mnb epulet
Gazdaság

Elárulta Matolcsy György, mit kezdhet rekordnyereségével az MNB

Portfolio
Jelentős, több mint 200 milliárd forintos nyereséget könyvelt el a forintgyengülésen az MNB az első félévben. Ennek kapcsán kérdezte Szél Bernadett független parlamenti képviselő a jegybank elnökét arról, mire fordíthatják ezt az összeget.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az MNB elsődleges horgonya az infláció, elsődleges célja a fogyasztóiár-index 3 százalékos értékének elérése és fenntartása. A Monetáris Tanács az inflációs és reálgazdasági kilátások változásán keresztül értékeli az árfolyam és más tényezők tartós elmozdulásának hatását – válaszolta Matolcsy György a forintárfolyamra vonatkozó kérdésre.

Az MNB elnöke megismételte azt a korábbi álláspontot, hogy a jegybanknak nincs eredménycélja, ugyanakkor az eredményt a monetáris politikai döntések is befolyásolják. Kiemeli, hogy a jegybank eredménytartaléka a 2013-as 10 milliárd forintról mintegy 200 milliárd forintra nőtt. Emellett összesen 350 milliárd forint osztalékot fizettek be a költségvetésbe támogatva az államháztartási célokat.

A 2020. évi eredmény felhasználásáról 2021 májusában dönt az MNB igazgatósága, ahol az eredménytartalék növelése és az osztalékfizetés szerepel a lehetséges döntési opciók között

 - utalt Matolcsy az idei eredmény sorsára.

Néhány hete elsőként a Portfolio írta meg, hogy az első félévben több mint 200 milliárd forintos nyeresége volt a jegybanknak azon, hogy a devizatartalék egy részét a jelenlegi gyenge árfolyamon váltotta át. Az egész éves eredmény várhatóan ennél is magasabb lesz, erről dönthet majd az igazgatóság tavasszal.

Címlapkép: Getty Images

vakcina1234
nyugdijasshutter-20190115
koronavirus usa
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
GettyImages-1211246429 (2)
koronavirus covid-19
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
orban facebook video lanchid kijarasi tilalom