worker gyári munkás dolgozó covid koronavírus
Gazdaság

Tombol a járvány a régióban – A második hullám ismét padlóra küldi a gazdaságot?

Az elmúlt napokban a koronavírus-járvány egyik gócpontja lett Közép-Európa, a régióban sorra dőlnek az új rekordok a fertőzések és a halálos áldozatok számában is. Csehországban és Lengyelországban még rosszabb a helyzet, mint nálunk. Az erős második hullám pedig a gazdaságra is hatással lehet, bár a pontos hatást egyelőre nehéz becsülni, hiszen sok múlik majd a lezárások mértékén. Az egyértelmű, hogy nőttek a negatív irányú kockázatok az előrejelzésekben, legközelebb november közepén leszünk okosabbak a harmadik negyedéves GDP-adatok ismeretében.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Tombol a járvány Kelet-Közép-Európában

Ma már nem túlzás azt állítani, hogy Közép-Európa a járvány második hullámának gócpontja lett. A nyári nyugodtabb időszak után szinte megállíthatatlanul emelkednek az esetszámok elsősorban Csehországban és Lengyelországban, de Magyarországon is sorra dőlnek a csúcsok az új fertőzések számát illetően.

Jól látszik, hogy a cseh és a lengyel esetszámok még magyar szemmel is ijesztőnek tűnnek. Ez csak részben köszönhető a magasabb tesztelésnek, a csehek és a lengyelek is sokkal több vizsgálatot végeznek, de mindkét országban 20% felett van a pozitív tesztek aránya, ami lényegesen magasabb a magyarnál.

A járvány első hulláma a második negyedévben a gazdaságot is padlóra küldte, most azonban egyelőre nem érkeznek hírek hasonló károkról. Ennek több oka lehet:

  • A feldolgozóipar tavaszhoz képest viszonylag jól tartja magát, nem estek szét az ellátási láncok, egyelőre nem érkeznek tömeges hírek gyárak bezárásáról, munkaidő csökkentéséről, elbocsátásokról.
  • Egyelőre a legtöbb országban az óvodák és az iskolák többsége is működik, vagyis a szülők nem esnek ki a munkaerőpiacról.
  • A szolgáltatásokat és a kiskereskedelmet leginkább a lezárások és társadalmi korlátozások befolyásolhatják negatívan, a legtöbb ország egyelőre igyekszik minimálisra csökkenteni ezeket a korlátozásokat.

Vagyis az országok egyelőre igyekeznek „életben tartani” a gazdaságot, hogy ne ismétlődjön meg a tavasszal látott zuhanás. Egyelőre mindenki keresi a korlátozásoknak azt a mértékét, ami mellett megfékezhető a járvány, de a gazdaság is működőképes marad.

Az viszont még most is kérdéses, hogy ez fenntartható-e, sok múlik majd azon, hogy a következő hetekben hogyan alakulnak az esetszámok és még inkább az egyelőre biztatóan alakuló halálozási adatok. Szlovákiában például a középiskolákat már be kellett zárni, betiltották a hat főnél nagyobb összejöveteleket, illetve visszaállították az idősek vásárlási sávját. A cseheknél is hasonló döntések születtek, felfüggesztették a sporteseményeket és rotációs rendszert vezettek be az iskolákban. Legújabban pedig a lengyel középiskolákban is áttértek a távoktatásra, a sporteseményeket pedig nézők nélkül rendezik meg.

Ehhez képest Magyarországon egyelőre enyhének számítanak a korlátozások, a távoktatást csak azokban az iskolákban vezetik be, ahol fertőzést regisztrálnak, és a sporteseményeken sincs semmilyen korlátozás, illetve a vásárlási idősávok sem tértek vissza.

Pedig már mindenki a kilábalásban bízott

A vártnál erősebb második hullám a sokak által remélt gazdasági kilábalást veszélyezteti. A második negyedéves zuhanás után abban lehetett bízni, hogy V-alakú felpattanás jön majd a gazdaságban, a harmadik negyedév elején látott adatok ezt alá is támasztották.

Mostanra azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy Közép-Európában nem lesz V-alakú a lefutás, a legjobb esetben is „pipa alakú” lesz a gazdaság magához térése, de még aggódhatunk, hogy ne legyen belőle W-alak.

Az utóbbi egy-két hónapban egyértelműen látszik, hogy megtorpant az éppen csak kibontakozóban lévő fellendülés, és még nem látjuk a járvány végét. Ha még szigorúbb korlátozásokra lesz szükség, akkor az további csapásokat jelenthet a gazdaságra.

A feldolgozóiparban általában a beszerzési menedzserindexeket tekintik jó előrejelzőnek. (Bár a pontos értelmezését illetően erős problémák vannak). Említettük, hogy jelenleg nem a feldolgozóipar az első számú veszélyeztetett iparág, azonban szeptemberben már látszott a régiós bmi-k alakulásában az elbizonytalanodás. A legtöbb országban még 50 pont felett maradt az index, vagyis további bővülést vetít előre, de a magyar feldolgozóipar konjunktúraindexe például 48,8 pontra esett az augusztusi 52,3 pontról, ezzel öt hónap után tört meg az 50 pont feletti trend.

MicrosoftTeams-image (11)
Régiós feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek, melyeken látszik az elbizonytalanodás (Forrás: ING Bank)

A második hullám gazdasági kárait egyelőre nehéz számszerűsíteni, hiszen még javában benne vagyunk, nem tudni, mekkora korlátozások lesznek elegendők a megfékezéséhez, illetve átterjed-e a feldolgozóiparra is a hatás. Egyelőre az elemzői véleményekben sem látszik drámai romlás, de szinte mindenki kiemeli, hogy

a járvány terjedése miatt érezhetően nőttek a lefelé mutató kockázatok az idei gazdasági visszaesést illetően.

Jól jelzi ezeket a kockázatokat, hogy miközben a szakemberek többsége és a kormány 5-6%-os gazdasági visszaeséssel számol idén Magyarországon, a Morgan Stanley elemzői legutóbbi anyagukban már 8%-os GDP-esést vetítettek előre. Szerintük a régióban hasonlóan mély lehet a válság Csehországban, a lengyelek viszont talán „megúszhatják” a 2020-as évet 5% körüli zsugorodással. A bank elemzői szerint elsősorban a 8,1%-kal visszaeső beruházások és az 5,7%-kal csökkenő export húzhatják vissza a magyar gazdaságot, a fogyasztásban mérsékeltebb, fél százalékos mérsékelődésre számítanak.

A legtöbb elemző egyelőre nem számol a járvány második hullámának hatásával, hiszen ahogy említettük nehezen becsülhető. November közepén talán kicsivel okosabbak leszünk, amikor megjelennek a harmadik negyedéves GDP-adatok, de igazi támpontot még az sem biztos, hogy ad, hiszen jelenleg már a negyedik negyedévben járunk.

A magyar GDP esetében például az ING Bank elemzői az alacsony bázis miatt továbbra is korábban sosem látott visszapattanást várnak a második negyedévhez képest, az igazi kérdés majd a negyedik negyedév lehet, amikor a járvány súlyosbodása újra féket rakhat a gazdaságra. .

Címlapkép: Getty Images

bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vakcina koronavírus