koronavirus
Gazdaság

Koronavírus: gigadugó a franciáknál, lezárt temetők a lengyeleknél, hosszabb szükségállapot a cseheknél

Portfolio
A politikai következményektől való félelem miatt Európa vezetői nem léptek időben a lezárások terén, késve születtek meg a korlátozások, ezért kicsúszott a kontroll a kezünkből – lényegében ezekkel a kemény szavakkal osztotta ki Európa vezetőit a csütörtök esti EU-csúcson Angela Merkel német kancellár. Ez jól érzékelteti, hogy micsoda feszültségek és problémák vannak most legfelső uniós szinten is a járvány brutális második hulláma miatt, ami odáig fajult, hogy Hollandia és Belgium kórházai lényegében beteltek, így már Németországba szállítják át a betegeket az európai szolidaritás keretében. A pénteken hatályba lépett egy hónapos francia lezárás előtt gigantikus dugó alakult ki Párizs környékén, a lengyeleknél pénteken azt jelentették be, hogy szombattól zárva lesznek a temetők a Mindenszentek ünnepe ellenére, a cseheknél pedig meghosszabbították a szükségállapotot. Idehaza Orbán Viktor kormányfő a péntek reggeli rádióinterjúban azt jelezte, hogy a maszkhasználat kemény, következetes betartatása elég lesz, és az egészségügy bírni fogja a következő hónapok terhelését, az operatív törzs pedig azt jelezte, hogy legyenek óvatosak az emberek a hétvégi temetőlátogatásokkor. Eközben péntek reggel minden eddiginél több új fertőzöttről és magyar elhunytról érkezett adat, a tesztek pozitivitási rátája pedig továbbra is nagyon magas. Friss híreink a járványról percről-percre.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Ilyen az élet a francia karantén alatt

Franciaországban pénteken lelassult az élet, miután ismét általános karantén lépett életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére, de több ember volt az utcákon és a tömegközlekedési járműveken, mint a tavaszi lezáráskor, miután a lakhelyelhagyási tilalom alól vannak kivételek.

Az általános karantént december 1-ig hirdette ki a kormány, de a korlátozások kevésbé drasztikusak, mint tavasszal, amikor a koronavírus-járvány 30 ezer áldozatot követelt az országban.      

Ezúttal a munka nem állt le: aki nem tud távmunkát végezni, bejárhat a munkahelyére, az iskolák nem zárnak be és az idősotthonok és a kórházi betegek is látogathatók, valamint a parkokban és a tengerpartokon is engedélyezett a levegőzés.    

Jóllehet a péntekre virradó éjjel életbe lépett, újbóli általános kijárási korlátozás lényege most is az, hogy csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a franciák a lakhelyüket, és a lakhelyelhagyást egy előzetesen kitöltött formanyomtatványon igazolniuk kell, pénteken viszonylag sokan voltak az utcákon, és a gépkocsiforgalom is majdnem a megszokott volt.      

"Párizs ma inkább hasonlított egy átlagos hátköznapra, mint a karantén első napjára. Vigyázat. Most dől el, hogy el tudjuk-e kerülni a (kórházak) leterhelését" - írta a Twitteren Martin Hirsch, a párizsi közkórházak igazgatója.    

A karantén életbe lépése előtt néhány órával csütörtök este az átlagosnál kétszer nagyobb, több mint hétszáz kilométeres dugó alakult ki a párizsi körgyűrűn, miután tömegek indultak vidékre átvészelni a következő hetek lezárását. Mások viszont éppen az ellenkező irányban, az őszi iskolai szünetet lezáró hétvége előtt akartak hazatérni a fővárosba.    

Az előző karanténhoz hasonlóan a franciák eljárhatnak dolgozni, tanulni, vásárolni, orvoshoz, és naponta egyszer a lakhelyük körüli egy kilométeres körzetben sétálhatnak vagy futhatnak, de a tömegsportok tiltottak. A szabálysértőket vagy a lakhelyüket igazolás nélkül elhagyókat 135 euróra büntetheti a rendőrség.      

Az éttermek, bárok és a nem létszükségleti termékeket árusító üzletek, valamint a sportlétesítmények, a színházak, a mozik, a múzeumok bezártak, de az élelmiszerboltok, a piacok és barkácsboltok nyitva tarthatnak.      

A kormány azt ígéri, hogy két hét múlva a járványhelyzet alakulásának függvényében dönt a korlátozások enyhítéséről vagy további szigorításáról. A cél, hogy a jelenleg 40 és 50 ezer között mozgó napi esetszám legalább 5 ezerre csökkenjen.    

