debrecen bmw vasutepites 201030
Gazdaság

Elindult a debreceni BMW-gyár térségét a Nagyállomással összekötő 55 milliárdos vasútépítési projekt

MTI
Ma tartották az észak-nyugati gazdasági övezet vasúti megközelítése projekt nyitó ünnepségét Debrecenben, azaz elindult az 55 milliárd forintos vasútfejlesztés, amelynek eredményeként 11,6 kilométeres szakon újul meg, illetve bővül a vasúti pálya a debreceni Nagyállomás és a leendő BMW-autógyárnak is otthon adó észak-nyugati gazdasági övezet között.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az eseményen Papp László, a város polgármester azt mondta: Debrecen gazdaságfejlesztése, iparfejlesztése az elmúlt években olyan változáson ment keresztül, ami szükségessé teszi a közlekedési infrastruktúra átfogó fejlesztését. A polgármester részletesen ismertette a várost érintő térségbeli közlekedési fejlesztéseket, megemlítve többek között az észak-nyugati gazdasági övezetben létrejövő vasúti átrakót és kamionterminált, amelynek eredményeként Debrecen Kelet-Magyarország logisztikai kiszolgálója, de a több mint ezerhektáros ipari parkhálózatot tekintve akár Közép-Európa egyik logisztikai központja lehet.

Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese utalt arra, hogy a tavaly mintegy félmillió utas által igénybe vett 108-as számú Debrecen-Füzesabony vasútvonalon, 2019-től kezdődően időszakos vágányzár van érvényben az észak-nyugati gazdasági övezet ellátását segítő pályahálózat fejlesztése miatt, a teljes forgalom várhatóan 2021 őszén indulhat meg.

A NIF Zrt.-vel együttműködve, a MÁV is tevékenyen vesz részt a térség közlekedési színvonalának javításában: a stratégiai tervek között szerepen a Debrecen-Eger interregionális kapcsolat fejlesztése, a Tisza-tó megközelítésének javítása, hosszabb távon pedig a 106-os vasútvonal meghosszabbítása egészen Nagyváradig.

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a beruházás amellett, hogy biztosítja a gazdasági övezet korszerű vasúti összeköttetését, a vasútvonal átépítésével, a felépítmények megújításával hozzájárul a vasúti közlekedés minőségének és biztonságának a növeléséhez is.

A projekt keretében átépítik a 108-as vasútvonal Debrecen-Macs állomás vasúti vonalszakaszát óránkénti 80-100 kilométeres pályasebességre, a 100-as Szolnok-Debrecen vasútvonal érintett szakaszát óránkénti 160 kilométeres pályasebességre, a vasúti infrastruktúrát pedig 22,5 tonna tengelyterhelésre növelik, míg a Debrecen és Tócóvölgy állomások között a meglévő mellé egy második vágányt is építenek - hangzott el a projektnyitón. A beruházás a tervek szerint 2021 végére készül el. A kivitelezést az V-Híd Építő Zrt. végzi.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt. Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Pósán László fideszes országgyűlési képviselő, Papp László (Fidesz – KDNP) polgármester és Barcsa Lajos Fidesz – KDNP) alpolgármester (b-j) a debreceni észak-nyugati gazdasági övezet vasúti megközelítése projekt nyitóünnepségén Debrecenben 2020. október 30-án. A most elkezdett, mintegy 55 milliárd forintos vasútfejlesztés eredményeként 11,6 kilométeres szakon újul meg, illetve bővül a vasúti pálya a debreceni Nagyállomás és a leendő BMW-autógyárnak is otthont adó észak-nyugati gazdasági övezet között.

getty, parlament, duna, vár, budapest
pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
munkanélküliség
falu házak
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
covid koronavírus ellenszer gyógyszer