ursula von der leyen onkentes karanten jarvany nemetorszag
Gazdaság

Egy szó nélkül eltűnt az Európai Bizottság önkéntes karanténba vonult elnöke és egy másik országban bukkant fel

Portfolio
Egészen érdekes sztori kerekedett azután, hogy az Európai Bizottság elnöke múlt csütörtökön délután sietősen távozott az EU-csúcsról, miután kiderült, hogy egyik közeli munkatársa koronavírusos lett; és mindössze percekkel azelőtt, hogy neki kellett volna tájékoztatnia az állam- és kormányfőket a Brexit aktuális állásáról.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Ursula von der Leyen az ülésről való távozásakor azt jelezte Twitterén, hogy önkéntes izolációba vonul, amiből egy minapi hasonló eset miatt arra lehetett következtetni, hogy a Bizottság épületének 13. emeletén a „szolgálati lakásában” teszi ezt meg.

A Bizottság elnöke ugyanis nem kért rendes szolgálati lakást Brüsszelben, hanem egy éve a Bizottság főépületének, a Berlaymont-nak a legfelső emeleten lakik. Ott alakítottak ki neki egy lakrészt az irodája mellett, azaz

gyakorlatilag ugyanott van a lakása, mint ahol dolgozik.

Ez a korábbi bizottsági elnökökhöz képest furcsa és példátlan megoldás alapesetben szerencsés, mert sok időt meg tud spórolni az utazással, készülődéssel. A koronavírus-járvány akut fázisában azonban a jelek szerint éppen ez ütött vissza és emiatt hagyta el a várost és az országot is a Bizottság elnöke. A jelek szerint ugyanis nem biztos benne, hogy a Berlaymont szigorú biztonsági protokollja és sűrű vírustesztelési gyakorlata mellett is kellően el tudja úgy különíteni magát, hogy ne fertőződjön meg a munkája során.

Ez az a háttér, amit végülis tudni kell ahhoz, hogy megértsük: hogyan fordulhatott az elő, hogy egy szó nélkül elhagyta Brüsszelt az önkéntes karanténja alatt és egy másik országban bukkant fel. Kedden ugyanis az újságírói nyomás mellet egy sajtótájékoztatón kiderült, hogy von der Leyen elhagyta Brüsszelt, sőt az országot is és Németországban tartózkodik. Szerdán reggel pedig a Politico hírlevele már tényként közölte a Bizottság sajtósára hivatkozva, hogy Hannoverben van a házában és onnan dolgozik. Ezek szerint tehát onnan bonyolította le a Bizottság elnöke az uniós biztosokkal folytatott hétfői videókonferenciáját, illetve az olasz miniszterelnökkel kedden folytatott tárgyalását, és onnan vezeti a szerdai újabb biztosi kollégiumi ülést is, amelyekről szintén posztolt a Twitteren.

A Bizottság elnökének furcsa „eltűnése” kapcsán lényeges információ, hogy a belga szabályok szerint azzal, hogy egy közeli munkatársa pozitív tesztet produkált, még nem volt köteles hatósági karanténba vonulni von der Leyen. Inkább óvatossági okok miatt tette ezt meg, tehát ezért fogalmazott úgy, hogy önkéntes izolációba vonul.

Az viszont, hogy ezt nem az irodájával csaknem egybeeső lakásán tette meg, hanem szolgálati autójával egy másik országba vitték, számos kérdést felvet, így például:

  • Valóban jó ötlet-e az, hogy ugyanazon épület ugyanazon emeletén van az uniós döntéshozás egyik legfontosabb szereplőjének irodája és lakása?
  • Az, hogy nem itt tölti az önkéntes jellegű karanténját, annak a burkolt beismerése, hogy nem lehet biztonságosan elszeparálni a bizottsági csúcsvezetőket a Berlaymontban a vírus elől, tehát hiába a szigorú protokollok és gyakori tesztelés, a fertőzés nem igazán kerülhető el?
  • Ha az állam- és kormányfők testületében maradni és megtartani a beszédet kockázatosnak tűnt a járvány terjesztése szemszögéből, akkor miért nem tűnt annak átautózni egy másik országba és onnan folytatni a munkát?
  • Valóban minden személyi-informatikai biztonsági, és járványügyi intézkedést be lehet-e így tartani?

Eric Mamer, a Bizottság szóvivője egyébként kedden azt is jelezte újságíróknak, hogy von der Leyen már azelőtt is tervezte a németországi útját, hogy megtudta volna közeli munkatársáról a pozitív vírusteszt hírét, így tehát nincs itt semmi különösebb probléma. Egyébként Ursula von der Leyen egyébként szerda reggel azt is posztolta, hogy legfrissebb vírustesztje is negatív lett és egyébként a képek szerint is jól van és végzi a munkáját - a jelek szerint saját hazájából és saját házából.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

europai parlament cimlap getty tobbszor 2000