parlament halászbástya budapest getty stock
Gazdaság

Megszólalt a hitelminősítő: robbanásszerű növekedést hozhat az uniós mentőcsomag Magyarországnak

Portfolio
Az uniós helyreállítási alapnak (Next Generation EU) köszönhetően 2022-től erősödhet a növekedés Közép- és Kelet-Európában, a vizsgált 11 tagállam mindegyike nettó haszonélvezője lesz a csomagnak – vélik a Fitch Ratings elemzői. A hitelminősítő szakemberei szerint ennek köszönhetően az idei 4,9%-os bővülés után jövőre 6,9%-kal növekedhet a magyar GDP, ami a régió élére repíthet bennünket.

Tavaly nyáron állapodtak meg a tagállamok az Unió helyreállítási alapjáról, a 750 milliárd eurós programból támogatást és kedvezményes hitelt is kapnak majd az országok, a finanszírozást pedig közös európai kötvénykibocsátás fedezheti. Az alapnak köszönhetően a vizsgált 11 kelet- és közép-európai tagállam növekedése erősebb lehet 2022-ben, mint 2022-ben.

Az ábrán látszik, hogy a Fitch szerint a magyar GDP idén 4,9%-kal, jövőre pedig 6,9%-kal bővülhet, ezzel 2022-ben az összes vizsgált országot lepipálhatjuk.

A hitelminősítő szerint a gazdaságban erőteljes visszapattanás jöhet az alacsony 2020-as bázisról, különösen a második félév lehet erős, ha sikerül a járványt leküzdeni. Az ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy éppen a mi régiónkban látják a legnagyobb bizonytalanságot ezzel kapcsolatban. A NextGen Eu alap forrásainak felhasználása már az idén megjelenhet a növekedésben, de igazán csak 2022-ben durranthatja be a gazdaságot.

Az élénkítés mértéke persze tagállamonként különböző lehet: a legnagyobb nettó haszonélvező Horvátországban ez jövőre 2 százalékpont is lehet, de még Szlovéniában is 0,5 százalékpontot adhat a 2022-es növekedéshez.

Az eddig vártnál erőteljesebb növekedés persze az érintett országok hitelminősítői besorolására is hatással lehet, ezt azonban egyelőre nehéz pontosan előre jelezni. Sok múlik majd az uniós források növekedéstámogató hatásán és a költségvetések helyzetén. Utóbbi kapcsán nagy kérdés, milyen bevételi hatásai lehetnek majd az erősebb növekedésnek. Emellett a hitelminősítő szakemberei kiemelten figyelik majd a növekedés és az erősödő beruházás inflációs következményeit is.

Címlapkép: Getty Images

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában