koronaviruscoronavirus
Gazdaság

Riasztó a helyzet egyes európai városokban - Telnek meg a kórházak

Portfolio
42,2 millió fertőzöttet, ebből 28,6 millió gyógyultat és 1,144 millió halottat tartanak nyilván a világon a koronavírus-járványban a John Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint. Az Egyesült Államokban egyetlen nap alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Csehországban súlyos a helyzet, a lengyel elnök is megfertőzödött, Szlovákiában kijárási tilalom lépett életbe, magas szombati esetszám érkezett Magyarországon is, egy bolti szakszervezet pedig szigorítást kér a kormánytól. Szombati koronavírushíreink percről percre.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Koronavírus: újabb korlátozások jönnek Olaszországban

Újabb korlátozások bejelentése várható Olaszországban a növekvő fertőzési statisztikák miatt, azonban több helyen is tiltakozásokat szerveztek a szigorítások ellen.

Tovább a cikkhez

Szigorítják az éjszakai kijárási tilalmat Brüsszelben

Éjszakai, 22 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom lép érvénybe hétfőtől Brüsszelben, kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket, valamint a moziknak és színházaknak egy hónapra be kell zárniuk a belga főváros és a hozzá tartozó régió egészében -döntött a brüsszeli régió vezetése rendkívüli ülésén szombaton.

Tovább a cikkhez

Újabb negatív rekord az osztrákoknál: több mint 3500 fertőzött egy nap alatt

Rekordszámú új koronafertőzöttről tájékoztatott az osztrák egészségügyi minisztérium szombaton, egy nappal az újabb járványügyi korlátozások hatályba lépése előtt. 

Tovább a cikkhez

Februárra félmillió áldozatot követelhet a koronavírus az Egyesült Államokban

A Washington Egyetem kutatói lemodellezték a koronavírus várható terjedését, ami szerint február végéig a félmilliót is elérheti a halálos áldozatok száma. A kutatásból az is kiderül, hogy ebből 130 ezer élet megmenthető lenne, ha mindenhol kötelezővé tennék a maszkviselést.

Tovább a cikkhez

Mindenki kétségbeesetten figyelmeztet a katasztrófára: romba dől Európa egyik legerősebb országának

Az elmúlt napok politikai csatározásai miatt tovább nőtt annak a valószínűsége, hogy az Egyesült Királyság végül megállapodás nélkül zuhan ki az Európai Unióból. Ez természetesen borzasztóan rossz hír az autóipar számára, amelynek szereplői kétségbeesetten igyekeznek még az utolsó pillanatokban is felhívni a politikusok figyelmét arra, mekkora katasztrófát okozhat a megállapodás nélküli Brexit Európa egyik legfontosabb ágazatának, amely már így is rengeteget szenvedett a koronavírus-járvány és az új technológiákra történő átállás miatt.

Tovább a cikkhez

A koronavírus mellékhatása: saját szabálya kötheti meg a kormány kezét

A koronavírus-járvány és annak gazdaságban keltett hullámai nemcsak az idei költségvetésre, hanem a 2021-es büdzsére is negatív hatással lesznek. Nem kizárt, hogy a kormánynak jövőre év közben is tekintettel kell lennie az adósságszabályra és előállhat az a helyzet, amikor fiskális szigort kell alkalmaznia, épp válság idején.

Tovább a cikkhez

Szófiában riasztó a helyzet

Szófiában két hétre bezárnak vasárnaptól az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók a koronavírus-járvány miatt - közölte Jordanka Fandakova főpolgármester.

A BTV televíziónak nyilatkozva szorgalmazta, hogy az egyetemek térjenek át online oktatásra, a sok embert foglalkoztató vállalatok pedig lehetőség szerint ugyancsak engedélyezzék az otthoni munkavégzést a munkavállalóknak.    

A főpolgármester szerint a kétmilliós bolgár fővárosban egyre riasztóbb a járványhelyzet, a fertőzöttek és orvosi ellátásra szorulók számának növekedése túlfeszíti a kórházak teherbíró képességét.    

