dolgozó worker gyár gyári munkás ipar
Gazdaság

Megérkezett a második hullám: újra emelkedik a munkanélküliség Magyarországon

Portfolio
Szeptemberben a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 482 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 32 ezer fővel kevesebb, az előző év azonos időszakához képest pedig 24 ezer fős a csökkenés, derült ki a KSH adataiból. Az előző hónaphoz, augusztushoz viszonyítva mintegy 37 ezerrel, 222 ezer főre nőtt a munkanélküliek száma. Ezzel megtört a koronavírus-járvány első hullámának vége óta, vagyis 4 hónapja javuló trend a munkaerőpiacon. Részletes elemzésünk azonban azt mutatja, hogy alapvetően nem az elsődleges munkaerőpiac gyengélkedik, hanem elsősorban a közmunkások és a külföldön dolgozó magyarok havi létszáma esett vissza, utóbbi összefügg a határzár és a korlátozó intézkedések megjelenésével.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Szeptemberben 4 millió 482 ezer magyar dolgozott, ami havi és éves alapon is visszaesést jelent. Ez azonban nagyrészt azzal függ össze, hogy mind a közfoglalkoztatottak, mind a külföldön dolgozó magyarok létszáma több havi emelkedés után csökkent. A rövid ideje külföldön dolgozó (de a foglalkoztatottak számába beletartozó) magyarok létszáma azért csökkenhetett, mert szeptemberben ismét határzárat vezettek be, illetve egyre több ország jelentett be szigorításokat, ami megnehezíthette a határátlépést is.

A közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozó magyarok létszámától megtisztított adataink szerint – ami az elsődlegese munkaerőpiac teljesítményét mutatja – a foglalkoztatottak száma nem csökken. Vagyis a vállalati szektor a második hullám elején még nem kezdett tömeges leépítésekbe, habár már voltak arról szóló hírek, hogy a turizmus-vendéglátás szektorban dolgozók egy része a határzár bejelentése után újra munkanélkülivé válik. A munkanélküliek száma 222 ezerre emelkedett szeptemberben az előző havi 185 ezerről, ami jelentős mértékű növekedést jelent. Ez 4,7%-os munkanélküliségi rátát jelentett.

Érdemes megjegyezni, hogy amíg a munkanélküliek száma a KSH adatai szerint 222 ezer fő volt, addig a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatgyűjtése alapján a nyilvántartott álláskeresők létszáma 323 ezer fő volt, ami 33%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. Ez éppen 100 ezer fős különbség a két statisztika között. Mindazonáltal az NFSZ az álláskeresők csökkenését méri már több hónapja folyamatosan.

Hogy valójában mennyien kerültek nehéz helyzetbe a koronavírus-járvány hatása miatt, azt az alábbi grafikon szemlélteti. Ezen látható, hogy a trend összességben javuló, de továbbra is több mint 300 ezer dolgozónak rosszabb a helyzete (nincs állása, szünetel a vállalkozása, vagy csak részmunkaidőben dolgozik), mint a válság előtt:

Összességében úgy látszik, hogy a koronavírus-járvány második hulláma azonnal csökkentette a foglalkoztatottak összlétszámát, azonban ez még nem lehetett tömeges az elsődleges munkaerőpiacon (a vállalati szektorban több dolgozót vettek fel, mint amennyit elbocsátottak).

A következő hónapokban a munkanélküliség további emelkedésére lehet számítani Magyarországon, amely az elsődleges munkaerőpiacot is érinti fogja. Az európai korlátozó intézkedések miatt a külső kereslet érdemben csökkenhet, a bizonytalanság növekedhet, az óvatossági megfontolások (beruházások, fogyasztás elhalasztása) erősödhetnek, amely végső soron alacsonyabb foglalkoztatottságot és magasabb munkanélküliséget eredményez.

Éppen ezért különösen fontos lenne, hogy a kormány minél gyorsabban olyan intézkedéseket vezessen be, amelyek segítik megóvni a munkahelyeket (bértámogatási program), illetve támogatják a képzését/átképzését azoknak, akik olyan szektorban veszítik el az állásukat, ahol a következő időszakban bizonyára még nem lesz rájuk szükség. 

Címlapkép: Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000