koronavirus magyarorszagon operativ torzs muller cecilia
Gazdaság

Müller Cecília figyelmeztet: senki se menjen közösségbe, ha tüneteket mutat

Portfolio
Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília arra hívta a fel a hallgatóság figyelmét, hogy a koronavírus-járvány gyors ütemben terjed Európában és Magyarországon egyaránt. Az Országos Tisztifőorvos éppen ezért hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy senki se menjen közösségbe, ha a koronavírus tüneteit mutatja. Rámutatott arra is, hogy egyértelműen látható, hogy a fiatalabb korosztályokról átterjedt a koronavírus az idősebb korosztályokra. A 40-49 éves korosztályban a legrosszabb  a helyzet, minden ötödik új fertőzött közülük kerül ki.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Mi az a pont, ami további szigorításokat indokol Magyarországon?

Müller Cecília a kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre nem látják azt az időpontot, amikortól nem emelkedik már tovább az új fertőzöttek száma. Éppen ezért ismét felhívta a figyelmet az összes érvényben lévő szabály szigorú betartására. 

Az operatív törzs folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, láthatják, hogy az elmúlt héten két szigorításnak is a tanúi voltunk

- jelentette ki az Országos Tisztifőorvos. Példaként a sportesemények, illetve a nagyobb rendezvények esetében hozott szigorúbb maszkhasználatot említette. 

Mit tegyen egy várandós anya, ha kiderül, hogy fertőzött?

Müller Cecília válaszában kiemelte, hogy sajnos ilyen eshetőséggel is számolni kell, ugyanis a koronavírus bármely rétegben, bármely korcsoportban előfordulhat. Így a várandós és szoptatós kismamákat is elérheti a fertőződés. 

Ebben az esetben mindenképpen tájékoztatni kell a gondozó orvost.

Nyilvánvalóan az általános szabályok rájuk is vonatkoznak, ugyanakkor ez egy speciális élethelyzet. Az Ország Tisztifőorvos megnyugtatásul azt is hangsúlyozta, hogy az eddig rendelkezésre álló információk alapján a koronavírus nem okoz fejlődési rendellenességet a magzatoknak, illetve a fejlődő babáknak. 

Beszélt továbbá arról is, hogy a koronavírus nem fertőzhet szoptatással, így az újszülött babák anyatejjel történő táplálása továbbra is ajánlott abban az esetben is, hogyha az édesanyáról kiderül, hogy koronavírussal fertőződött. 

Szigorúbb szabályok léptek életbe

Kiss Róbert alezredes felhívta arra a hallgatóság figyelmét, hogy az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat. 

Rámutatott, az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt 48 rendőri intézkedést hajtottak végre.

A tömegközlekedési eszközökön a helytelen maszkviselési szabályok miatt 17 esetben intézkedtek a rendőrök. Ebből 16 személyt figyelmeztettek csupán, míg egy személyt feljelentettek. 

Tegnap a korridorokon 35 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a szabálysértések miatt. Tegnap 3862 esetben rendeltek házi karantént - mondta el.

476-ra emelkedett a járványüggyel összefüggésben lévő büntetőeljárások száma.

Az államhatárokon zökkenőmentes a be- és kilépés, de Röszkénél, Csanádpalotánál és Beregsurány határoknál pár órás várakozással kell számolni.

Müller Cecília ismerteti az adatokat

Müller Cecília tisztifőorvos kiemelte, hogy emelkednek a koronavírusos esetek száma, nemcsak itthon, hanem Európában is. A második hullám olyan időszakát éljük, amikor jelentősen nő környezetünkben a fertőzöttek száma és ezzel együtt az elvesztett életek száma is – mondta.

Az elmúlt napon 2079 fővel nőtt az esetek száma itthon, 63-an haltak bele a vírusba, ők 49 és 92 év közöttiek voltak. Kiemelte, hogy a fertőzöttek a kórházi kezeléseket is nagyobb számban kell, hogy igénybe vegyék. Jelenleg 2891 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen.

Hangsúlyozta, hogy ezekben a napokban kiemelten fontos, hogy kerüljük a fizikai találkozókat. Rámutatott, hogy különösen azokat a helyzeteket kell kerülni, amikor az emberek nagy számban vannak jelen egyszerre egy adott helyen.

Rendkívül fontos, hogy senki se menjen közösségbe, ha tüneteket mutat

- emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy az ősziszünet alatt zárva vannak az iskolák, így ezekben az intézményekben folyamatos zajlanak a fertőtlenítések. Müller Cecília elmondta, hogy a Magyar Honvédséget is bevetik azokban az intézményekben, ahol korábban koronavírusos megbetegedést észleltek. 

Minden korosztályban a koronavírus-járvány emelkedésének vagyunk tanúi. A fertőzöttek közül minden ötödik a 40-49 éves korosztályból került ki. Az összes fertőzött több mint 15 százaléka a 65 év feletti korosztályból kerül ki. A fiatalabb korosztályról átterjedt a betegség a közép, idősebb középkorosztályra. 

Müller Cecília szerint egyértelmű a jelzés, a fiatalokról átterjedt a közép és idősebb korosztályra a pozitivitási arány.

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a szív- és érrendszeri betegségekben, daganatos betegségekben, cukorbetegségben szenvedők hunynak el legtöbben. 

Koronavírus: hamarosan újra tájékoztat az operatív törzs

A mai eseményre azt követően kerül sor, hogy a koronavírus megállíthatatlanul terjed a világban és az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 43,5 millió főr globálisan, míg az elhunytak száma közelíti az 1,16 millió főt.

Kiderült továbbá az is, hogy 2079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  63 642 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 63 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1535 főre emelkedett, 16 646-an pedig már meggyógyultak.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

europai parlament cimlap getty tobbszor 2000