Előfizetői tartalom

Nehéz helyzetben a pályaválasztók: szakadék tátong a megfizetett és a megbecsült szakmák között

Portfolio
Az, hogy egy hivatást milyen társadalmi megbecsülés övez, nem feltétlenül áll összhangban azzal, hogy az adott szakmában mekkora az átlagbér. Egy ápoló, vagy tanár munkájának társadalmi értéke lehet magasabb, mint egy banki szakemberé, a bére viszont jóval alacsonyabb. Viszont lehet egy hivatás presztízse és díjazása is magas, azonban az azt betöltő személy gazdasági haszna az országnak elenyésző. A Pénzcentrum annak jár utána, hogy a magyarok körében mely szakmák élveznek nagyobb társadalmi megbecsültséget, és ez hogyan jelenik meg a bérezésben.

Több nemzetközi kutatás is foglalkozik évről évre azzal a problémával, hogy szakadék tátong a társadalmi megbecsülésnek örvendő, és a jól fizető szakmák között. A The Varkey Foundation kifejezetten a tanárok munkájának társadalmi megítélését vizsgálta 2013-ban, majd 2018-ban is a Global Teacher Status Indexben - a felmérés 35 országban, köztük Magyarországon folytatták....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés