parlamentalkonyat
Gazdaság

Fájni fog a válság Magyarországnak, de talán nem sokáig

Portfolio
A tavalyi 2 százalékról 2020-ban a GDP 8,3%-ára emelkedhet a magyar költségvetés hiánya – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Fiscal Monitor című kiadványában. A megugró deficit mellett persze az adósságunk is emelkedik hirtelen, éveket veszíthetünk az adósság elleni harcban. A jó hír, hogy ezek a negatív folyamatok jó eséllyel csak átmenetiek lesznek, fokozatosan tér majd vissza a fegyelmezett fiskális politika.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az IMF a napokban frissítette növekedési előrejelzését Magyarországra a World Economic Outlook kiadványában, így a Valutaalap szerint 6,1%-kal eshet vissza idén a magyar GDP, majd 2021-ben 3,9 százalékos növekedés jöhet.

A héten a globális költségvetési folyamatokról szóló Fiscal Monitor elemzés is megjelent. Ebben az idén 8,3%-os magyar deficitet valószínűsítenek, ami nagyjából egybecseng a kormány 7-9 százalékos várakozásával. A Valutaalap szerint ez elsősorban a kiadások növelésének köszönhető, hiszen miközben a büdzsé bevételei a GDP 43,8 százalékára csökkennek csak a tavalyi 44%-ról, a kiadások 52,1 százalékot tehetnek ki, ami 6 százalékponttal magasabb a 2019-esnél. Ez persze nominálisan a bevételeknél is nagyobb esést jelent, hiszen a 6 százalékkal kisebb GDP nagyjából ugyanekkora része kisebb összeg. A kiadásoknál pedig ez a hatás ellentétes: a kisebb GDP mellett még a változatlan szinten maradó kiadások is magasabb arányt adnak.

A grafikonon a pozitív üzenet is látszik: az IMF szerint csak átmenti lesz a deficit emelkedése, a válság után a kormány ismét a fiskális fegyelmet tartja majd szem előtt. 2021-ben várhatóan még nem sikerül majd teljesíteni a 3%-os lélektani határt, de azt követően fokozatosan tovább csökkenhet a hiány, 2022-ben már a tavalyi 2 százalékos értéket is megközelíthetjük.

Hiába a gyors deficitcsökkenés, a megugrás nagy nyomot hagy az adósságpályán, a Valutaalap várakozásai szerint idén 77,4 százalékra emelkedik majd a GDP-arányos adósságráta, ami 2013 óta a legmagasabb érték lehet, vagyis többévnyi adósságcsökkentésünk veszhet el. Ez persze nem meglepő, korábban a Portfolio is számolgatott azzal kapcsolatban, hogy a lehetséges gazdasági visszaesés és költségvetési hiány milyen adósságpályát eredményezhet.

Ahogy említettük, az adósságban nehezebb lehet elérni a 2019-es szintet, az IMF szerint ez csak 2025-ben sikerülhet. Az idei megugrás után ugyan csökkenő pályára állhat az adósságráta, de csak 2023-ban csökkenhet 70 százalék alá.

Címlapkép: Getty Images

háziorvos alapellátás
nyugdíjas boldog
piac reggel
biden trump
koronavírus járvány hőmérés
lánchíd
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Elemzések és kereskedési ötletek.
háziorvos alapellátás