ekb_frankfurt_shutter
Gazdaság

Nem változtatott az EKB, de decemberre belengette a további lazítást

Portfolio
Nem változtatott az eddigi kamatkondíciókon és eszközvásárlási programokon csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa. A döntés megfelelt a várakozásoknak, ugyanakkor a közlemény elején utaltak arra, hogy decemberben jöhetnek újabb lépések vagy finomhangolás.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatokon az EKB, így a fő refinanszírozási eszköz rátája maradt nulla százalék, a betéti kamat pedig mínusz 0,5%. Közleményében az eurózóna jegybankja kiemelte, hogy addig a jelenlegi vagy ennél alacsonyabb szinten maradhatnak a kamatok, amíg az infláció nem kezd erősen közelíteni a 2%-os céljukhoz. 

Egyelőre az eszközvásárlásokban sincs változás, a válság miatt bevezetett PEPP eszköz keretében folytatják a vásárlásokat 1350 milliárd eurós keretösszeg mellett, majd a lejáró értékpapírok értékét legalább 2022 végéig újra befektetik, vagyis nem szívnak ki pénzt a piacról. A "normál" eszközvásárlási program, az APP keretösszege marad havi 20 milliárd euró, illetve fenntartják az év végéig megszabott ideiglenes 120 milliárdos extra keretet is. 

Vagyis konkrét lépések nem történtek, ugyanakkor közleménye elejére beszúrt egy bekezdést az EKB, ami szeptemberben még nem szerepelt benne. Ebben kiemelik, hogy a jelenlegi bizonytalan környezetben a kockázatok lefelé mutatnak a gazdaságban, így a kormányzótanács folyamatosan érkezi a beérkező információkat, beleértve a járvány terjedését, a vakcina kilátásait és a devizapiaci mozgásokat is. 

A decemberben megjelenő új makrogazdasági előrejelzés lehetőséget ad majd a kockázatok és a kilátások ártákelésére - emeli ki a közlemény. Majd hozzáteszik: 

ennek függvényében a kormányzótanmács is újrahangolja eszközeit a szükséges mértékben, hogy támogassa a gazdaságot.

Címlapkép: Shutterstock

magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126
trader
GettyImages-1191984095
repulomaszkcovid
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

korhaz allami egeszsegugy kórház hospital