogatja az éjszakai kijárási tilalmat

MTI
Az érintettek többsége (62 százalék) támogatja a kilenc francia nagyvárosban a hétvégén életbe lépő éjszakai kijárási tilalmat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet csütörtökön ismertetett a BFM hírtelevízió, miközben az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint több mint 30 ezerrel emelkedett az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma, amire nem volt példa a járvány kezdete óta.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Emmanuel Macron államfő szerda esti televíziós beszédében jelentette be, hogy szombattól kezdve este 9 óra és reggel 6 óra között kijárási tilalom lép életbe kilenc nagyvárosban (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier).

Az érintett nagyvárosokban élő mintegy 20 millió ember 62 százaléka támogatja az intézkedést, és 90 százalékuk úgy gondolja, hogy be is fogja tartani.

Az ezer francia nagykorú választópolgár megkérdezésével csütörtökön készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 73 százaléka aggódik a vírus fokozódó terjedése miatt, és 60 százalékuk attól tart, hogy az újabb korlátozások nem eléggé hatékonyak.

A bejelentett intézkedések közül a megkérdezettek 59 százaléka azt is támogatja, hogy magánlakásokban rendezett találkozókon egyszerre ne legyenek hatnál többen, és kétharmaduk le is mondott arról, hogy a következő hetekben találkozzon a hozzátartozóival. Összességében a franciák 43 százaléka szerint a kormány nem tesz elég óvintézkedést a járvány megfékezésére, ami két százalékkal több, mint az előző, október 2-án készült felméréskor.

Az egészségügyi tárca honlapján csütörtök este közzétett járványügyi mutatók szerint az elmúlt 24 órában 30 621 új koronavírusos estet tártak fel az illetékes hatóságok, amire még nem volt példa. A napi 20 ezres esetszámot is csak október 9-én érte el Franciaország.

Néhány napja a súlyos betegek száma is egyre nagyobb mértékben nő: hétfőn 170, kedden 226, szerdán 193, csütörtökön pedig 219 fertőzött került intenzív osztályra. A kormány jelenleg ezt a mutatót tartja a legfontosabbnak, miután a korlátozások célja a sürgősségi osztályok tavaszi leterheltségének elkerülése.

Jelenleg 1741 beteget kezelnek intenzív osztályon, 77-tel többet, mint szerdán. Olivier Véran tárcavezető csütörtökön jelezte, hogy 5800 intenzív ágy áll rendelkezésre jelenleg az országban.

A járvány első hullámának áprilisi tetőzésekor több mint 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, ez a szám júliusig négyszázra csökkent, majd augusztus vége óta újból emelkedik. Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 88-cal 33 125-re emelkedett az előző napi 104 után.

Címlapkép forrása: MTI/Christophe Ena

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
lélegeztetőgép