Az egészségügyi minisztérium péntek este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 49 215 új esetet tártak fel az egészségügyi hatóságok a csütörtöki 47 637 és a vasárnapi, rekordnak számító 52 010 után.    

Az elhunytak száma 545-tel 36 565-re emelkedett, s a pozitív tesztek aránya elérte a 20 százalékot az előző napi 19,4 százalék után.      

A kórházakban 22 153 fertőzöttet kezelnek, közülük 3368 beteg fekszik intenzív osztályon, számuk az elmúlt 24 órában 221-gyel emelkedett. Az első hullám tetőzésekor több mint kétszer ennyi, 7200 súlyos beteg volt, de a számuk egyelőre még napról napra emelkedik, és a becslések szerint két hét múlva elérheti a 9 ezret.   

Az Odoxa-Dentsu intézet felmérése szerint a franciák 70 százaléka támogatja a karantént. A tavaszi lezárás első napján 93 százalékos volt ez az arány. A támogatottság a 65 év feletti korosztályban a legmagasabb, míg a 25 éven aluliaknak csak 52 százaléka ért egyet a korlátozásokkal, amelyek a kormány becslése szerint 11 százalékos recessziót fognak eredményezni. Egyhavi lezárás mintegy 15 milliárd euróba kerül a francia költségvetésnek, amely 100 százalékban átvállalja a kényszerszabadságra kényszerülők bérpótlékát, és 10 ezer euróig megtéríti a kis- és középvállalatok forgalomkiesését is. (MTI)

A hazai koronavírus-osztályokon a kritikus állapotú betegeket szemészek, fogorvosok látják el

Kemény hangvételű levelet küldött a Magyar Orvosi Kamara Pintér Sándor belügyminiszternek, melyben azt rója fel a tárcavezetőnek, hogy a kamarát nem vonták be érdemben az egészségügyi szolgálati jogviszony végrehajtási rendeleteinek kidolgozásába. Egyúttal néhány példán keresztül bemutatja a koronavírus-járvány jelenlegi kórházi kezelését és úgy véli a MOK elnöksége, hogy a kormány intézkedései veszélyeztetik a biztonságos betegellátást.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egész Magyarországot kockázatosnak minősítették a németek

Magyarország teljes egészét felvették pénteken az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: tovább szigorít Belgium

Tovább szigorított a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett országos szintű intézkedéseken Belgium, az ország nem zárja le határait, de a külföldi utazás nem ajánlott, a nem alapvetően szükséges árukat kínáló üzleteknek azonban be kell zárniuk vasárnaptól - jelentette be Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken. Hollandiában

Tovább a cikkhez

Visszalép a Lufthansa magyar beruházásától, 400 új munkahelyet veszít el Miskolc

Felfüggeszti miskolci beruházását a Lufthansa Technik, a cég azzal magyarázza a lépést, hogy a járvány hatalmas veszteséget okozott nekik – számolt be róla az ATV Híradója. A 43 milliárd forintosra tervezett szolgáltató központ 400 embernek adott volna munkát a borsodi megyeszékhelyen.

Tovább a cikkhez

„All in”-t mondhat decemberben az EKB

Akár az összes rendelkezésre álló eszközét bevetheti decemberben az Európai Központi bank, hogy a válság tüneteit enyhítse – vélik elemzők a jegybank csütörtöki bejelentése után. A CNBC-nek nyilatkozó szakértők arra számítanak, hogy egy átfogó csomaggal rukkol majd elő az eurózóna jegybankja a jövő hónapban, aminek része lehet akár a kamat további csökkentése, illetve az eszközvásárlások felpörgetése.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: fél Olaszországban már kritikus a helyzet

Az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) szerint húsz tartományból tizenegyben kritikussá vált a járványhelyzet, miután egy nap alatt országosan 31 084 beteget szűrtek pénteken. Giuseppe Conte miniszterelnök még egy hetet akar várni az újabb szigorításokig.

Tovább a cikkhez

A britek már a járvány tetőzésében bíznak

A legújabb statisztikai adatok arra vallanak, hogy tetőzhetett a koronavírus-fertőzések terjedési üteme a legfertőzöttebb észak-angliai térségekben, és a terjedés intenzitását mérő R reprodukciós ráta is csökkent országos átlagban.

