koronavírus járvány covid-19 india
Gazdaság

Koronavírus: pozitív lett Varga Judit igazságügyi miniszter tesztje

MTI
Portfolio
A világon már 40 346 078 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 117 577 a gyógyultaké pedig 27 627 761 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. A járványról szóló híreinket kedden percről percre ebben a cikkünkben gyűjtjük össze.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Belgiumban felfüggesztenek minden nem feltétlenül szükséges kórházi kezelést

Felfüggesztenek minden nem feltétlenül szükséges kórházi kezelést a koronavírussal fertőzöttek ellátása érdekében Belgiumban - jelentette be Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter kedden. A miniszter utalt arra, hogy a fertőzöttek száma rohamosan növekszik.

Közölte egyben azt is, hogy a kórházak a fertőzöttek közül csak a súlyos eseteket fogadják. A többiek számára otthon kell megoldani az ápolást. Elmondta, az egészségügyi intézmények mostantól csak azokat tesztelik, akik tüneteket mutatnak, illetve az egészségügyben dolgozókat, és a 65 év felettieket.

A miniszter korábban arról is beszélt, hogy az ország kezdi elveszíteni az irányítást a koronavírus-járvány második hulláma felett és hamarosan "fertőzéscunamival" nézhet szembe.

Szavai szerint ha a fertőzés az orvosokat és a gondozókat is eléri "katasztrofális helyzet áll elő". Vallóniában, az ország déli részén és Brüsszelben a legveszélyesebb a helyzet egész Európát tekintve - tette hozzá.

A beszámolók szerint az új fertőzöttek száma gyorsan növekszik Belgiumban. A múlt hét folyamán átlagosan napi 8422 új esetet jegyeztek fel az országban. Az arány 70 százalékkal haladja meg az előző heti adatokat. A 11 millió lakosú országban feljegyzett adatok alapján 100 ezer lakosra 816 új koronavírus-fertőzött jut.

Az elmúlt hét napban átlagosan 267 ember került kórházba a vírus miatt. Ez az arány 95 százalékkal magasabb a megelőző héten feljegyzettnél. Kórházakban 2774 beteget kezelnek a vírussal összefüggésben, közülük 446-an intenzív ellátásban részesülnek, számuk egy hét alatt megkétszereződött. Jelenleg 209 beteg esetében kell lélegeztetőgépet alkalmazni. A vírus szövődményeiben elhunytak száma naponta átlagosan 32. A járvány kezdete óta közel 10 500-an vesztették életüket a koronavírus miatt.

(MTI)

Elkapta a koronavírust az Új Szent János Kórház főigazgatója

Koronavírusos lett az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatója, Takács Péter – tette közzé a kórház a Facebookon. Hozzáteszik, hogy tünet-és panaszmentes és a következő 10 napban otthonról látja el feladatait.

31,5 millió adag koronavírus-védőoltást vásárol a spanyol kormány

A spanyol kormány jóváhagyta több mint 31,5 millió adag koronavírus elleni védőoltás megvásárlását az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyártól - közölte Salvador Illa egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón kedden Madridban.

A tárcavezető felidézte: az Európai Bizottság 27 uniós tagállam nevében mintegy 300 millió dózis beszerzéséről írt alá szerződést a még kísérleti fázisban lévő készítményből.

Mint mondta, egy adag oltóanyag ára 2,90 euró (1056 forint), amelyből 1,12 eurót (408 forint) az Európai Bizottság áll, a tagállami hozzájárulás pedig 1,78 euró (648 forint). Ez utóbbi 20 százalékkal növelhető a felmerülő többletköltségektől függően - tette hozzá.

Mivel az immunitás megszerzéséhez két oltásra lesz szükség, a berendelt mennyiség 15,7 millió ember számára lesz elegendő a majd 47 millió lakosú Spanyolországban.

Salvador Illa beszélt arról is, hogy a központi kormány tanulmányozza az éjszakai kijárási tilalom elrendelésének lehetőségét azokkal a tartományokkal egyeztetve, ahol a helyi vezetés ezt indokoltnak látja. A korlátozás elrendeléséhez szükségállapotot kell elrendelni az adott területen, amelynek elfogadásához viszont politikai konszenzus kell a parlamentben - hangsúlyozta.

