koronavirus
Gazdaság

Koronavírus: idén 50%-kal többen haltak meg Magyarországon novemberben, mint tavaly

Portfolio
Sosem látott halálozási számokat láthatunk novemberben: több mint 15 ezer honfitársunk veszítette életét. A rekord a kontrollálatlanul terjedő koronavírus-járvány eredménye.

Novemberben 15 366 fő vesztette életét, 52%-kal, 5279 elhunyttal több az egy évvel korábbinál, jelentette a KSH. 2000. január óta ez a legmagasabb havi halálozási szám, amelyet akkor a tetőző szezonális influenzajárvány okozott.

Most a halálozások száma a koronavírus-járvány második hulláma miatt emelkedett meg jelentősen Magyarországon. A novemberi halálozási adat rekordnak számít, hiszen az év 11. hónapjában az elmúlt években 10 ezer körüli elhunytat számlált a hivatal.

Novemberben még nem jellemző az influenza-járvány, hazánkban január-februárban szokott megemelkedni a halálozások száma, havi 12 ezer fő körüli szintre. A novemberi adatok alapján látható, hogy a koronavírus-járvány második hulláma ősszel érdemben magasabb halálozási számokat hozott, mint egy téli influenza-járvány.

A szeptemberi halálozási adatokon még alig látszott a járvány hatása, októberben viszont már 15%-kal, többen haltak meg az egy évvel korábbinál, a novemberi 50%-os adat pedig a járvány nagyon gyors őszi terjedését jelzi.

Novemberben a koronavirus.gov.hu hivatalos adatai szerint kevesebb, mint 3200 fő veszítette életét a koronavírus szövődményei miatt. Az elmúlt 5 év átlagánál azonban idén 5000-rel többen haltak meg novemberben. Emiatt nagyon valószínű, hogy valójában sokkal többen halnak meg koronavírusban, mint amennyi a hivatalos adat, illetve az is meglehet, hogy a vírus minden más ellátásra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.

A többlethalálozásra tehát kétféle magyarázat lehet:

  1. nem minden koronavírusban elhunyt szerepel a hivatalos statisztikában (koronavírusban hal meg, de nincs pozitív tesztje, ezért nem kerül a koronavírusos elhunytak közé),
  2. a koronavírus annyi egészségügyi kapacitást elvesz, hogy nem marad elegendő a többi betegnek, így esetleg más betegségben (nem koronavírusban) halnak meg.

Nyilván ezek kombinációja is elképzelhető, illetve meghalhat valaki úgy is, hogy nem koronavírussal került kórházba, hanem más betegséggel, de közben elkapja a fertőzést; és lehetnek olyanok is, akik nem igazán mernek orvoshoz fordulni, tartva a járványtól. Mindezek nem meglepőek, hiszen rengeteg országban nagyobb a többlethalálozás ebben az időszakban, mint a koronavírusban hivatalosan elhunytak száma. A kutatók a fenti két tényezővel és azok kombinációjával magyarázzák a helyzetet.

A KSH a havi adat közzétételével párhuzamosan frissítette a heti halálozási adatokat is. A korábban közölt, 46. héten elhunytak számát több mint 100 fővel felfelé módosította. Azon a héten 3745-en haltak meg. A friss közlés szerint a 47. héten ennél kissé alacsonyabb volt az elhunytak száma, ez az adat azonban minden bizonnyal a következő hetekben felfelé módosul még.

A koronavírus-járvány minden bizonnyal decemberben is igen kedvezőtlen havi halálozási számokat hoz majd. A napi adatok alapján decemberben mintha már lassan mérséklődne a koronavírus terjedése a csúcshoz képest, azonban a halálozások száma továbbra is nagyon magas (összefüggésben az egy hónappal ezelőtti, rekordmagas fertőzöttségi számokkal). Ez pedig meg fog látszani a következő havi összesített halálozási számokon is.

A koronavírus-járvánnyal összefüggő halálozások akkor indulhatnának érdemi csökkenésnek, ha sikerülne jelentősen visszaszorítani a napi új megbetegedések számát. A napi új koronavírusos esetek száma azonban továbbra is 3-4000 körül mozog, ami a vírus korntrollálatlan közösségi terjedését jelenti. Mindez több mint egy hónappal a korlátozó intézkedések bevezetése után történik, éppen akkor, amikor a legnagyobb kérdés az, hogy idén miként alakul az influenza-járvány a következő hónapokban.

Az új koronavírusos megbetegedések és a halálozások alapján tehát azt mondhatjuk, hogy a járvány tovább gyorsuló terjedését sikerült letörni az elmúlt hetekben, azonban nem sikerült olyan mértékben visszaszorítani, hogy a fertőződés kockázata alacsony szintű legyen. Ez pedig azt jelzi, hogy ha nem érkeznek további, érdemi korlátozó intézkedések, akkor még egy ideig magas halálozási számokat fogunk látni.

Címlapkép: Getty Images

eiffel torony franciaország
mnb epulet
paul fox
vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
mnb epulet