koronavírus fertőzött kórház
Gazdaság

Koronavírus: drámai halálozási adatot közöltek Magyarországról

Portfolio
Egy hét alatt 3616 fő veszítette életét a KSH legfrissebb heti halálozási adatai szerint, a 2020-as 50. héten. Ami viszont sokkal szomorúbb, hogy a november közepi, 46. heti halálozást a KSH feljebb korrigálta, így az akkori heti halálozás 3829 fő lett, ami rendkívül szomorú rekordot jelent.

Érdekes változás

December 7. és 13. között (az 50. héten) 3616 halálesetet regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal a most frissített adatközlés szerint. Gyűjtésünk szerint azon a héten hivatalosan 1146 fő veszítette életét koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, miközben a 2019-es évhez képest azon a héten a többlethalálozás 1090 fő volt. Ez alapvető változás a korábbi hetek adataihoz képest, eddig ugyanis látványosan alacsonyabb volt a koronavírus miatti hivatalos halálozási szám a heti többlethalálozási adatnál.

Szintén most tette közzé a KSH a november 30-i hét adatát (ez a 49. hét), amely szerint 3764-en veszítették életüket. Azon a héten hivatalosan 1161 fő veszítette életét a járvánnyal összefüggésben, miközben a többlethalálozás 1206 fő volt számításaink szerint 2019 azonos hetével összevetve.

Alapvetően a narancssárga vonal mentén kellene ingadoznia a többlethalálozást bemutató oszlopoknak is. Egyszer alatta, egyszer felette, de alapvetően trend nélkül a vonal körül kellene mozognia, ha a koronavíruson (és a véletlenen) kívül nincs más mozgatórugója a többlethalálozásoknak. Azonban látható, hogy a második járványhullámban a többlethalálozás rendre meghaladta a narancssárga vonalat, változást hozott azonban a KSH legutóbbi adatfrissítése, ugyanis ez a fajta trend a most közzétett 49. és 50. heti adatok környékén megváltozott.

heti halalozas

Összességében ugyanakkor elmondhatjuk az elmúlt hónapok adatai alapján, hogy miután sokkal gyorsabban nő az összes elhunyt száma, mint a koronavírusban hivatalosan meghaltaké (kivéve az utolsó hét előzetes adatát, de ezt még felfelé is korrigálhatja a KSH), így egyre inkább biztosak lehetünk abban, hogy valójában sokkal többen haltak meg koronavírusban, mint amennyit az operatív törzs közölt minden nap hivatalosan (a 10 ezer fős koronavírus-halálozást kedden érte el Magyarország), illetve a vírus minden más ellátásra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.

Ahogy az alábbi grafikon mutatja, december elején "békeidőben" hetente 2600-an halnak meg (a 2020-as évet megelőző 5 év átlaga alapján). A koronavírus-járvány miatt most - az újonnan közölt héten - 1200-zal többen haltak meg egy hét alatt. Ez 41%-os növekedésnek felel meg az előző évek azonos időszakaihoz mérve.

heti halalozas 5 eves atlag

Szomorú rekord

Érdekességképp kiemeljük, hogy a KSH időközben frissítette a korábban közölt heti halálozási számokat is, így a november közepén látott - előzetesen közölt - 3664 fős heti halálozási számot 3829 főre emelte, vagyis 165 halálesettel korrigálta feljebb az adatot. Ez pedig azt is jelenti, hogy

a november 9-i héten kimutatott heti halálozási adat a legmagasabb érték 2014 év vége óta, amióta a KSH heti adatai a rendelkezésünkre állnak.

Ezek alapján pedig azt is el kell mondani, hogy várhatóan a most közzétett (legutóbbi két heti adat) november 30-i heti és december 7-i heti halálozási adatokat is felfelé fogja módosítani a KSH a későbbi adatközléskor, melynek következtében várhatóan újabb szomorú rekordokat (vagy rekordközeli értékeket) fogunk látni.

Címlapkép: Védőruhába öltözött orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

mnb epulet
paul fox
vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
mnb epulet