A madridi autonóm tartományban szombatig van érvényben szükségállapot, amelyet a magas esetszámok miatt rendeltek el két hétre. A központi kormány jelenleg nem tervezi ennek meghosszabbítását - mondta a miniszter.

Az egészségügyi minisztérium napi jelentése szerint 24 óra alatt 5314 új koronavírus-fertőzést igazoltak a PCR-tesztek, a regisztrált esetszám pedig csaknem 14 ezerrel lett több hétfő óta. Az első, január végén azonosított eset óta több mint 988 ezer embernél mutatták ki a fertőzést Spanyolországban.

A koronavírus eddigi halálos áldozatainak száma 34 210, egy hét alatt 553-an vesztették életüket, hétfőn negyvenen hunytak el.

(MTI)

Elkapta a koronavírust Varga Judit

Pozitív lett Varga Judit igazságügyi miniszter koronavírus-tesztje – olvasható a politikus Facebook oldalán. A poszt szerint enyhe légúti tünetei vannak jelenleg, a családjával együtt házi karanténba vonultak és otthonról dolgozik a továbbiakban. Kormányülésen nem vesz részt.

Hiába lesz vakcina, vissza-vissza fog térni a koronavírus a brit tudományos főtanácsadó szerint

Előbb-utóbb olyan népbetegség lehet a koronavírus által okozott covid-19, mint az évente visszatérő influenza - véli az Egyesült Királyság tudományos főtanácsadója, Patrick Vallance. Hozzáteszi, hogy néhány potenciális vakcina már a klinikai tesztek végső fázisában jár, de szerinte egyik sem fogja felszámolni a vírust.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a brit kormány elrendelte a legmagasabb készültséget Manchesterben és környékén

A brit kormány saját hatáskörében elrendelte a legmagasabb koronavírus-készültségi szint életbe léptetését Manchesterben és tágabb környékén is, miután erről nem sikerült a helyi vezetéssel megállapodásra jutni - közölte kedden Boris Johnson miniszterelnök.

Tovább a cikkhez

Önkéntes lesz a tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia - közölte Igor Matovic miniszterelnök Szlovákia biztonsági tanácsának keddi ülése után Pozsonyban.

A pozsonyi kormány vasárnap döntött arról, hogy az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá.

A nagyméretű akció, amelynek előkészületei a nyilvánosság kizárásával már három hete folynak, a hét végén kezdődik el néhány, a koronavírus-járvány által leginkább veszélyeztetett járásban próbateszteléssel.

A tesztelés többségét két hétvégén - október 30-a és november 1-je, valamint november 6-a és 8-a között - fogják lebonyolítani.

Az embereket - Szlovákiának több mint ötmillió lakosa van - antigén-tesztnek vetik alá, amelyből az állam mintegy 13 millió darabot rendelt. A tesztelés eredménye mintegy 15-30 perc elteltével már kiértékelhető.

A hivatalos közlések szerint az egész országban mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyen átlagban hét-nyolc emberre lesz szükség, akikhez még önkéntesek is társulnak. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bekapcsolják. Jaroslav Nad védelmi miniszter azt mondta, hogy a hadsereg 8000 katonát mozgósított a tesztelés lebonyolítására. A szükséges fertőtlenítéseket szintén a katonák fogják biztosítani.

A szlovákiai kórházakban jelenleg 638 beteget kezelnek, akik közül 51 szorul lélegeztetőgépre - közölte kedden Zuzana Eliáąová, az egészségügyi tárca szóvivője.

(MTI)

Iránban több mint kétszer annyi halottja lehet a koronavírusnak, mint a hivatalos statisztika

A koronavírus-fertőzés következtében életüket vesztők száma akár a kétszerese is lehet a hivatalos adatoknak Iránban - erről számolt be kedden az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség a járvány ellen küzdő válságkezelő csoportra hivatkozva.

