parlament sötét
Gazdaság

Egyik legfontosabb célja átmeneti feladására kényszerült Magyarország, de ezzel évekre bebiztosította magát

Az utóbbi évekre egyértelműen a negatív devizakibocsátás volt jellemző a magyar adósságkezelésben, ezt azonban keresztülhúzta a válság. A csütörtökön eladott újabb 2,5 milliárd eurónyi kötvénnyel együtt már 7 milliárd körül lehet idén a forrásbevonás devizában, amivel kicentizi 20 százalékos benchmarkját az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A következő években viszont hátradőlhetünk, és biztonságosan lehet menedzselni az adósságot.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

OkRég láttunk ekkora devizakibocsátást Magyarországtól

Csütörtökön jelentette be az adósságkezelő, hogy ismét felülvizsgálta 2020-as finanszírozási tervét és az eddig tervezett 4,5 milliárd eurón felül további 2 milliárdos deviza kibocsátással számol idén. Délutánra aztán le is bonyolították a kibocsátást: összesen 2,5 milliárd euró értékben adott el 10 és 30 éves kötvényeket Magyarország.

Ezzel az egyébként is magas idei nettó devizakibocsátásunk még magasabb lehet. Gyors számításaink szerint a bruttó kibocsátás megközelítheti a 2500 milliárd forintot, miközben az idei devizalejárat eredetileg 800 milliárd forint körül volt. Vagyis a nettó devizakibocsátás akár 1600 milliárd forint felett is lehet (azért nehéz pontosabbat mondani, mert függ a visszavásárlásoktól, melyek a törlesztést növelik).

A grafikonon látszik, hogy ennél nagyobb devizaeladósodásig nagyon sokat kell visszalapoznunk, a 2008-as válság után az IMF-hitel lehívásakor lehetett arra példa, de akkor nem a piacról adósodtunk el.

Az idei kibocsátással az állam két korábbi erős célja is sérül átmenetileg:

  • Egyrészt emelkedni fog a deviza részarány a teljes adósságon belül a tavaly év végi 17,7%-ról. Az ÁKK közleménye szerint ugyanakkor a 10-20%-os benchmark nem fog sérülni, vagyis, ha hajszállal is, de 20% alatt maradhat az arány.
  • Másrészt az utóbbi években folyamatosan csökkenő GDP-arányos adósságráta is emelkedni fog, bár az csak részben köszönhető a devizakibocsátásnak, hiszen a forintban való eladósodásunk is megugrik idén a magasabb költségvetési hiány miatt. Egyelőre bizonytalan az év végi nominális GDP és adósság összege, de az ÁKK legfrissebb befektetői prezentációjában a tavaly év végi 66,3 után már 80%-hoz közelítő adósságrátával számol az év végére.
ákk201112egy

Vagyis két fontos célját fel kellett adnia idén Magyarországnak a válság miatt.

De miért kellett most deviza?

Elsőre azért volt meglepő a csütörtöki kibocsátás, mert az idei devizalejáratokon túl vagyunk, illetve a devizatartalék mennyisége is elegendőnek tűnik. Éppen ezért hangsúlyozta az ÁKK, hogy az újabb forrásbevonás már a 2021-es lejáratok előfinanszírozását szolgálja. Az adósságkezelő honlapján található táblázat szerint így alakul majd a következő évek törlesztése:

Jól látszik, hogy a jelenlegi 2,5 milliárd eurós kibocsátás gyakorlatilag teljesen fedezi a jövő évi lejáratokat, így

egyáltalán nem lesz szüksége devizában forrást bevonni Magyarországnak.

Sőt, még 2022-ben sem lesz jelentős forrásigény, nagyságrendileg egymilliárd eurót kellene bevonni. Az első komolyabb lejárat majd 2023-ban jöhet, addig a devizaszükséglet nagy része biztosítva van. Ezen a grafikonon még nem szerepel a csütörtöki kibocsátás, ami a 2030-as és 2050-es lejáratban jelenik majd meg. 

Ez persze nem zárja ki, hogy a következő két évben is bocsásson ki devizakötvényt az ÁKK, hiszen eddig is aktívan menedzselték a devizaadósságot, többször volt példa arra, hogy hosszú, magas kamatozású dollárkötvényeket vásároltak vissza, és helyette olcsóbb új papírokat bocsátottak ki.

A devizakötvény-piacon a legfontosabb mindig az aktuális hangulat alakulása, ha van jó lehetőség a kibocsátásra, azt érdemes lehet kihasználni. És ez magyarázhatja a csütörtöki váratlan tranzakciót is:

  • Az amerikai elnökválasztás után pozitív a piaci hangulat, nőtt a kockázatvállalás, ami jó hír a magyar eszközöknek.
  • A koronavírus-járvány második hullámát többnyire beárazták a piacok, igazán nagy negatív meglepetés esélye csökkent, sőt lassan mindenki a mielőbbi vakcinában bizakodik.
  • Kiszámíthatatlan a 2021-es piaci hangulat, az esetleges amerikai alkotmányos válság elhúzódása miatt.
  • Magyar szempontból is van néhány olyan ügy, ami aggaszthatja a befektetőket, de még nem árazták be. Ilyen lehet az uniós költségvetés esetleges magyar vétója.

Vagyis úgy tűnik, hogy most volt egy jó lehetősége az ÁKK-nak kilépni a piacra, és bebiztosítani a következő évek devizafinanszírozását.

Természetesen az állam devizaalapú bevételei és kiadásai nem csak az adósság- és deficitfinanszírozási lépésektől függnek. Így felmerülhet olyan kifizetési igény (mint például egészségügyi eszközök vagy éppen a vakcina beszerzése), amihez az állam nem szívesen menne ki a devizapiacra forintot váltani. Vagy éppen jöhet uniós támogatás is, ami a devizakészletet növelheti. Ez utóbbival kapcsolatban azonban épp most jelent bizonytalanságot a jogállamisági eljárás, ami akár az uniós pénzek elapadásával is járhat.

A csütörtöki tranzakció pedig azt is jelenti, hogy ugyan az adósság devizaaránya 20% közelébe emelkedhet az év végére, innen viszont ismét csökkenésnek indulhat, hiszen jövőre egyáltalán nem kell majd forrást bevonnunk. Ugyanez igaz lehet a GDP-arányos adósságra is, ott annyiban más kicsit a kép, hogy sok múlik majd a következő évek fiskális fegyelmén, azon, milyen gyorsan akarja vagy tudja majd a kormány 3% alá visszacsökkenteni a hiányt.

Címlapkép: Shutterstock

Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
koronavirus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus