Előfizetői tartalom

Országok, amelyek tényleg nagyon megszenvedték a katasztrofális 2020-as évet

Portfolio
Borzalmas évet tudunk magunk mögött, a koronavírus-járvány szinte az egész világon nagy válságot okozott. Vannak különösen nagy vesztesnek számító országok, akiknek a gazdasága valósággal összeomlott. A tíz legrosszabb teljesítményt összesítő listánkon hagyományosan a polgárháborús állapotoktól, humanitárius katasztrófáktól szenvedő országok szerepelnek. Sajnos most is találunk ilyeneket, de a fő tényező a kis országok külső sokkoknak (például a turisták elmaradásának) való kitettsége volt. Éppen ezért kivételesen egy kis térség túlreprezentáltsága jellemzi a listát. 2020-ra jellemző, hogy míg az elmúlt években 1-2%-os gazdasági zsugorodással már fel lehetett férni a szomorú toplistára, most 16%-os zuhanás is kevés volt ehhez.

Toplistánk alapját most is az IMF 2020-ra vonatkozó előrejelzései adják. A Nemzetközi Valutalap több mint 190 ország GDP-növekedését becsli meg. Az idén különös bizonytalanságot ad a prognózisoknak, hogy azok jellemzően a koronavírus második hullámának közepén készültek. 10-6. 10. St. Lucia: -16,9%-os "GDP-növekedés" Fotó: Getty Images A mindössze 180 ezer fős...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái