budapest
Gazdaság

Hogy látják a magyar államot a hitelminősítők, és számít-e a besorolás?

A Moody's a koronavírus-járvány második hullámának kezdetén pozitívra javította a magyar szuverén besorolás kilátását, lényeges azonban a kiadott minősítés mögé tett elemzés is. Az EU-val való súrlódás és a pandémia súlyosbodása ugyanis mint lefele mutató kockázat jelenik meg, a világkereskedelmi bizonytalanságok mellett. Érdemes megemlíteni, hogy a magyar besorolás a leggyengébb a visegrádi térségben, még felminősítés esetén is az maradna. De miért is olyan érdekes, hogy mit mondanak a hitelminősítők?
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A három nagy hitelminősítő intézmény egyike, a Moody’s a szokásos felülvizsgálati ciklusa szerint idén szeptember 25-én tette közzé a magyar szuverén (állami) adósság besorolását. A közlemény kedvező volt, hiszen nem rontott az osztályzaton, megerősítette az addigi Baa3 besorolást, sőt „pozitív kilátások” megjegyzéssel látta el. A szakmai körökön kívül különösen ez utóbbit okozhatott meglepetést, hiszen a szeptember a járvány második, és immár igen erőteljes hullámát hozta el, a 2020-as év gazdasági-pénzügyi számaiban pedig szembeötlő a gazdasági visszaesés és az államháztartási pozíciók romlása.

Moody's

A hitelminősítői szakma döntéseinek értelmezéséhez figyelembe kell venni, hogy az értékelés – amely egyébként nem az ország gazdaságára, hanem az állam ("szuverén") fizetési ígéreteinek bonitására, jóságára vonatkozik – középtávra szól, ami a gyakorlatban kettő-négy évet jelent. A Moody’s a közleményében megadta, hogy milyen középtávú prognózisra alapozta az osztályozást és a „pozitív kilátások” megjegyzést, amely a hitelminősítői szóhasználatban esélyt jelent a felminősítésre az átfogott időszakon belül. A besoroláshoz fűzött negatív, stabil vagy pedig pozitív kilátás tehát nem önmagában értelmezhető, hanem az adott besorolás lehetséges változási irányára utal.

Lényeges a kiadott minősítés mögé tett elemzés. Ez esetben a hitelminősítő a 2020-as államháztartási hiányt 7,3 százalékra várja azzal, hogy 2024-ig visszatér a deficithányad a GDP 3 százalékára. A hipotézisek között szerepel, hogy a 2020-as gazdasági visszaesés 5,5 százalékos lesz, a 2021-es prognózis +4  százalék, és a 2022-2024-es évek átlagában a magyar gazdaság 3,5 százalékos növekedési pályán haladhat. Átnéz tehát a 2020 első félévében bekövetkezett visszaesésen, költségvetési pozícióromláson, és a 2020 nyári ismeretek valamint a kormányzati bejelentések alapján vázol fel egy hipotetikus pályát, ami a rating, a besorolás indoklásául szolgál.  

Standard & Poor's

A Baa3-nak más taxonómia szerint a BBB- felel meg. A másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's az április 28-i közleményében megtartotta az addigi BBB besorolást (egy fokozattal jobb, mint a BBB-/Baa3), csupán a felminősítés lehetőségére utaló "pozitív kilátás" kiegészítést vette vissza stabilra. Van tehát némi értékelési eltérés az intézmények között, ami következik az alkalmazott modellből, a kilátások megítéléséből, és ilyen gyorsan változó időkben a prognóziskészítés időpontjából is.

Az S&P a rating-döntéshez csatolt makrogazdasági szövegben 2020-ra 4 százalékos visszaesést és 2021-ra azt túlkompenzáló 4,8 százalékos növekedést, a válságos 2020-as évre csupán a GDP 5 százalékát kitevő költségvetési hiányt feltételezett. A tavaszi munkahipotézisük szerint a deficitráta 2021-től visszatér a maastrichti szint alá. Ám már csupán egy negyedévre rá, a 2020. augusztus 14-én közzétett kommentárjában – megtartva a BBB besorolást és annak középtávú fennmaradására utaló "stabil" jelzést – a S&P 2020-ra 5 százalékos visszaesést és 6 százalékos költségvetési hiányt prognosztizál.

Fitch Ratings

Nézzük a Fitch állásfoglalását. Augusztusi közleményében megerősítette a BBB besorolást, stabil kilátásokkal. A költségvetés ez évi hiányát 5,8 százalékra, a jövő évit 3,4 százalékra becslik, a 2020-as recessziót 5,9 százalékosra prognosztizálja, 2021-re 5,4 százalékos növekedést feltételeznek. A besorolás melletti érvek között előkerül – csakúgy, mint a 2019-es közleményükben – a nagy államadósság és a gazdaságpolitika kiszámíthatatlanságából fakadó kockázat.

A minősítések mögött

A besorolás értelmezéséhez és értékeléséhez mindig érdemes megnézni a "kisbetűs részeket". A rating az ökonometriai modellen túl egy sor feltételezésen nyugszik; ezek egy része a külvilágra, más az adott ország belső ügyeire vonatkozik. Az áttekintett három intézmény mindegyike érzékeli a fékek és ellensúlyok nélküli kormányzásból fakadó többlet bizonytalanságot, megemlítik a gazdaságpolitika unortodoxiája miatti kockázatokat (korábban a prociklikus gazdaságpolitikai gyakorlatot is felrótták).