Bulgáriában, akárcsak sok más európai uniós országban, három hete hirtelen növekedésnek indult a fertőzöttek száma. A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap leforgása alatt 1589 új fertőzéses esetet regisztráltak, és ezzel a hétmilliós országban a fertőzöttek száma 36 591-re nőtt. Szófiában egy nap alatt 584 új fertőzöttet azonosítottak.    

Néhány kisebb városban, ahol sok a fertőzött - így például Pernikben, Szlivenben és Sumenben - ugyancsak bezárnak két hétre a szórakozóhelyek.    

A többi balkáni országhoz hasonlóan Bulgáriában is nagyon leterheli a koronavírus-járvány az egészségügyi rendszert. Hogy kezelni tudják a koronavírussal fertőzött betegeket, betiltották a nem sürgősségi műtétek elvégzését olyan régiókban, ahol egyik napról a másikra 120-nál jobban nő a fertőzöttek száma.    

Szombaton 1886 embert ápoltak kórházban a vírus okozta Covid-19 betegséggel, 117-et közülük intenzív osztályon. A koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma megközelíti az 1100-at.    

Bojko Boriszov miniszterelnök három másik kormánytaggal együtt pénteken vonult önkéntes karanténba. Mindhárman találkoztak egy miniszterhelyettessel, akinek pozitív lett a vírustesztje. (MTI)

Aki rájuk tett, az pórul járt - Itt vannak az idei év legnagyobb vesztesei

A koronavírus-járvány soha nem látott intenzitású és sebességű gazdasági válságot okozott világszerte, számos iparág és vállalat került padlóra a kialakult helyzetben, ezek közül a tőzsdén jegyzett vállalatok részvényárfolyama is nagyot esett. Az árfolyamok alakulása szempontjából a legnagyobb vesztesek többek között a légitársaságok és a hajótársaságok voltak, de számviteli botrányának köszönhetően mégis egy kínai kávéházlánc került a dobogó "legfelső fokára".

Tovább a cikkhez

Szlávik János elmondta, mit tehetnek most a második hullámban a magyarok

Az új fertőzöttek átlagéletkora folyamatosan emelkedik a második hullámban - fejtette ki Szlávik János a HírTV beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Ismét hétezer feletti új beteget regisztráltak Ukrajnában

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 7014 új esettel 337 410-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 125 újabb halálos áldozattal 6289-re. Eddig 139 755-en gyógyultak meg, viszont már 191 366 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.    

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kiemelte, hogy előző nap is sok, 1058 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba. A betegágyak leterheltsége országos átlagban már 61 százalékos. Jelenleg 505-en vannak lélegeztetőgépen.   

Az UNIAN hírügynökség hozzáfűzte, hogy az ország különböző régióiból nap mint nap érkeznek hírek, amelyek szerint vészesen fogynak a szabad ágyak a Covid-betegek ellátására kijelölt kórházakban, az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel, és több helyen nem tudják elvégezni a betegek oxigénterápiás kezelését. (MTI)

Macron: legalább jövő nyárig együtt kell élnünk a koronavírussal

Franciaországban is átlépte az egymilliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, miután pénteken több mint 42 ezer új esetet tártak fel, ami újabb napi rekordnak számít. Emmanuel Macron államfő nem zárta ki az újbóli karantén lehetőségét.