Tovább a cikkhez

Vörös zónába sorolta Magyarországot Ukrajna

Megint gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, péntekre az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma nyolcezer fölé emelkedett, a halottaké pedig átlépte a hétezret. Magyarországot pénteken a vörös zónába sorolta át Ukrajna.

Tovább a cikkhez

Megviselte a koronavírus az amerikai olajóriásokat is, veszélyben az Exxon osztalékai

A nagyobb olajtársaságok is folyamatosan jelentik a harmadik negyedéves eredményeiket, ezúttal az Exxon, a Chevron és a Total tették közzé a friss számaikat. A várakozásoknak megfelelően jelentősen csökkent a társaságok árbevétele miután a koronavírus-járvánnyal bezuhant a globális olajkereslet is. Ennek ellenére több szempontbó is felülteljesítették a nagy olajtársaságok az elemzők által várt számokat, ugyanakkor az Exxon esetében az osztalékok fenntarthatóságával kapcsolatos kételyek rányomták a bélyegüket az árfolyamra. A Chevron és a Total részvényeinek árfolyama emelkedett.

Tovább a cikkhez

Gigadugó volt a franciáknál a második lezárás előtt

A BBC körképe szerint rekord méretű, akár 700 km-es dugó is kialakult tegnap este órákkal azelőtt, hogy életbe lépett volna a második országos lezárás, mivel sok párizsi az első hullám tapasztalataiból kiindulva inkább vidékre igyekezett menekülni, míg sok vidéki az iskolai szünetről visszatért Párizsba. (BBC)

A cseheknél november 20-ig biztos szükségállapot lesz

Csehországban november 20-áig meghosszabbította a november 3-án lejáró szükségállapotot a képviselőház pénteki rendkívüli ülésén.

Tovább a cikkhez

Kemény lengyel döntés: zárva lesznek a temetők a Mindenszentek ünnepe körüli napokon

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket a Mindenszentek ünnepe körüli napokon - jelentette be pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Tovább a cikkhez

Romániában vitatják az iskolák bezárásának a szükségességét, jogosságát

Romániában vitatják, hogy szükséges-e és jogszerű-e bezárni az iskolákat azokon a településeken, ahol a két hét alatt jegyzett új koronavírus-fertőzések száma meghaladja ezer lakosonként a hármat.

Amint az Edupedu.ro oktatási szakportál közölte: a magániskolák szövetsége pénteken Kolozsváron és Brassóban is bíróságon támadta meg az online oktatásra való áttérésről hozott helyi határozatokat. A magániskolák képviselői szerint ezzel sérül a gyermekek oktatáshoz való joga, és szerintük az erre vonatkozó döntést csakis az iskolák vezető tanácsai hozhatták volna meg, nem pedig a sürgősségi helyzetek bizottságai. A szövetség képviselői azt is megemlítették, hogy a nyugat-európai országok legtöbbjében bevezetett szigorú korlátozások nem érintették az iskolákat.

Romániában a veszélyhelyzet meghosszabbításáról október közepén hozott kormányhatározat szabta meg, hogy különleges intézkedéseket kell hozni azokon a településeken, ahol meghaladja a három ezreléket a 14 nap alatt jegyzett új fertőzések száma. A sürgősségi helyzetek megyei, illetve helyi bizottságai pedig csaknem valamennyi ilyen településen az iskolák bezárását is elrendelték.

Elsőként Beszterce város bizottsága döntött úgy csütörtökön, hogy nem folytatja ezt a gyakorlatot, és csak azokat az iskolákat zárja be, amelyekben megjelent, és terjed a fertőzés.

Az oktatási minisztérium pénteki közlése szerint az ország több mint 17 ezer iskolája közül 3605 intézményben folyik kizárólag online oktatás, ám csak 369 intézményben kellett azért haza küldeni a diákokat, mert többen is megfertőződtek közülük vagy tanáraik közül.

Az esetek többségében a települések vörös besorolása (három ezrelék fölötti új esetszám) miatt költözött az online térbe az oktatás.

