cimlap2
Gazdaság

Új fokozatba kapcsoltak a cégek: ez is a járvány hatása

Portfolio
A koronavírus megjelenése új kihívások elé állította a cégeket, amelyeknek többsége nem volt felkészülve a hibrid vagy távoli munkavégzésre, amely azonban jó eséllyel tartósan az életünk része lesz. Ahhoz, hogy gördülékeny legyen a munkavégzés, muszáj volt lépéseket tenni a digitalizáció irányába, a járványhelyzet katalizátorként hatott, azonban bőven van még hová fejlődni. Utánajártunk, mi kell ahhoz, hogy gördülékeny legyen az otthoni munkavégzés és mennyi idő alatt lehet kiépíteni a szükséges infrastruktúrát.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Egy idei felmérés szerint a tavaszi veszélyhelyzet idején a magyarországi cégek 33 százalékánál az alkalmazottak heti 5 napot dolgoztak otthonról, 16 százalékuknál 3-4 napos, 7 százalékuknál pedig 1-2 napos távoli munkavégzést rendeltek el. A közel 800 magyarországi cég részvételével készült kutatásból az is kiderült, minél nagyobb egy cég, annál magasabb volt a folyamatos távmunka aránya.

A koronavírus-járvány egyik hozadéka, hogy amellett, hogy a távoli munkavégzés teljesen bevett gyakorlattá vált, a cégek a régóta esedékes digitális transzformáció terén is előreléptek. Winkler Zsolt, a Canon Hungária Kft. marketingvezetője szerint a magyar cégek a digitalizáció terén jelentős lemaradásban voltak, azonban most a kényszerhelyzet hatására pár hónap alatt gyakorlatilag éveket ugrottak előre.

"A hibrid irodai kultúra, vagyis hogy az alkalmazottak jelentős része otthonról dolgozik, sok megoldandó feladat elé állította a magyar cégeket. A legtöbb esetben ugyanis a gördülékeny ügymenethez korántsem elég egy laptop és stabil internet-hozzáférés, persze, ezek elengedhetetlenek, de szükség van további hardveres és szoftveres támogatásra is” – mondta a Portfolio-nak a szakember, hozzátéve, a Canonnál is érzékelik, hogy a járvány megjelenése óta nőtt az érdeklődés a cég digitalizációt elősegítő üzleti megoldásai és szolgáltatásai iránt.

"Tavasszal hirtelen ugrott meg az érdeklődés a kis méretű, A4-es multifunkciós nyomtatók és a távmunkát támogató szoftveres szolgáltatásaink iránt, aztán nyáron valamelyest mérséklődött az igény, azonban most a második hullám idején ismét nagyon sok a megkeresés” – mondta, hozzátéve, egyre nagyobb igény mutatkozik a szkenner iránt is. Hangsúlyozta, a megfelelő eszközök hiányában a dokumentumok mobileszközök használatával történő feldolgozása lassú lehet, hibáknak adhat helyet és adatbiztonsági kockázatokkal járhat.

Winkler szerint az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a home office jól működik, tartósan az életünk része maradhat, és erre kezdenek berendezkedni a cégek is. Ez viszont a hardveres megoldásokon túl a digitalizációt elősegítő üzleti megoldásokat is kíván.

Pénzügy, HR, logisztika – gyorsabb és gördülékenyebb lehet a munkafolyamat

Ami tavasszal a kkv-kat, sőt, akár a nagyobb cégeket is váratlanul érte, az az a kihívás, hogy hogyan lehet az otthoni eszközöket integrálni a vállalati rendszerekbe.

"Ahhoz, hogy a munkavégzés gördülékeny legyen, lehetővé kell tenni a munkatársaknak, hogy bárhol is dolgozzanak, képesek legyenek a munkával kapcsolatos bizalmas  dokumentumokat nyomtatni, szkennelni és feldolgozni, méghozzá biztonságosan” – mondta a szakember, aki kitért arra is, nagyon sok olyan megoldandó kérdés merül fel a távmunka esetén, ami a hagyományos, irodai környezetben nem, hiszen ott minden adott, ki van építve az infrastruktúra.

Az új körülmények azonban új igényeket szülnek: biztosítani kell, hogy adott munkakörök esetén akár a cég monitorozni tudja az otthoni munkavégzés folyamatát, és az is fontos lehet – különösen egy adminisztratív munkakör esetén – hogy az otthon elkészített anyagot be tudják csatornázni a vállalati dokumentumkezelőbe. Ezekre a problémákra van megoldás, ma már rendelkezésre állnak például felhőalapú nyomtatáskezelési megoldások, amelyek segítségével gyakorlatilag bárhonnan teljes dokumentumbiztonsággal lehet nyomtatni, a dokumentumrögzítési és tárolási munkafolyamatok és akár az alapvető adminisztrációs folyamatok is automatizálhatók.

Mennyi időbe telik az átállás?

Sok munkahelyen a tavaszi ideiglenes home office után visszatértek az irodába, ám a második hullámban ismét távoli munkavégzés mellett döntenek. Adódik a kérdés: mégis mennyi idő alatt lehet beszerezni minden, a zökkenőmentes munkavégzést elősegítő megoldást?  Winkler azt mondta, a multifunkciós gépek többsége normál szállítási idővel elérhető, vagyis gyakorlatilag napokon belül hozzá lehet jutni.

A szoftveres megoldások esetén azonban a cég igényétől függ az időtartam:

vannak egyszerűbb megoldások, amelyeket egy nap alatt be lehet vezetni, de vannak olyan komplex ügyféligények, amelyeket nagyságrendileg 1-2 hónap alatt tudnak teljesíteni.

Ez nem azt jelenti, hogy két hónapig nem lehet használni a rendszert, hanem azt, hogy az telik időbe, míg az adott rendszert pont olyanná építjük ki, amit az ügyfél vár, az tart több ideig

– jegyezte meg a Canon marketingvezetője. Elmondta, a tapasztalat egyébként az, hogy a cégek kis lépésekben haladnak, és menet közben merülnek fel újabb és újabb igények, amelyekre megoldást kell találni, így lehet szépen-lassan haladni a teljes digitalizáció felé.

A cikk megjelenését a Canon Hungária Kft. támogatta.

Címlapkép: Getty Images

pf_hinta-20201125
bicoin2
koronavirus
oltás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
argentina_peso_argentin