Maszúd Mardani egészségügyi szakértő szerint a koronavírus-fertőzéssel összefüggő napi halálesetek számát - amely kedden 322 volt - 2,5-el kellene megszorozni annak érdekében, hogy megkapják a valós számokat. Mardani állítását további egészségügyi szakértők is osztották.

A szakértők azonnali vesztegzár bevezetését szorgalmazzák a nagyobb városokban - elsősorban az egyik fő gócnak számító fővárosban, Teheránban - az egészségügy tehermentesítése érdekében.

A közel-keleti országban hétfőn dőlt meg a naponta bejelentett halálesetek száma, amely aznap 337 volt. A keddi 322-vel együtt meghaladta a 31 ezret a koronavírus-járvány halottjainak a száma Iránban.

A közel 82 millió lakosú Iránban eddig csaknem 540 ezren fertőződtek meg koronavírussal.

(MTI)

Szájvizek is hatásosak lehetnek a koronavírus ellen amerikai kutatók szerint

Egyes szájon át szedhető antiszeptikumok és szájvizek képesek lehetnek hatástalanítani az új-koronavírust az amerikai Penn State Orvostudományi Főiskola kutatása szerint.

Tovább a cikkhez

Véget ért az önkéntes karantén a finn miniszterelnöknek

Véget ért az önkéntes karantén Sanna Marin finn miniszterelnök számára, miután második koronavírus-tesztje is negatív lett - közölte kedden a kormány.

A 34 esztendős Marin a múlt héten elhagyta a brüsszeli EU-csúcsot "megelőző intézkedés" gyanánt a lehetséges fertőzés miatt. A finn kormányfő ezt megelőzően ugyanis egy olyan törvényhozó közelében tartózkodott a finn parlamentben, akinek később pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Finnországba való visszatérését követően Marin önkéntes karanténba vonult, és elvégeztetett két tesztet.

(MTI)

Koronavírus: az első hullám európai mintaállama olyat tesz, ami mindenki más szerint lehetetlen

Szlovákia az első hullámban élen járt a koronavírus elleni védekezésben, ennek köszönhetően a halálozások száma még ma sem lépte át a 100-at, az egy főre jutó fertőzések száma pedig az egyik legjobb volt Európában. A második hullám őket is elérte, és a válaszok nem maradtak el: jelenleg Szlovákia az egyik legszigorúbb ország, és a miniszterelnök terelés nélkül beszél a kormány radikális terveiről. Most olyat húztak, amelyre eddig egyik országban sem volt példa: az ország teljes lakosságát letesztelik. Az intézkedéssel elméletben azonnal ki lehet szorítani a társadalomból a vírust, a gyakorlatban valószínűleg csak pár hónappal eltolják a második hullám tetőzését, de ezzel is értékes időt nyernek a vakcina megjelenéséig, és lehet, hogy egy harmadik hullámot előznek meg vele. Kritikusok most is vannak, holott az intézkedés megtervezettnek és kivitelezhetőnek tűnik. Ha ez sikerül, akkor példát mutathat az ország Európának, amelynek vezetői előbb beletörődve nézték a másik hullám felfutását, majd kapkodva szigorítanak, a gazdasági károkat nem megelőzve, csak elodázva. Érdemes lesz figyelni a szlovákokat, mert ez a lépés a szelektív védekezés utolsó, nagy volumenű kíésrlete arra, hogy mégse kelljen teljes lezárást csinálni.

Tovább a cikkhez

Váradi József: "Sok magánkézben lévő légitársaság fog csődbe menni"

A brit UK Aviation Club által rendezett eseményen beszélt a Wizz Air vezérigazgatója, Váradi József. Negatív képet festett a légiipar közeljövőjéről, sok magánkézben lévő vállalat fog csődbe menni a cégvezér szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Oroszországban novemberben megkezdődhet a védőoltások tömeges beadása

November végén megkezdődhet a Covid-19 elleni védőoltás tömeges beadása Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, az Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója kedden egy moszkvai innovációs fórumon.