A pénteken kora délután közölt hivatalos adatok szerint Romániában tovább gyorsult a járvány terjedése. Az elmúlt 24 órában jegyzett 6546 esettel ismét megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált új esetek rekordja. Tovább nőtt az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás is: soha nem volt annyi koronavírusos beteg a kórházakban, és soha nem volt annyi súlyos eset, mint jelenleg. A romániai kórházakban 11236 koronavírusos beteget ápolnak, 917-et közülük intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában ismét száz fölötti (103) halálesetet jegyeztek a kór következtében. A járvány kezdete óta csak két nap fordult elő, hogy ennél többen haltak meg Covid-19 fertőzés következtében. (MTI)

Izraelben vasárnaptól kinyithatnak a zsinagógák, de zárva marad a legtöbb üzlet

Izraelben vasárnaptól kinyithatnak a zsinagógák, legfeljebb tíz imádkozót beengedve egyszerre, de zárva kell maradnia minden olyan üzletnek, amely nem létszükségleti cikkeket árul. Erről döntött a koronavírus-járvány elleni védekezéssel foglalkozó kormánykabinet a Jediót Ahronót című újság hírportáljának pénteki jelentése szerint.

Napokig tartó vita után az imahelyek korlátozott megnyitásáról döntöttek, eszerint az épületben tízen, rajta kívül húszan imádkozhatnak. Hivatalosan a szeptember közepi jóm kippúr ünnep óta nem szabadott belépni a zsinagógákba a járványügyi korlátozások keretében, de

számos filmes, fényképes beszámoló szerint a tiltás ellenére az ultraortodox városokban sok nyitva maradt közülük.

Másfél hónapos zárlat után szintén kinyithatnak az egyszerre csak egy ügyféllel foglalkozó fodrászok, kozmetikusok, alternatív gyógyászok, és az autóvezetés-oktatás is újraindulhat. A falusi turizmus keretében ismét kiadhatnak szobákat, feltéve hogy csak egy háztartásban élők veszik ki ezeket, és nincs a szálláson másokkal közös ebédlő vagy fürdőmedence.

Viszont hiába tüntettek csütörtökön Tel-Avivban ez ellen, legalább november 8-áig zárva maradnak a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek, és egy héttel később is csak abban az esetben húzhatják fel a redőnyt, ha országosan tovább csökken - tartósan napi 500 alá esik - az új fertőzéses esetek száma.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 313 590-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 11 254 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a hathetes zárlat eredményeképp hetek óta folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2 511-en haltak meg Izraelben, jelenleg 738 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, közülük 410-en súlyos állapotban vannak, és 190 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. (MTI)

Moszkvában novemberben megkezdődhet a tömeges oltás

Moszkvában novemberben megkezdődik az önkéntes jelentkezők tömeges beoltása a Szputnyik V vakcinával a koronavírus ellen - közölte a Rosszija 24 televízióval pénteken Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes, miközben Oroszországban először nőtt 18 ezer fölé az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma.

Rakova elmondta, hogy az oltóanyag gyártásával párhuzamosan az orosz fővárosban megkezdődött a Covid-19 elleni védőoltásra szakosodott rendelők hálózatának kiépítése. De a tömeges oltás beindításhoz egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő vakcina - tette hozzá.

Beszámolója szerint a kétkomponensű Szputnyik V tömeges tesztelésében részt vevő 40 ezer önkéntes közül 20 ezernek már beadták az első összetevőt, közülük 10 ezernek pedig a másodikat is. A veszélyeztetett orvosok és pedagógusok közül eddig mintegy 2,5 ezret oltottak be. A polgármester-helyettes szerint

mindenki jól van, aki megkapta a vakcinát, mellékhatások nem jelentkeztek.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester csütörtökön november végére, december elejére ígérte a tömeges oltás beindítását. Vlagyimir Putyin ugyancsak csütörtökön az év végére tette ennek időpontját.

Rakova azt is mondta a Rosszija 24-nek, hogy Moszkvában "kényes egyensúly" alakult ki a Covid-19 terjedésében: a kórházak nagyjából ugyanannyi gyógyultat bocsátanak el naponta, mint ahány beteget fogadnak. Beszámolója szerint a fővárosban napi 4-5 ezer új esetet mutatnak ki, és átlagosan mintegy 1200 embert szállítanak kórházba.

A pénteken közölt hivatalos adatok szerint az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 18 283-mal 1 599 976-ra emelkedett. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 22,3 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (8,9 millió), India (8,1 millió) és Brazília (5,5 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt nap alatt 3409-cel 371 760-ra nőtt. A halálos áldozatoké 355-tel 27 656-ra, a felépülteké pedig 14 519-cel 1 200 560-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 59,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 582 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 380 224 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)

Ukrajnában már nyolcezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma

Megint gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, péntekre az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma nyolcezer fölé emelkedett, az összes halotté pedig átlépte a hétezret.

