parlamentalkonyat
Gazdaság

Eljött a kiábrándulás ideje: már senki nem hisz abban, hogy Magyarország olcsón megúszhatja a válságot

A kormány várakozásai szerint 6-6,5 százalékkal eshet vissza idén a magyar gazdaság teljesítménye, majd onnan 2021-ben is az eddig vártnál kisebb visszapattanás jöhet. Hasonlóan vélekednek a Portfolio által megkérdezett banki elemzők, így az év végéhez közeledve szinte biztosra vehetjük, hogy a tavasszal még pesszimistának számító szakembereknek lesz majd igazuk.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A kormány is belátta, hogy mélyebb lesz a recesszió

Varga Mihály jelentette be egy pénteki konferencián, hogy az eddiginél mélyebb gazdasági visszaeséssel számol már a kormány. A legutolsó előrejelzés 5-6%-os GDP-csökkenésről szólt, de ennek inkább az alsó széléhez közelebb, egy konferencián 5,1%-os adat hangzott el a Pénzügyminisztérium államtitkárától. Ezt módosította most 6-6,5%-os visszaesésre a kabinet.

Ma már a kormány új prognózisa nem lóg ki durván a sorból, de ha visszatekerjük az időt fél évvel, amikor még 3-8 százalék között szóródtak az előrejelzések, akkor

egyre biztosabban mondhatjuk, hogy a pesszimistáknak lett igazuk.

Erre utal, hogy szeptember végén az MNB is beadta a derekát, és jelentősen rontotta becslését, illetve októberben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is jócskán visszavett a tavaszi optimizmusból. A pénteki bejelentés egyébként azt is jelentheti, hogy a kormány nem látja túl biztatónak a harmadik és a negyedik negyedéves számokat. Korábban többször hivatkoztak arra, hogy különböző mutatók (közúti forgalom, elektronikus pénztárgépek adatai, adóhatóság statisztikái stb.) gyakorlatilag heti aktivitási statisztikát látnak, ezek alakulhattak most a vártnál rosszabbul.

Hivatalosan egyelőre annyi a biztos, hogy a magyar GDP az első félévben a KSH adatai szerint 6,1%-kal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest. A harmadik negyedéves adatot november 13-án, vagyis két hét múlva pénteken közli a statisztikai hivatal. A vártnál gyengébb új előrejelzés alapvetően két tényezőnek köszönhető:

  • Egyrészt lehet, hogy a kormány látja, hogy a harmadik negyedévben a visszapattanás a vártnál kisebb volt. Tavasszal még az volt a várakozás, hogy a második negyedéves mélypontról gyorsan magára találhat a gazdaság.
  • Másrészt a járvány második hulláma a negyedik negyedévet illetően is komoly bizonytalanságot hordoz. Sorra látjuk Európában a komoly korlátozó intézkedéseket, lezárásokat, ezek pedig a magyar gazdaságot is érzékenyen érinteni fogják.

A bankok még innen is lefelé mutató kockázatokat látnak

A Portfolio épp a napokban kérdezte meg a banki elemzőket, hogy látják az idei gazdasági kilátásokat, a szakemberek többsége most reálisnak gondolja a kormány előrejelzését. A megkérdezett magyar bankok 2020-as GDP-előrejelzésének mediánja 6,2%-os visszaesést feltételez, vagyis szinte pontosan akkorát, mint most a kormány.

A különbség talán csak annyi, hogy az elemzők előrejelzései még nem feltétlenül tartalmazzák teljes egészében a járvány második hullámának napról napra romló képet mutató információit. A CIB Bank például válaszában kiemelte, hogy az 5-6%-os visszaesésről szóló előrejelzésükben „a kockázatok lefelé erősebbek”.  

Ez a forgatókönyv azzal konzisztens, ha a járvány második hulláma nem vált ki a gazdasági aktivitást ismét erősen korlátozó járványügyi intézkedéseket és a jövő év második felében széles körben elérhető válik a Covid-19 elleni vakcina – kommentálta 6,3%-os visszaesésre vonatkozó előrejelzését az OTP Bank. Jövőre 5,8%-os visszapattanást vár a bank, ezt ronthatja, ha később lesz elérhető a vakcina, illetve elhúzódik a második hullám. 

Sajnos a második hullámban a fertőzés gyorsan terjed a régióban és Magyarországon is, így érdemben megnőtt annak az esélye, hogy ilyen intézkedések bevezetésére kerüljön sor, ami az alapforgatókönyvhöz képest 1 százalékpontos negatív kockázatot jelenthet

 - teszik hozzá.

A Takarékbank elemzői szerint a járvány terjedésével kapcsolatos negatív kockázatok mellett vannak pozitívak is, ilyen lehet az ipar vártnál kedvezőbb alakulása, illetve az autóipari kilátások.

A K&H Bank is azt emelte ki, hogy várakozásaik szerint a gazdaság teljesítményének harmadik negyedévben elkezdődött visszapattanása lelassul az őszi hónapokra. Ráadásul a vírus gyors terjedésének megfékezése érdekében hozott európai szigorítások a külpiacainkra kedvezőtlenül hatnak, így az exportkereslet a magyar termékek iránt mérséklődhet. További kockázat, hogy Magyarországon is szigoríthatnak a korlátozásokon, amely elsősorban a szolgáltató szektort érintheti kedvezőtlenül. 

Címlapkép: Getty Images

Pf_nyugdijas_768gettyimages-625049826-20191213
trader
worker gyári munkás dolgozó covid koronavírus
libra facebook app mobil
Donald Trump amerikai elnök
vakcina1234
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

worker gyári munkás dolgozó covid koronavírus