Tovább a cikkhez

Ezt is a vírus hozta: új adatforrásokból dolgozik a KSH az inflációs és kiskereskedelmi statisztikák

A koronavírus által teremtett helyzetben hetek alatt vont be új adatforrásokat, vezetett be új adatgyűjtési módokat és adatfeldolgozási technikákat a Központi Statisztikai Hivatal, így például az inflációs, gépjárműforgalmi, illetve kiskereskedelmi statisztikákhoz – emelte ki a KSH a 2020. évi Statisztikai Világnap alkalmából küldött közleményében.

Tovább a cikkhez

Hát ezért is olyan veszélyes, hogy berobbant Magyarországon a koronavírus

A magyar lakosság nem elhanyagolható hányada küzd olyan krónikus betegségekkel, amelyek kockázatosak a koronavírus szempontjából. A KSH elemzéséből kiderült, hogy a lakosság 30%-a magas vérnyomással küzd, közel 13%-nak magas a koleszterinszintje, illetve 9%-ot cukorbetegséggel kezelnek. A krónikus betegségek halmozódása is jellemző. Mindez jelzi, hogy sokaknak érdemes különösen körültekintőnek lenni, hiszen náluk súlyosabb lefolyást eredményezhet a vírus, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba.

Tovább a cikkhez

Második járványhullám: nagyon pesszimista lett a lengyel jegybankár az idei és jövő évi kilátásokról

A lengyel gazdaság idén a kormány által vártnál kétszer nagyobb mértékben, 8-10%-kal zuhanhat, és még jövőre is 2-3%-kal visszaeshet a teljesítménye, ha a jelenlegi ütemben terjed a koronavírus-járvány az országban - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek a lengyel jegybank monetáris tanácsának egyik tagja.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egy hiba miatt holnap megugorhat a fertőzöttek száma Magyarországon

A keddi új koronavírus-fertőzésekről szóló adat egy informatikai hiba miatt alacsonyabb volt, mint amit valójában a magyar hatóságok regisztráltak, ezért a kimaradt számot a holnapi adathoz adják majd hozzá - mondta Müller Ceclia az operatív törzs tájékoztatóján. Kedden 989 fertőzöttről jelentettek, de még így is rekordra ugrott a pozitív tesztek aránya, ami a tesztelési kapacitás szűkösségéről árulkodik. A mentőkbe antigén tesztek kerülnek, ezek abban segítenek, hogy késleltetés nélkül jussanak a koronavírusos betegek a megfelelő ellátási osztályra. A vírus utat tör az idősebb korosztály felé, a halálozások száma emelkedni fog - hangzott el a tájékozatatón.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor már meg is kapta az influenza elleni oltást

"Csak bátran! Aki tudja, oltassa be magát influenza ellen!" - mondja Orbán Viktor a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Tovább a cikkhez

A koronavírus miatt aggódnak leginkább a pénzügyi vezetők

Alaposan átalakította a pénzügyi vezetők mindennapjait a koronavírus-járvány – derül ki a PwC Future of Finance kutatásából. Amíg tavaly a szakemberhiány miatt aggódtak leginkább, addig idén egyértelműen a COVID-19 miatti gazdasági bizonytalanságot értékelik a legnagyobb külső kockázatnak.

Tovább a cikkhez

Bulgáriában rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése

Bulgáriában rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése: az elmúlt 24 órában 1024 új esetet regisztráltak, amely 629-cel több az előző napinál; egyes vidéki régiókban válságosra fordul a helyzet, a kórházakban nincs elegendő ágy, sem egészségügyi dolgozó az egyre több beteg gyógyításához.

Az egészségügyi minisztérium keddi tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta 30 527-en kapták el a vírust.  Az elmúlt napon 18-an haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halálesetek száma ezzel 1008-ra nőtt. Jelenleg 1562 embert ápolnak kórházban, 88-at intenzív osztályon. A járvány kezdete óta 17 153 ember gyógyult meg, az elmúlt 24 órában 4406 tesztet végeztek.

Bulgáriában jelenleg rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet a kormány november végéig meghosszabbított. Kötelező a védőmaszk viselése a közintézményekben és a közösségi közlekedési eszközökön, illetve a higiéniai előírások és a társadalmi távolság betartása. A hatóságok fokozzák a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzését.