Az elmúlt napon 8312 új esettel 378 729-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig - újabb napi csúcsot döntve - 173-mal 7041-re emelkedett. Eddig 155 026-an gyógyultak meg, viszont már 216 662 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

A kormány péntekre felülvizsgálta a települések és régiók járványhelyzet szerinti színes besorolását, és

a legsúlyosabb, vörös zónába sorolta egyebek mellett Kárpátalján Ungvárt, Beregszászt és az ungvári járást.

Az ország legfertőzöttebb területének számító főváros, Kijev továbbra is "narancs" maradt. A vörös besorolású helyeken be kell zárni az iskolákat, le kell állítani a közösségi közlekedést és nem tarthatók tömegrendezvények sem.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kijelentette, hogy tárcája ellenzi a teljes zárlat bevezetését Ukrajnában főként az ország gazdasági helyzete miatt. Hozzátette ugyanakkor, hogy bizonyos korlátozásokat viszont várhatóan be fognak vezetni az üzleti vállalkozások számára, részletekbe azonban nem bocsátkozott. (MTI)

Szlovéniában meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket

Szlovéniában egy héttel meghosszabbították a koronavírus megfékezését szolgáló járványügyi intézkedéseket, erről Janez Jansa miniszterelnök kormánya hajnalban hozott döntést - számolt be róla a válságkabinet pénteki sajtótájékoztatóján.

Szombattól egy hétig érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom. Továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva tartanak. Marad az az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, valamint az általános iskolákban meghosszabbítják az őszi szünetet. Szlovéniában a múlt hétfőtől az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - távoktatásra álltak át.

A kormányfő Twitter-oldalán azt írta: amennyiben az állampolgárok viselkedésükkel támogatják az egészségügyi szakemberek törekvéséit, hét és tíz napon belül várhatóan enyhíteni lehet a korlátozásokon.

A kormány által pénteken közzétett adatok szerint csütörtökön 1798-cal 32 503-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 315-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 703-an vannak kórházban, közülük 122-öt ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2772-vel nőtt és elérte a 46 547-et az azonosított fertőzöttek száma. Húsz ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 531-re emelkedett. Kórházban 1027 beteget ápolnak, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. (MTI)

Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe a montenegrói szerb ortodox egyház feje

Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Amfilohije Radovic, a montenegrói szerb ortodox egyház feje - jelentette a podgoricai sajtó pénteken. A 82 éves egyházi vezető október 6-án került kórházba Podgoricában, ahol azóta ápolták.

A politikától sem elzárkózó, gyakran szerb nacionalista nézeteket valló

püspök nem tartotta be a kormány járványmegelőzési előírásait, és híveit is az elkerülésükre bíztatta.

A koronavírus-járvány kitörése előtt, tavaly december óta Amfilohije vezette a korábban elfogadott egyházügyi törvény elleni tiltakozásokat. A jogszabály azért váltott ki felháborodást, mert előírja, hogy a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint emiatt ők jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetnek el.

A 620 ezres Adria-parti ország lakosságának mintegy harmada vallotta magát szerbnek a legutóbbi népszámláláson, és a lakosság kétharmada szerb ortodox vallású. (MTI)

A kilábalás jeleit mutatja az EU gazdasága, de a második hullám újra ronthat a helyzeten

Az idei harmadik negyedévben 12,7%-kal nőtt a GDP az euróövezetben és 12,1%-kal az EU-ban az előző negyedévhez képest, miközben a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 4,3%-os, illetve 3,9%-os visszaesést láthatunk. Ez azt mutatja, hogy a második negyedév hatalmas visszaeséséhez képest erősödött az európai gazdaság, azonban a járvány előtti békeidőkhöz képest még kedvezőtlenebb a helyzet.

Tovább a cikkhez

Itt a friss kormányzati prognózis: lassabb lesz 2021-ben a GDP-növekedés

Varga Mihály pénzügyminiszter a HBLF pénteki konferenciáján ismertette a kormány friss makrogazdasági prognózisát.

Tovább a cikkhez

Bajban vannak a magyar vasúti árufuvarozók, a kormány segítségét kérik

A pályahasználati díjak átmeneti csökkentését kérik a vasúti árufuvarozók Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől - írja pénteki számában a Világgazdaság.

Tovább a cikkhez

Soha nem látott felpattanás a német gazdaságban

A harmadik negyedévben 8,2%-kal növekedett a német gazdaság az előző negyedévhez képest, ami az adatok rendelkezésre állása óta a legmagasabb növekedési ütem.

Tovább a cikkhez

Ez az új kormányzati üzenet: telelj itthon!

