nyugdíjas boldog
Gazdaság

Megérkezett a milliók által várt nyugdíjrendelet, így jön a plusz pénz

Portfolio
A szerdai Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet a nyugellátások és egyes más ellátások 2020. évi kiegészítő emeléséről, amelyre az eredetileg tervezettnél magasabb várható infláció miatt van szükség. A kompenzáció mértéke 1,2% lesz.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A rendelet kimondja, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62. § (3) és (4) bekezdése alapján

2020. november 1-jétől − 2020. január 1-jei visszamenőleges hatállyal − 1,2 százalékkal hivatalból kell emelni a nyugdíjellátásokat.

A rendelet 27 pontban sorolja fel azokat az ellátásokat, amelyekre érvényes a kiegészítés (ilyen az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozói nyugellátás, stb.).

Fontos eleme a most megjelent jogszabálynak, hogy az e rendelet alapján emelendő, 2020. novemberre járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.

Emellett a 2020. január–október hónapokra járó emelés összegét a 2020 novemberére járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

A rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba, vagyis csütörtökön.

Miért is van erre szükség?

Bő egy hónappal ezelőtt, az első nyolchavi infláció megjelenését követően dőlt el, hogy a nyugdíjasok esetében számolt infláció jócskán meghaladta a januári szokásos nyugdíjemelés mértékét. A nyugdíjszabályok szerint ilyenkor életbe lép egy automatizmus, melynek értelmében az érintettek kompenzációban részesülnek. (A törvény így szól: "a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az az évre tervezett infláció mértéket, akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni".)

És mivel a kormány az év elején 2,8%-kal emelte a nyugdíjakat, de az első nyolchavi nyugdíjas infláció mértéke elérte a 4%-ot, így - ahogy már korábban előrevetítettük - 

1,2%-os pótlólagos nyugdíjemelést kell végrehajtani novemberi kifizetéssel.

Nyugdíj-kompenzáció a gyakorlatban (%)
  januári emelés kiegészítő emelés novemberben
2011 3,8 0,5
2012 4,2 1,6
2017 1,6 0,8
2019 2,7 0,7
2020 2,8 1,2
Forrás: Portfolio  

Az átlagnyugdíj szintjén idén ez + 20 ezer forint

Tehát a megvalósult és várt emelés között nagyobb a különbség, mint 1 százalékpont (erre eddig csak egyszer volt példa az elmúlt 10 évben), ezért novemberben a nyugdíjasok kapnak 10 havi plusz pénzt egy összegben és novemberben, valamint decemberben emelt összeghez jutnak már eleve.

  • Novemberben hozzájut a január-októberi időszakra eső plusz emeléshez, ami egy összegben 17 ezer forint lesz.
  • És novemberben emelkedik a nyugdíjas ellátása 143.700 forintra, 142 ezer forintról. Valamint majd decemberben is magasabb összeget kaphat.
  • Így az eredeti állapothoz képest a relatív pozíciója az átlagnyugdíjban részesülő érintetteknek 20.500 forinttal javul.
  • Valamint azzal, hogy a pótlólagos nyugdíjemelés beépül a nyugdíjasok ellátásába novemberben, 2021-ben is jobban járhatnak az időskorúak, ugyanis már erre a (novemberben és decemberben) megemelt összegű juttatásra rakódik a 2021-re betervezett 3%-os nyugdíjemelés. 2021 januárjában az időközben 143 700 forintra emelkedett átlagnyugdíjra rakódik a jövő évi 3%-os emelés, amiből 2021 januárjában 148 000 ezer forintos átlagnyugdíj adódik. 

Ha abból indulunk ki, hogy a költségvetés havonta nyugellátásokra idén 298 milliárd forint körüli összeget költ, akkor az 1,2%-os plusz nyugdíjemelés egy hónapra 3,6 milliárd forintos plusz kiadást jelent, az egész évre vetítve pedig 43,2 milliárd forintnyi terven felüli kiadásról beszélünk.

Címlapkép forrása: Getty Images

thxgiving
magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126
vegh-richard-323021
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár

Felügyelő

Felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
folyó műanyag szennyezés tisza környezetvédelem