vakcina_oltas_koronavirus
Gazdaság

Itt a döntés! Jöhet akár az orosz, akár a kínai vakcina Magyarországra

Portfolio
A Magyar Közlönyben megjelent, hogy a friss kormányhatározat alapján a kormány olyan vakcinákat is beszerezhet, amelyek nem az EU-ból érkeznek. A beszerzés azonnal megkezdődhet.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány "1004/2021. (I. 14.) Korm. határozata a COVID-19 oltóanyagok további beszerzéseiről" címmel. A határozat szerint:

  • A kormány egyetért azzal, hogy szükséges az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált COVID-19 oltóanyag-beszerzés keretén túl a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése;
  • a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között célként a biztonságos oltóanyagok minél gyorsabb beszerzését jelöli meg,
  • és felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy tegye meg a meghatározott cél elérése érdekében a további oltóanyagok beszerzéséhez szükséges intézkedéseket.
  • A rendelkezés azonnal hatályba lép.
  • A határozat felhívja a pénzügyminisztert, hogy biztosítsa az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból a meghatározott beszerzések lefolytatásához szükséges forrásokat.

Magyarországon mindeddig csak a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináját használják (amerikai), ugyanis ezek kapták meg az EU-s engedélyt. Az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem (angol) most adta be az engedélyezési kérelmet, hogy használhassák ezeket is.

A kormány friss döntése értelmében megnyílik az új olyan vakcinák beszerzésére, amelyek nem az EU engedélyezésével, beszerzésével történnek. Ezek tipikusan a keleti (pl. orosz, kínai) vakcinák.

A mai kormánydöntésnek ágyazhatott meg Szijjártól Péter külügyminiszter nyilatkozata. Az Európai Bizottság (EB) "botrányosan" lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a korlátozásokat - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter szerint az EU által támogatott vakcinafejlesztésből származó oltóanyag éppen az EU-ba jut el a leglassabban. "Ez egész egyszerűen botrányos helyzetet hozott létre, főleg úgy, hogy az Európai Bizottság hosszú hónapokon keresztül folyamatosan támadta azokat az országokat - mint minket is -, amelyek más forrásokból is szerettek volna oltóanyagot vásárolni" - emelte ki.

Szerinte ezek alapján helyes lépés volt megkezdeni a tárgyalásokat keleten is, hiszen arról lehet hallani, hogy nagy nyugat-európai országok, illetve cégek az oroszokkal "valamifajta" vakcinafejlesztésről vagy -gyártásról tárgyalnak.

Sok még a bizonytalanság, de annyi biztos, hogy a vakcinákat jóvá kell hagynia a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek a bevezetés előtt.

Gulyás Gergely csütörtökön szintén beszélt a kínai vakcinabeszerzésről. Kínában elsősorban a Sinofarmtól van esélyünk vakcinát szerezni, ahol a hatékonyság 80-90% körüli - mondta. Elmondása szerint a Sinofarm kínai vállalat vakcinájával már 20 millió embert beoltottak világszerte, és a vakcina hatékony. Itt már gyakorlatilag megállapodás van, de a kérdés csak az, hogy mikor engedélyezik a hatóságok a vakcinát - fogalmazott a tárcavezető.

Címlapkép: Getty Images

giuseppe conte olaszország kormányválság
charles michel
kórház doktorok orvos
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
giuseppe conte olaszország kormányválság