orvos labor egészségügy kórház
Gazdaság

Megjöttek az orvosi kamara konkrét javaslatai: ezt pontosítanák a béremeléssel kapcsolatban

Portfolio
Vasárnap este tette közzé javaslatait a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatással és az összeférhetetlenséggel kapcsolatban.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio Private Health Forum 2020 konferencián!

A MOK vezetői kedden tárgyaltak Pintér Sándor belügyminiszterrel. A megbeszélésen a MOK elnöke ismertette az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatos kamarai álláspontot, amely szerint a törvény érdemi pontokban, minimum a kirendelés és a másodállások korlátozása tekintetében pontosításra szorul. Ezeket a pontosítási javaslatokat tették közzé vasárnap este.

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnál a MOK szerint a munka törvénykönyvének rendelkezéseit kell alapul venni, ahhoz képest lehessen csak kivételeket, rendkívüli helyzeteket megállapítani, de azokat is „kellő fékkel, megnyugtató módon rendezve”.

Mint írják, „elhibázott és félelmet generál”, ezért pontosításra szorul az orvosok béremeléséről szóló jogszabálynak az a része, amely a kirendelés időtartamát (1+1 év) szabályozza. Az „áthelyezés” szabályozása szintén jogbizonytalanságot okoz. Álláspontjuk szerint a szabályozás szintjén el kell választani a járványhelyzet alatti és a békeidős szabályokat. Egészségügyi járványhelyzet alatt maximum 100 munkanap/naptári évben legyen szabályozva az eltérő foglalkoztatás lehetősége.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a „védett” munkavállalói csoportoknál (például várandós édesanyák, gyermeküket egyedül nevelők) nem alkalmazható egyoldalúan a kirendelés, ez is pontosításra szorul.

A MOK szerint indokolt lenne akár törvényben is rögzíteni azokat a konkrét szempontokat és munkavállalói érdeket, amelyekhez igazodva a munkáltató elrendelheti a kirendeléseket. Azt is javasolják, hogy ezeket plusz kirendelési díjjal ismerje el a kormányzat az orvosok számára.

Összeférhetetlenség

A kamara szerint a korábbi közalkalmazotti státuszhoz képest is feszesebb szabályozás sok esetben életszerűtlen az egészségügyben, bizonyos szempontokból pedig kontraproduktív: „Nem szabad, hogy az új jogállási törvény miatti félelem miatt hagyják el tömegesen az érintettek az egészségügyet” – írják.

Szerintük ezeket a szabályokat is életszerűbbé kell tenni: itt is nyilvánossá tennék azokat a szabályokat, amelyek alapján a munkáltató erről dönt.

  • Javasolják például, hogy ne tagadhassa meg az engedélyezést végző szerv az engedély kiadását olyan tevékenységre, amely az adott intézmény működésével nem összeférhetetlen.
  • Ne tagadhassák meg az engedély kiadását olyan egészségügyi tevékenységre, amit az adott intézmény nem folytat.
  • Csak rendkívüli esetben tagadhassák meg az engedély kiadását akkor, ha a kérvényezett tevékenység eltér attól a szakterülettől, amelyen az orvos az adott (állami) kórházban praktizál.

Címlapkép: Getty Images

trader
GettyImages-1191984095
repulomaszkcovid
oltás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
factory worket ipar dolgozó gyári munkás