Ugyanakkor hazánk és az egész térség pénzügyi kilátásain sokat javított az EU hétéves költségvetéséről valamint az uniós pénzügyi mentőcsomagról szóló nyári bejelentés. A szöveges értékelések visszatérően utalnak a közbeszerzések transzparenciája körüli bajokra, a korrupcióra. A jövőt illetően feltételezik, hogy az EU intézményei szigorúbban ellenőrizik a megnövelt uniós transzferekhez való hozzáférést. A rating odaítélésében az EU-val való súrlódás és a pandémia súlyosbodása mint lefele mutató kockázat jelenik meg, a világkereskedelmi bizonytalanságok mellett.

A szuverén kockázati besorolás tehát eléggé feltételes. Mind a kritikusnak érzett, mind a meglepően kedvezőnek látszó osztályozás a maga helyén értékelendő, különösen annak ismeretében, hogy bár bizonyos szabályozói hatásokkal járhat a rating és annak módosítása (kockázatérzékeny pénzügyi intézmények megváltoztathatják az érintett ország állampapírjából tartott állományukat), de a nagybefektetők nem a hitelminősítői bejelentésekből értesülnek a jelentős nemzetgazdasági változásokról.

Leghátul a visegrádi térségben

Mielőtt azonban a közvetlen gazdasági hatásokra pillantanánk, érdemes megemlíteni, hogy a magyar besorolás a leggyengébb a visegrádi térségben, még felminősítés esetén is az maradna. Nekünk e vonatkozásban Románia, Horvátország és Bulgária lett a referenciánk. Saját pénzügyi múltunkhoz képest is gyenge, hiszen járt már a magyar állam az "A" kockázati osztályban, még jóval a 2008-as pénzügyi válság előtt; a mai szintet bizony már az 1990-es évtizedben elértük, holott még messze volt az EU-tagság a maga piacra jutási előnyeivel és hatalmas transzfereivel. Nyilvánvalóan visszahúz minket az államadósság (a térségben a horvátok után a legnagyobb arányú), amely minden kockázati modellben kulcsváltozó, továbbá belejátszik az állami működéssel és a követett gazdaságpolitika kiszámíthatóságával kapcsolatos kvalitatív kockázat-értékelés.

A térség országaink szuverén besorolása

(Standard & Poor’s, 2020. október)

Bulgária

BBB

Horvátország

BBB-

Csehország

AA-

Észtország

AA-

Magyarország

BBB

Lettország

A+

Litvánia

A+

Lengyelország

A-

Románia

BBB-

Szlovákia

A+

Szlovénia

AA-

Forrás: a szerző gyűjtése

De vajon számít-e az államadósság tényleges finanszírozásában a besorolás? Különösen leminősítéskor vagy pedig a remélt felminősítés elmaradásakor rendre elhangzik, hogy a pénzügyi piacok nem törődnek a ratinggel, és különben is a hitelminősítők jócskán melléfogtak a pénzügyi válság idején. (Ezek a kritikák érdekes módon említetlenül maradnak felminősítés esetén). A hitelminősítők renoméja valóban sokat romlott 2008 körül, noha nem a szuverén kockázat becslések körül voltak a nagy hibázások. Mégis olyan átfogó indikátorról van szó, amely valamilyen mértékben kihat a forráshoz jutás feltételeire, a hitelkamatokra, a CDS-felárakra. Igaz, néhány év óta, a rendkívül alacsony nemzetközi kamatszint mellett a kevésbé előkelő besorolású államok is elég olcsón jutnak kölcsönhöz. A magyar állam kamatterhe ma sokkal kisebb, mint volt egy évtizede vagy még régebben, az akkori kamatkörnyezetben. Piaci megítélésünket jelzi az államcsőd elleni biztosítás költsége is, amely kedvező (lásd az ábrát).   

A mostani állapot azonban változhat. Az állami bevételek kiesése és a gazdaságösztönzési célú kiadásnövelés együttes hatására megugrik a deficit a világ legtöbb országában, és hatalmas összegű hiteligénnyel jelennek meg az államok a pénzügyi piacokon. A jegybankok egy ideig monetizálhatják a növekvő államadósságot akár közvetlenül (a QE keretében), akár pedig a bankoknak nyújtott kedvezményes hitelek közvetítésével, de csak az inflációs folyamatok beindulásáig. Ezeknek a folyamatoknak a sebességét ma nehéz megítélni. Mégsem zárható ki a kamatok szintjének országonként, kockázati osztályokként eltérő mérvű megemelkedése, a pénztulajdonosok kockázati étvágyának megváltozása. Lehet, hogy ismét érdemes lesz figyelni a szuverén kockázati besorolás alakulását.   

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait a velemeny@portfolio.hu címre.

Címlapkép: Getty Images

HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
biden kína hidegháború
trader
magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126
GettyImages-1191984095
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
korhaz allami egeszsegugy kórház hospital