Előfizetői tartalom

KATA 2.0: jelentős változások jönnek 2021-től

Portfolio
A KATA 2013. január 1-jei bevezetése óta mára az egyik legnépszerűbb adózási formává vált, nem véletlenül. Bevezetésekor elsősorban azokra az egyéni vállalkozókra, illetve társaságokra lett szabva a kedvezményes adózás, amelyekben jellemzően a magánszemély tulajdonosok végzik a tevékenységet. Ez az adózás a kedvező feltételei miatt azonban sokkal szélesebb körben vált gyakorlattá, főleg a kisvállalkozók és az őket megbízó cégek körében. 2021. január 1-től azonban jelentősen szigorodik a KATA, melynek fő célja, hogy a vállalkozói szerződésbe burkolt munkaviszonyokat megszüntessék, illetve visszaszorítsák. A változásokról már évközben is lehetett tudni, így a vállalkozásoknak volt elég idejük a felkészülésre - írja elemzésében Kökényesiné Pintér Ilona, a SALDO Zrt. tanácsadó szakmai igazgatója.

Szigorítások pontról pontra Január 1-től megszűnik a KATA státus többszörözésének lehetősége. Ez is jelentős szigorítás, hiszen 2020. december 31-ig egy magánszemély akár több vállalkozásban is választhatta a KATA adózást, januártól azonban csak egy jogviszonyában lehet kisadózó. A magánszemély erre vonatkozóan 2020. december 31-ig a NAV-nál bejelentést tehet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés