Előfizetői tartalom

A megújulóké a következő évtized, mutatjuk mikre érdemes odafigyelni a napenergia mellett

Többeknek is ismerős lehet, hogy a napenergia lesz a következő évtized legnagyobb sztárja és a legjobban bővülő megújuló energiaforrása. Azonban nem egyedül fogja vinni a hátán a mezőnyt, mellette a szélenergia is további komoly bővülés előtt áll, különösen a tengeri kapacitások növekedése indulhat be a következő években. Ott van még a vízenergia is, amelyről kevesebbet hallani, holott messze a legnagyobb a szerepe a villamosenergia-termelésben a megújulók között, és még 2025-ben is a globális áramtermelés 16 százalékát adhatja – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új jelentéséből. És akkor vannak még egyéb egzotikusabb források is, mint a biomassza vagy a koncentrált napenergia. Meglehetősen változatosak tehát a megújulók, érdemes ezeknek a kilátásaival is megismerkedni.


Bővülő szélenergia, csökkenő költségek

Az éves hozzáadott szélenergia kapacitások 65 gigawattal nőhetnek 2020-ban, ami 8 százalékkal magasabb a tavalyinál. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások és lezárások részben akadályozták főleg a szárazföldi szélerőművek munkálatait. Jövőre azonban újra magasabb lehet a kapacitásbővítés, mértéke és elérheti a 68 gigawattot is, ebből 7,3 gigawattnyi lehet a tengeri szélenergia hozzájárulása.

Ezt követően azonban 2022-ben egy jelentősebb csökkenés várható a kapacitástelepítésben, mivel Kínában és az Egyesült Államokban is kivezetésre kerülnek különböző támogatások és kedvezmények, amik ösztönözték a bővítéseket eddig. Ezt pedig csak részben ellensúlyozhatják a növekvő európai igények.

A tengeri szélenergia azonban 2022-re elérheti az éves hozzáadott teljes szélenergia kapacitások 15 százalékát is, ami 50 százalékkal magasabb, mint 2019-ben.

Miről szól még a cikk?

  • A szélenergia várható alakulása és ösztönzők
  • A szélenergia országonkénti és régiós megbontásban
  • A vízenergia alakulása
  • Biomassza, geotermikus és koncentrált napenergia

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái