Orban Viktor MR1 Kossuth Radio interju cimlapkep 20200731
Gazdaság

Orbán Viktor: mindent bezárunk, ahol nem tartják be a szabályokat

Portfolio
Komolyan kell venni a hétfőtől érvényes maszkviselési és védelmi jellegű szabályokat, mert mindent bezárunk, ahol nem tartják be a szabályokat – hangsúlyozta a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta, hogy az itthoni járványhelyzet komoly, bizonyos helyeken súlyos, de képesek kezelni azt és órákon belül döntés fog születni a halasztható műtétek halasztásáról. Az EU-s pénzek jogállamisági feltételekkel összekötése kapcsán nem mondta ki direktben, hogy emiatt vétózni fog Magyarország az uniós költségvetési és helyreállítási alap rendeleténél, de utalt rá azzal, hogy az országnak 2 évre előre elegendő forrása van. A beszélgetés legfontosabb üzeneteit alábbi hírfolyamunkban mutatjuk be.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Mi a véleménye arról, hogy ezerszám szavaznak halott emberek nevében?

A még mindig nem egyértelmű kimenetelű amerikai elnökválasztás kapcsán ezt a kérdést tette fel a műsorvezető a kormányfőnek, aki erre úgy reagált:

Ha olyasmik történnének Magyarországon, mint amik ott, akkor leszakadt volna az ég.

Hozzátette: "De nem akarjuk minősíteni az Egyesült Államokat, az amerikai nép választja meg a vezetőt. Egy dolgot tudunk tenni, világosan elmondjuk a véleményünket az amerikai-magyar kapcsolatokról. Trump elnök Magyarország barátja, és nekünk az a dolgunk, hogy barátokat gyűjtsünk. Minden ország szuverén, ez a választás az ő dolguk."

Úgy folytatta: amióta Trump az elnök, azóta a legjobbak az amerikai-magyar kapcsolatok. Trump elnöksége óta 20%-kal nőtt az amerikai-magyar kereskedelmi forgalom, 1700 amerikai cég működik itt, 100 ezer embernek adnak munkát amerikai cégek, a 100 legnagyobb amerikai cégből 40 Magyarországon megtalálható. A fellendülő kapcsolatokat Trump elnöknek köszönhetjük és úgy folytatta:

Mindig is Trump elnök mögött álltam.

A beszélgetés azzal zárult:

az amerikai nép dolga eldönteni, hogy kit választ meg, de az meg „a magyarok dolga, hogy ki és hogyan kormányozza Magyarországot”.

Hozzá vagyunk szokva a kritikákhoz

Arra a felvetésre, hogy ha Magyarország és Lengyelország amiatt blokkolná a 2021-2027-es uniós költségvetést és a helyreállítási alapot, mert egy kemény jogállamisági feltételrendszert lépne hatályba, és így az északi fukar államok e két országot tennék bűnbakká a déli államok szemében, Orbán úgy reagált:

Szokva vagyunk.

Ezzel arra utalt, hogy "már hozzászoktunk ahhoz, hogy hol, ki, mit mond, meg Soros György tenyeréből etetett újságírók, meg politikusok hol mit mondanak".

Magyarország nem zsarolható, a jogállami vita valójában nem jogi, hanem politikai vita, és emögött mindig a migráció húzódik meg.

Hozzátette, hogy Soros György 4 éve leírta, hogy ne adjanak uniós forrásokat azoknak a tagállamoknak, akik nem támogatják a migrációt és most ez húzódik meg az egész mögött, de Orbán emlékeztetett rá, hogy a magyar államnak van 2 évre elegendő forrása.

Mi a véleménye a jogállamisági kritériumrendszerről, amit az EU-s pénzekhez kötöttek?

Az a véleményem, hogy Magyarországon és Európában is minden felelősséggel gondolkodó politikusnak a járvánnyal kell foglalkozni,

a jogállamisági vitáknak most nincs itt az ideje.

Úgy folytatta: most baj van, most ez számít, most az a feladatunk, hogy minél hamarabb juttassuk el a szükséges forrásokat azokhoz az országokhoz, amelyek nagyon komoly bajban vannak.

Itt a déli országokról beszélek. Magyarországnak a következő 2 évre szükséges források rendelkezésére állnak.

Fontos, hogy nem utalt Orbán a közvetlen vétóveszélyre, amelyet a magyar kormány az elmúlt hetekben már több fórumon is belengetett, de azzal, hogy azt jelezte: nincs anyagilag egyelőre rászorulva az ország az új EU-s forrásokra, meg vannak a következő 2 évre szükséges forrásai, arra is utalt, hogy végülis lehetséges a vétó, mert mi nem kerülünk ettől rosszabb helyzetbe.