(MTI)

Rekordok dőltek meg a koronavírus-járványban - új csúcson a pandémia

A Johns Hopkins Egyetem (JHU) adatbázis alapján tegnap mintegy 440 ezer koronavírusos megbetegedést regisztráltak a világban. A friss adat óriási új rekordot jelent, eddig 400 ezer felett csak kétszer járt a mutató. Az elmúlt egy hét adatai alapján a világ 40 országában jár a csúcsán a járványgörbe, a második hullámban újabb és újabb lendületet vesz a fertőzés. Több erős gócot is azonosítani lehet, a leggyorsabban Nyugat-Európában terjed a koronavírus.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: új rekordon az elhunytak száma Magyarországon

Megérkezett a keddi jelentés: 989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1211 főre emelkedett, 14 637-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 909 fő. Az aktív fertőzöttek 30%-a, az elhunytak 40%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 1960 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen - tájékoztat a kormányzati koronavírus-portál.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: ma délelőtt újra megszólal az operatív törzs

Nő a koronavírussal fertőzöttek és  abetegségben elhunytak száma is Magyarországon, tegnap már az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitív eredményt adott, mindezek alapján úgy tűnik, a járvány elszabadult. A kormányzat járványügyi értékeléséről és intézkedéseiről tart sajtótájékoztatót várhatóan 11:15-től az operatív törzs.

Tovább a cikkhez

Ismét átmeneti járványkórházzá alakítottak egy belgrádi sportcsarnokot

A koronavírus-fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt ismét átmeneti járványkórházzá alakították a belgrádi Stark Arénát, ahol szükség esetén 510 beteget tudnak ápolni.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - hétfőről keddre 1086-tal nőtt az igazolt fertőzöttek és harmincnéggyel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 122-vel 36 282-re, Koszovóban 118-cal 17 000-re, Észak-Macedóniában 161-gyel 23 815-re, Montenegróban 145-tel 15 760-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 540-gyel 34 643-ra emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 778-ra, Koszovóban hárommal 656-ra, Észak-Macedóniában tizenkettővel 846-ra, Bosznia-Hercegovinában tizenhárommal 1005-re, Montenegróban pedig néggyel 239-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma.

(MTI)

Koronavírus: 1,1 millió elhunyt, több mint 40 millió fertőzött

korona01010

A címlapkép forrása: MTI/EPA/Farúk Hán.

Koronavírus: egy európai országban már általános kijárási korlátozást vezettek be

Írországban szerda éjféltől hat hétre ismét jelentősen megszigorítják a járványügyi korlátozásokat amiatt, hogy az utóbbi két hétben megugrott az új koronavírus-fertőzéses esetek száma. Így Írország az első az Európai Unióban, amely újra bevezeti a kijárási korlátozásokat.

Tovább a cikkhez

Nincs az a járvány, ami a magyar használtautó-piacot képes ledönteni a lábáról - Nagyon pörög az ért

A használtautó-piacot kevéssé rázta meg a koronavírus-járvány, a minőségi, egy-hét éves használt autókkal kereskedők számára még új vevőket is hozott a járványhelyzet - állapítja meg a DasWeltAuto.

Tovább a cikkhez

Tombol a járvány a régióban – A második hullám ismét padlóra küldi a gazdaságot?

Az elmúlt napokban a koronavírus-járvány egyik gócpontja lett Közép-Európa, a régióban sorra dőlnek az új rekordok a fertőzések és a halálos áldozatok számában is. Csehországban és Lengyelországban még rosszabb a helyzet, mint nálunk. Az erős második hullám pedig a gazdaságra is hatással lehet, bár a pontos hatást egyelőre nehéz becsülni, hiszen sok múlik majd a lezárások mértékén. Az egyértelmű, hogy nőttek a negatív irányú kockázatok az előrejelzésekben, legközelebb november közepén leszünk okosabbak a harmadik negyedéves GDP-adatok ismeretében.

Tovább a cikkhez
ischlg tirol ausztria
koronavirus, lány, otthon
új lakások lakópark
cimlap
GettyImages-1211246429 (1)
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

gulyás gergely