Tovább a cikkhez

Tokiói olimpia: nem számítanak távolmaradó országokra a járvány miatt

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach azt mondta, nem számít a koronavírus-járvány miatt távolmaradó országokra a jövő évre halasztott tokiói ötkarikás játékokon és paralimpián. A német sportvezető ezt abban az Instagram-beszélgetésben közölte, amelyet honfitársával, a gerelyhajító Johannes Vetterrel folytatott - írta az insidethegames.biz portál. Bach hozzátette: minden sportoló részt vehet az olimpián, azok is, akik olyan országból érkeznek, amelyben magas a fertőzöttek száma. A tokiói olimpiát és paralimpiát a pandémia miatt halasztották el egy évvel, az új időpont előbbi esetében 2021. július 23-augusztus 8., utóbbinál pedig augusztus 24-szeptember 5. A szervezők most azon dolgoznak, hogy különböző "víruskonform" forgatókönyveket készítsenek a lebonyolítással kapcsolatban. (MTI)

Mától kijárási tilalom van Szlovákiában

Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az Igor Matovic vezette szlovák kormány ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt. A november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami - tekintettel a közelgő halottak napjára - érzékenyen érinti a lakosságot.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: karácsony előtt elkezdődhet az NBA

Közvetlenül karácsony előtt kezdődhet az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) következő szezonja. Egybehangzó amerikai sajtóinformációk szerint a liga pénteken a december 22-ei rajtot javasolta a klubtulajdonosoknak. A megbeszélésen döntés még nem született, a hónap végéig még egyeztetnek a játékosok szakszervezetével is. A terv az, hogy a koronavírus-járvány miatt az alapszakasz némileg rövidebb lesz a megszokottnál, 82 helyett minden csapat 70-72 mérkőzést játszik majd. Ezzel lehetővé válna a júniusi idényzárás, azaz elkerülhető lenne az ütközés a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiával, amely a tervek szerint július 23-án kezdődik. Ezen kívül további intézkedések várhatóak a programmal kapcsolatban annak érdekében, hogy csökkentsék az utazások és a kontaktok számát. Az indianapolisi All Star hétvége várhatóan elmarad, az előző szezont lezáró buborék-rendszerrel  azonban egyelőre nemterveznek. Az NBA 2019/20-as idényét Orlandóban fejezték be, a beköltözött csapatok közül a Los Angeles Lakers bizonyult a legjobbnak, amely két hete története 17. bajnoki címét ünnepelhette. (MTI)

Orosházi iskolában fertőtlenít a honvédség

Az orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola fertőtlenítését végzi a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrede szombaton délelőtt. Az intézményben a héten egy felsős tanulónál igazolták a koronavírust. Kállai Ernő, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka elmondta, hogy magas alkoholtartalmú szerrel végzi két raj, összesen hat katona az áramtalanított iskola fertőtlenítését. A körülbelül 3 és fél órás munka során a falakat, minden belső felületet, elektronikai eszközt le tudnak fertőtleníti. Az alezredes közölte: a szer hatása a következő igazolt fertőzésig kitart. Orosz László iskolaigazgató az MTI-nek elmondta, a fertőzött tanuló osztályában csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el. Az intézményben a tanév kezdete óta több diáknál és kilenc pedagógusnál mutatták ki a fertőzést, emiatt a felső tagozaton volt már néhány napos digitális munkarend, egy alsós osztálynál pedig rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el - közölte. (MTI)

Észak-Korea attól tart, kínai homokviharral tör be hozzájuk a koronavírus

Észak-Korea állampártjának hivatalos lapja figyelmeztette szombaton az ország lakosságát, hogy koronavírust is hozhatnak Kínából a homokviharok, ezért amikor nem szükséges, az emberek ne mozduljanak ki otthonukból.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: szigorítást kértek a boltosok

A járványügyi védekezés szabályainak további szigorítását szorgalmazzák a kiskereskedelem munkavállalói, mivel az országos fertőzöttség terjedésével meredeken megugrottak a napi tömeges fogyasztásban is a kockázati tényezők - közölte a Magyar Nemzettel Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Tovább a cikkhez