Az Európában tomboló járvány miatt nem szeretnénk, hogy a magyarok külföldre menjenek, „nincs itt a külföldi utazások ideje” – mondta ma reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor kormányfő. Ezzel párhuzamosan az emberi erőforrások miniszterének főtanácsadója az itthoni téli utazásokat népszerűsítette, igaz közben szigorúan magánvéleményeként azt is megjegyezte, hogy remélhetőleg „november közepétől stagnálni fog, vagy elkezd csökkenni itthon a fertőzések száma”.

Tovább a cikkhez

Gyenge foglalkoztatási adatok érkeztek Magyarországról

Augusztusban 100 ezerrel kevesebben dolgoztak Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, derült ki a KSH adminisztratív adataiból. A keresetek a teljes munkaidősök esetében gyorsan emelkedtek, valójában azonban ennél rosszabb a helyzet.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor: hétfőtől új világ jön a védekezésben, áprilisig kell kibírni a járványhelyzetet

A maszkhasználat kapcsán a beszoktatási időszaknak vége, hétfőtől új világ jön, amikortól a rendőrség büntetni fog és kész - hangsúlyozta a Kossuth Rádió ma reggeli adásában Orbán Viktor. A kormányfő utalt rá, hogy egyelőre meghozták a szükségesnek gondolt intézkedéseket (maszkhasználat), nem tett jelzést további korlátozásokra a várhatóan tovább emelkedő fertőzéses esetszámok mellett sem, és úgy látja, hogy a magyar egészségügy bírni fogja a terhelést. December-januártól megérkezhetnek az első adag vakcinák az EU-ból, így januártól elindulhat a kockázatosabb csoportok beoltása, majd a nagy tömegeknek áprilistól lesz ez elérhető, így azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy addig kell még valahogy kibírni. Az új egészségügyi szolgálati jogviszony kapcsán elismerte, hogy a kivezénylési szabályokat humánusabbá kell tenni, dolgoznak ezen. Jelezte, hogy a jövő szerdai kormányülésen ezzel és egyéb egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban nagy döntések lesznek.

Tovább a cikkhez

Megjött a pénteki adat: sosem volt ennyi új beteg és elhunyt egy nap alatt, nagyot ugrott a kórházba

3286 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 71 413 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1699 főre emelkedett, 17 953-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő. Az aktív fertőzöttek 27 %-a, az elhunytak 34%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Itt vannak a legfontosabb számok arról, hogy mit tett a járvány a tech óriásokkal

Egyszerre zúdult a befektetőkre csütörtökön, a zárás utáni kereskedésben a legnagyobb technológiai cégek harmadik negyedéves gyorsjelentése, az Alphabet, az Apple, az Amazon, a Facebook és a Twitter is publikálta negyedéves számait. Míg a Google anyavállalata, az Alphabet árfolyama szárnyalt az eredményeket követően, az Apple esett, a Twitter pedig valósággal zuhant. Ezekre a cégekre azért is kiemelten figyelnek a befektetők, mivel idén, a koronavírus-válság közepette a tőzsdei rali elsődleges hajtóerejét jelentették.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: jelentős pénzt ad az Európai Bizottság, hogy elkerülje az EU az egészségügyi rendszerek

Az Európai Bizottság 220 millió eurót (mintegy 79,2 milliárd forint) bocsát rendelkezésre a koronavírussal fertőzöttek tagállamok közötti áthelyezésének finanszírozására - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök este a videókonferenciás EU-csúcs után.

Tovább a cikkhez

Annyi lélegeztetőgépe lett Magyarországnak, hogy százasával ajándékozza őket a kormány

A kormány csütörtöki határozata értelmében Magyarország ingyenesen átruház lélegeztetőgépeket és betegőrző monitorokat Csehországnak és a Vajdaságnak.

Tovább a cikkhez

Szép csendben még egy hónapig meghosszabbította a határzárat a kormány

Eredetileg november elsején veszítette volna hatályát a határzár, most ezt tolta ki egy hónappal a kormány.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: új szigorításokat jelentett be az operatív törzs

A kormány szerdai ülésén az emberek védelme érdekében új védelmi intézkedésekről döntött, kiterjeszti hétfőtől a maszkviselés kötelezettségét a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre - jelentették be az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Azt is megtudhattuk, hogy 933 főt vezényeltek át egészségügyi intézményekből a koronavírus-betegek ellátása érdekében.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
covid koronavírus ellenszer gyógyszer