omsz mentőszolgálat győrfi pál gyorsteszt koronavírus
Gazdaság

Koronavírus: már használják az új gyorsteszteket Magyarországon

Portfolio
Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az InfoRádiónak elmondta, ha a 30 ezer darab tesztet a 750 mentőegység elhasználja, lesz utánpótlás. A mentőket a helyes betegút kiválasztásában segíti leginkább.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Több száz vizsgálatot végeztek már az új, antigén alapú gyorsteszttel a mentők. Múlt hét óta használják a 30 ezer darabos készletet.

"Az eljárás eleje nagyon hasonló a PCR-tesztéhez, hiszen itt is garatból történik a mintavétel, utána azonban a mintát egy speciális oldatban elvegyítjük, ebből cseppentünk rá egy tesztcsíkra, amely 15 perc alatt eredményt is hoz" - írta le a folyamatot az InfoRádió érdeklődésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Ami miatt ez a gyorsteszt előrelépést jelent, hogy nagyon jó a "specifitása". De mi is ez?

Ha pozitív a teszt eredménye, akkor az több mint 95 százalékos biztonsággal azt jelenti, hogy az illető fertőzött

- fogalmazott.

De nem is csak ezért jelentős a "forgalomba hozatala": a mentőegységek a gyorstesztet legelőször is arra használják, hogy eldöntsék, melyik kórházba kerüljön a beteg. Ha a teszt pozitív eredményt hoz, a megfelelő kórház Covid-osztályára kerül a beteg, ha negatív eredményt, akkor "csak" a Covid-gyanús betegek közé kerül, ez tehát

a betegút optimalizálásában segít, de nem váltja ki a hagyományos PCR-tesztet.

Ma már minden mentőautóban vannak ilyen gyorstesztek, a rendszer "jól működik", 750 mentőegység használja őket.

A gyorstesztek pótlásáról - mint Győrfi Pál elmondta még - gondoskodni fognak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata szerint az antigéntesztek eredménye egybeesik a PCR-tesztekével. A tesztek alkalmazásával több nappal lerövidíthető a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegek gyógyításának megkezdése.

Címlapkép: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője (k) a mentők napja alkalmából rendezett ünnepségen, amelyen húsz új mentőautót adtak át a szolgálat Markó utcai székházában 2020. május 10-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

orvos műtét