kína
Gazdaság

A kínai ipar nyolcadik hónapja töretlenül száguld

MTI
Nyolcadik hónapja töretlen volt a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése októberben, miközben a szolgáltató szektor fokozott ütemben bővült a hónap elejére eső ünnepi munkaszünet kedvező hatására.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A szombaton közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,4 pontra mérséklődött októberben. Elemzők 51,3 pontra számítottak a szeptemberi 51,5 pont után. A feldolgozóipari BMI októberben immár a nyolcadik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött.

A termelésre vonatkozó részmutató ugyan szeptemberhez képest 0,1 ponttal enyhült, ám az októberi 53,9 pontos eredmény továbbra is a termelés lendületes növekedését jelzi. Az új megrendelések állománya az előző hónappal megegyezően 52,8 ponton állt októberben, ezzel immár hatodik hónapja maradt növekedési pályán.

A gazdasági helyreállás egyenetlenségére utal mindazonáltal, hogy a feldolgozóipari kisvállalatok októberi BMI-je szeptemberről 0,7 ponttal visszaesve az 50 pontos küszöb alá csúszott. A nagyvállalatok részindexe ezzel szemben 52,6 ponttal változatlanul erős növekedésről tanúskodott. Csao Csing-ho, a statisztikai hivatal vezető szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben kiemelte: a feldolgozóipari kisvállalatok új megrendeléseinek állománya októberben szembetűnően alacsonyabb volt a szektor egészében mért szintnél, ami az elégtelen piaci keresletre utal a kisvállalatok esetében.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban folytatódott a markáns javulás októberben. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe a nyolcadik hónapja emelkedve 56,2 pontra erősödött a szeptemberben mért 55,9 pontról. Az adat 2013. novembere óta a legerősebbnek számít, akkor 56,3 pontot mértek.

A szolgáltató szektor teljesítménye a múlt hónaphoz képest 0,3 ponttal 55,5 pontra nőtt. Az október első nyolc napjára eső, a nemzeti ünnep, valamint az őszközép ünnep miatt munkaszünet további lendületet kölcsönzött a szektor helyreállásának - mutatott rá Csao, hangsúlyozva: a fogyasztók körében javult az utazási és fogyasztási kedv.

Az építőipari szektor teljesítményét tükröző alindex az elmúlt két hónapban változatlan 60,2 pontról 59,8 pontra mérséklődött.

Az üzleti várakozások részindexe szeptemberről 0,1 ponttal gyengülve 62,9 ponton állt októberben, a feldolgozóiparon kívüli vállalatok a piac jövőjét illető növekvő optimizmusát tükrözve. A részmutató a múlt hónaphoz képesti enyhe visszaesését az építőipari vállalatok körében mért várakozások javulásának gyengülése okozta, miközben a szolgáltató szektorban a derűlátás javulása változatlan maradt.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index 55,3 pontra bővült a szeptemberi 55,1 pontról.

Kína gazdasági helyreállása a harmadik negyedévben tovább gyorsult: a növekedés mértéke 4,9 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 3,2 százalékról. A koronavírus-járvány bénító hatásaira az ország gazdasága az év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idei évben 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít.

Címlapkép: Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

europai parlament cimlap getty tobbszor 2000