A helyreállítási alapból egyébként leghamarabb egyébként is csak jövő nyár-ősz örül jönnének az első komolyabb átutalások, a 2021-2027-es büdzséből pedig az előlegeket leszámítva inkább csak 2022-ben, tehát indirekt erre is utalt Orbán, hogy még a büdzsé és a jogállami keretek gyors elfogadása esetén sem fognak gyorsan jönni a pénzek, így ez sem szorítja rá a magyar kormányt arra, hogy a szükséges brüsszeli jogszabályokat aláírja. (A jelenlegi EU-s ciklusból még bőségesen jönni fognak utólagos átutalások a következő 3 évben, összesen kb. 11 milliárd euró, mivel eddig közel 14 milliárdot folyósítottak a 2014-2020-as ciklusból, és tud bevonni a nemzetközi piacokról is forrást az állam, emellett az MNB is tud segíteni az itthoni állampapír-kibocsátások alacsony hozam melletti megfinanszírozásában. Végső esetben, ha nem születne 2021-től új uniós költségvetés, akkor a 2020-as költségvetés 1/12-ed részével menne tovább a az uniós költségvetési gazdálkodás minden hónapban, de ez nagyon komoly bonyodalmakat okozna.)

90 napig tartana a rendkívüli jogrend, de lehet hosszabb is

Az alagút végén már látjuk a fényt,

mert részt veszünk az összes európai vakcina-kísérlet nyomán a beszerzési lehetőségben, emellett az izraeli, orosz és kínai vakcinákat is figyeljük, azok is biztatóak, onnan is jöhetnek majd vakcinák.

Elmondása szerint most azért kér 90 napra felhatalmazást a kormány a rendkívüli jogrendre a parlamenttől, mert „90 nap múlva más lesz a helyzet”, addigra már valamilyen vakcina lesz és ezért elegendő lesz a 90 napos parlamenti felhatalmazás. Hozzátette: ha viszont csúszás lesz, akkor majd döntünk a felhatalmazás kitolásáról. Ezzel arra utalt, hogy végülis a rendkívüli jogrend addig fent fog maradni, amíg nem jön a vakcina, bár értelmezés kérdése, hogy pontosan mi lesz az a helyzet, amikor már a vakcina tényleg az emberek széles rétegének segíteni tud.

Orbán Viktor: mindent bezárunk, ahol nem tartják be a szabályokat

A kormányfő emlékeztetett rá, hogy hétfőn új világ kezdődött a maszkhasználati szabályok terén és örömét fejezte ki, hogy úgy látja: az emberek betartják a szabályokat. Jobb az arány mint amire számítottam – ismerte el. Jelezte, hogy folytatódni fognak az ellenőrzések szúrópróbaszerűen, és amikor azt látjuk, hogy nem tartják be a szabályokat, akkor bezárjuk a mozit, éttermet.

Nincs más választás, ha nem tartják be, zárunk

– rögzítette.

Azokra a felvetésekre, hogy a kormány fontosabbnak tartja a gazdaság működését az emberek egészségénél, cáfolattal reagált.

Nem igaz, hogy egészség, vagy gazdaság, nem akarok belelépni ebbe a csapdába, az egészség a fontosabb.

Amire koncentrálunk, az mindig a teljes ember, annak az egész élete - hangsúlyozta.

A helyzet komoly, de nem kell ijesztgetni az embereket

A beszélgetés során jelezte, hogy van Magyarországon egy vita arról, hogy hogyan beszéljük a vírusról. Úgy fogalmazott:

Nem szeretném ijesztgetni a magyarokat, őszintén szeretnék beszélni:

a helyzet nehéz, egyes helyeken súlyos, de képesek vagyunk kezelni.

Majd úgy folytatta:

Ha most ősszel összefogunk és betartjuk a szabályokat, akkor együtt és csak együtt sikerülni fog

– hangsúlyozta.

Azt is hozzátette: folyamatosan mérlegeljük a szigorítások lehetőségét. 

Órákon belül döntés születik a halasztható műtétekről

A beszélgetés elején a kormányfő jelezte, hogy az operatív törzs üléséről érkezett és úgy kezdte:

A helyzet komoly. Elérte a családokat, rokonokat, már mindenkinek van érintett ismerőse.

Az aktuális járványügyi modellezések alapján jelezte: november 21-re kell 2200 intenzív ágy, ahol van lélegeztetőgép. December 10-én 4480 intenzív ágyra lesz szükségünk, ez 32 ezer betegágyat jelent. Ezt még tudjuk tartani - rögzítette. Ha a fertőzés túlmegy ezen, akkor is kórházakon kívül biztosítjuk a helyeket.

Az egészségügy egyre fokozódó terhelése miatt jelezte:

Órákon belül döntés születik a halasztható műtétek elhalasztásáról.

Hozzátette, hogy tavasz óta átlagosan 76 év felett van az elhunytak átlagéletkora, de ezzel együtt is figyelmet és belátást kért a fiataloktól.

Érdekes adatokat közölte az itthoni járvány kiterjedtségéről, ugyanis elárulta, hogy a magyarországi 3200 településből csak 700-ban nincs jelen a járvány. Hét iskolában nincs semmilyen oktatás, 23 iskolában van távoktatás és 78 ahol vegyes oktatás zajlik.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
bull
boldog kereskedő trader befektető
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

vakcina koronavírus