hidrogen_energia
Gazdaság

A hidrogén hozhatja el a megújuló energiák áttörését

Portfolio
Olcsó és karbonsemleges elektromos energiára van szükség ahhoz, hogy megvalósuljon a dekarbonizáció, ehhez azonban olcsó energiatárolási megoldás kell, amit a Stefan Reichelstein, a Stanford GSB professzora szerint a hidrogén hozhat el. Hasonlóképpen vélekedett a Hydrogen Europe titkára is, aki szintén előadott a Portfolio Energy Investment Forum 2020 online konferenciáján az MVM csoportszintű technológiai innovációs igazgatója mellett.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Stefan Reichelstein, a Mannheim Institute for Sustainable Energy Studies igazgatója, a Stanford GSB professzora szerint bőséges, olcsó és karbon semleges elektromos energiára van szükség ahhoz, hogy megvalósuljon az a tranziciós folyamat, dekarbonizáció, amivel áttérünk a fosszilis energiákról a fenntarthatóakra, hogy 2 Celsius alatt tudjuk tartani a globális felmelegedés mértékét.

A megújuló forrásokból előállított energia árának történelmileg példátlanul gyors csökkenése lehetővé teheti ezt a folyamatot, azonban a napenergiából származó energiaárak kapcsán egy kannibalizációs effektussal is számolni kell, miszerint az energia abban napszakban termelődik amikor a fogyasztás is visszaesik éppen ezért olcsóbb is az energia, kevesebbért tudják értékesíteni, mint a reggeli vagy az esti csúcsidőszakban. Éppen ezért a tranzíciós folyamatban kulcsszerepet kaphat az energiatárolás minél hatékonyabbá és olcsóbbá válása, amiben a hidrogén-elektrolizátorok kaphatják a főszerepet.

Ki lesz a világ hidrogén nagyhatalma, az EU, Kína vagy Biden vezette USA? - ezzel a kérdéssel indította előadását Jorgo Chatzimarkakis, a Hydrogen Europe titkára, aki szerint a hidrogén lehet Európa számára az a lehetőség, amivel tartani tudja a vállalt klímacélokat és egyben a kulcs az energiatárolás problémájának megoldására.

Ehhez azonban az kell, hogy a 2024-re tervezett 6 GW kapacitás 2030-ra kétszer 40 GW-ra emelkedjen, ebből 40 az EU-n belül, 40 az EU-n kívül valósulna meg. A 2024-es cél megvalósításához 5-9 milliárd eurós befektetésre van szükség, a 2030-as célhoz pedig 26-44 milliárd közötti összegre.

Erre a célra jött létre július 8-án a Tiszta Hidrogén Európai Szövetség, amelynek keretében közös stratégiát dolgoztak ki és elkezdték a terület szabályozási hátterét is kidolgozni.

Az energiaipart a következő évtized során gyökeresen átalakítják a ma legfontosabb trendjei és az ezeket felerősítő szabályozási változások – kapcsolódott rá az előtte elhangzott előadásokra Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója, és hozzátette, hogy a klímaváltozás által indukált dekarbonizációs törekvések az energiapiaci változások első számú mozgatórugói.

Az MVM-csoport egészében – a Mátrai Erőművet is számításba véve – 77 százalék a tiszta energiaforrás aránya, amiből a legjelentősebb a 2000 MW kapacitású paksi atomerőmű, ami több mint felét adja a cégcsoport 3740 MW-os összteljesítményének. Az MVM vezető szerepet játszik a hazai energetikai kutatás-fejlesztésben is, a BME-n létrehoztak egy kutatási labort, ami Európa egyik legjobban felszerelt laborja, ami szimulációs eszközökkel is rendelkezik.

orbanviktor
bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
orbanviktor