Szerbiában a nyugdíjasok között terjed a ragály

Noha a koronavírus minden korosztályt sújt, a szerbiai fertőzöttek 85 százaléka az utóbbi hetekben a 65 év felettiek közül került ki - közölte a járvány kezelésével megbízott válságstáb a belgrádi sajtó szombati beszámolói szerint. A szakemberek ezért főleg az időseket és hozzátartozóikat kérik fokozott fegyelemre és az előírások betartására. A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - péntekről szombatra 2622-vel nőtt az igazolt fertőzöttek és harminccal a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 579-cel 38 115-re, Koszovóban 169-cel 17 582-re, Észak-Macedóniában 518-cal 26 022-re, Montenegróban 177-tel 16 436-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1179-cel 38 471-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hárommal 786-ra, Koszovóban kettővel 659-re, Észak-Macedóniában kilenccel 883-ra, Bosznia-Hercegovinában tizennéggyel 1073-ra, Montenegróban pedig kettővel 254-re nőtt. (MTI)

A lengyel elnök is elkapta a koronavírust

Pozitív lett Andrzej Duda lengyel elnök koronavírus-tesztje - közölte az elnöki hivatal államtitkára szombaton, éppen azon  napon, amikor az országban tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az ötfősnél nagyobb csoportosulásokat.  Andrzej Duda fertőzöttsége ellenére jól érzi magát - tette hozzá Blazej Spychalsky a Twitteren. Szombattól az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros járványövezetnek nyilvánították. Egyelőre két hétre bezárnak az éttermek, amelyek kizárólag elvitelre készíthetnek ételeket. A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban pénteken a megelőző 24 órából 13 632 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, 153-an elhunytak, közülük 137-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt. Egy nap alatt 687-tel, 10 788-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 851 beteg volt lélegeztetőgépre kapcsolva. (MTI)

Elszabadult a koronavírus Csehországban, már tábori kórházakat építenek

Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a szombat reggeli adatok

1820  újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel  56 098  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1390 főre emelkedett - közölte a koronavirus.gov.hu kormányzati portál.

Tovább a cikkhez

Tombol a koronavírus a világban: már több mint 42 millióan megfertőződtek

A legtöbb fertőzöttet az USA-ban (8,5 millió), Indiában (7,8 millió) és Brazíliában (5,4 millió) tartják nyilván. A legtöbb haláleset az USA-ban (224 ezer), Brazíliában (156 ezer) és Indiában (118 ezer) történt eddig. Indiában már több mint 7 millióan, Brazíliában több mint 4,5 millióan, az USA-ban csaknem 3,4 millióan meggyógyultak.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus: összecsapások törtek ki Olaszországban az éjszakai kijárási tilalom miatt

Tüntetők és rendőrök összecsapásához vezetett Nápolyban a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt kijárási tilalom ellen szervezett demonstráció péntek este.

Tovább a cikkhez

SZÉP Kártya: 35 miliárdot hagy a kormány a cégeknél az újabb döntéssel

Fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha a parlament megszavazza a javaslatot, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a Szép-kártyára utalt összegek után - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

Tovább a cikkhez

PM: már idén kapunk az EU munkahelymegőrző hiteléből

Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, akiknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium.

Tovább a cikkhez

Időzített nyugdíjbombán ül Magyarország, de van itt egy még nagyobb bökkenő

Néhány évtized múlva a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik. Ennél talán még nagyobb probléma, hogy nem készül erre rendesen a lakosság: az öngondoskodást segítő megtakarítások (életbiztosítások, nyugdíjpénztárak, NYESZ) aránya nagyot csökkent az elmúlt években a megtakarításokon belül, és bár a koronavírus megjelenése tavasszal még tartalékolásra ösztönözte a lakosságot, hosszabb távon a járvány is tovább ronthat a helyzeten. November 10-ei Öngondoskodás 2020 konferenciánkon részletesen elemzik a piac szereplői a helyzetet, érdemes regisztrálni offline vagy online jeggyel a rendezvényre!

Tovább a cikkhez
Angela MErkel visszaszolt Orban Viktor veto unios koltsgvetes jogallamisag 201130
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
london brexit tower híd nagy-britannia
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
london brexit tower híd nagy-britannia