koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
Gazdaság

Itt a javaslat az oltási tervre: itt megnézheted, hogy hányadik vagy a sorban

Portfolio
A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent egy tájékoztató, amely az oltási terv alapján mutatja, milyen sorrendben kapják meg a magyarok a koronavírus elleni vakcinát.

Az elmúlt napokban megírtuk, hogy egyelőre nincs még oltási terv, az NNK weboldalára felkerült tájékoztató azonban arra utal, hogy valójában létezik ez a terv. A kivonat szerint a Covid-19 vakcinával történő oltás a TAJ számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti, akik az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a COVID-19 fertőzés (függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegedés).

Tehát, aki a tavaszi hullámban átesett a fertőzésen oltható, de a második hullámban megfertőződöttek egyelőre nem.

"A lakosság tömeges oltásánál prioritási sorrendet kell felállítani, amelynek alapját az önkéntesség, és a COVID-19 koronavírus okozta megbetegedés szempontjából való veszélyeztetettség képezi" - írják. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján az első körben az egészségügyi munkakörben dolgozók beoltására kerülne sor. A tájékoztató szerint alábbi személyi kör oltásának egymással párhuzamos megvalósítása szükséges:

1. egészségügyi dolgozók

Egészségügyi dolgozónak minősül minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, "aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban."

  1. orvos
  2. asszisztens, szakasszisztens
  3. ápoló személyzet
  4. népegészségügyi szakember
  5. orvostanhallgató
  6. egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
  7. védőnő
  8. egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy
  9. A gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek szintén egészségügyi dolgozók, a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyekkel együtt a védőoltásuk a fenti csoportok után történhet meg.

Egészségügyi dolgozó továbbá a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet.

2. szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek

A tájékoztató szerint az egészségügyi dolgozók után legfontosabb a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók védőoltása. "Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, tehát nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát."

3. a COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek

Az időseknek viszont már regisztrálni kell az oltásra, ezt a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon tehetik meg, előzetesen. A regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, TAJ-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. Ezen adatok révén tudják majd tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol tudnak élni az oltás lehetőségével. A regisztráció révén meg lehet becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással. Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint. Emellett a nyugdíjasok papír alapon is beküldhetik a védőoltásra való jelentkezésüket.

4. a rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal

A következő csoport a rendvédelmi szervek dolgozói. Ide tartoznak a közigazgatási szervek azon kormánytisztviselői, akik munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Mindkét célcsoport esetén a munkahelyhez kapcsolódó oltásszervezéssel érhető el a legmagasabb átoltottság.

Számukra eem javasolt az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát - írják.

5. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek

Nekik is regisztrálniuk kell az oltásra, és aki ezt megteszi, az előnyt élvezhet azokkal szemben, akik elmulasztották, ugyanis a tájékoztató ezt írja: "elsőként a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, de nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal."

6. Kritikus infrastruktúrában dolgozók

Nem részletezik, hogy ez pontosan mit jelent.

7. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

Érdekes, hogy az NNK nem hozta nyilvánosságra (még mindig) a teljes oltási tervet, hanem annak csak egy kivonata ismert. Ami valóban csak egy kivonat, szűk szavú, nem teljesértékű tájékoztató anyag, mert alapvető információk hiányoznak ebből: az egyes csoportok oltásának időzítése, időtartama, infrastrukturális kapacitások, HR-kapacitások, helyszínek, térkép, stb. És mindez transzparensen egy ütemterv alapján rendezve. Kíváncsian várjuk a részleteket (ki mikor kaphat védőoltást és ezt mi alapján és kik döntik el), mert a kivonat elolvasása után nem lettünk sokkal okosabbak, leginkább a nyilvánvalóan feltételezhető információk felsorolása ez a mostani dokumentum.

Címlapkép: Getty Images

forint mnb épület sötét magyar jegybank
johnson&johnsonvakcina
apafia
forint
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
forint mnb épület sötét magyar jegybank