globális járvány koronavírus
Gazdaság

Drasztikus változás: megszűnt a működőtőke-áramlás tavaly Európába a koronavírus-válság miatt

Portfolio
Drasztikus változásokat okozott tavaly a  koronavírus-válság a globális működőtőke-áramlásokban, hiszen Európában összességében enyhe tőkekivonás történt az összeomló brit, olasz,  német és francia tőkebeáramlás miatt, és Amerikában is feleződött a tőkebeáramlás, miközben Indiában és Kínában tovább nőtt, így összességében a fejlődő világ részesedése a teljes tőkebeáramlásból rekord magasságba, 70%-ra ugrott – derült ki az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) vasárnapi tanulmányából. 

Az előzetes adatok szerint tavaly a globális külföldi működőtőke-befektetés (FDI) 42 százalékkal, 859 milliárd dollárra zuhant a 2019. évi 1489 milliárd dollárról, de ez nagyon egyenlőtlenül történt mind földrajzi, mind ágazati értelemben. Az alábbi ábra már érzékelteti, hogy a feltörekvő régióhoz sorolt országokba együttesen csaknem töretlen volt a tőkebeáramlás, míg a fejlett világ nagyon megérezte a források elapadását és utóbbi kategória húzta le elsősorban a globális teljesítményt.

unctad fdi global210125

A földrajzi régiók közötti nagyfokú különbségeket az alábbi két ábra mutatja, melyek szerint a fejlett világban 69%-kal 730 milliárd dollárról 229 milliárd dollárra szakadt a működőtőke-beáramlás, míg a feltörekvő piacokon csak 12%-os volt a csökkenés 702-ről 616 milliárd dollárra. Sőt, ezen belül a fejlődő Ázsiába mindössze 4%-os volt a csökkenés 495-ről 476 milliárd dollárra.

A két nagy gazdasági vetélytársat, az Egyesült Államokat és Kínát nézve elmondható, hogy míg előbbiben 49%-kal 134 milliárd dollárra csökkent az FDI, addig utóbbiban 4%-kal 163 milliárd dollárra nőtt és így érthetően Kínába ment tavaly messze a legtöbb friss tőke. Indiába 13%-kal nőtt az FDI főként a digitális szektorba történő fokozott beruházási projektek miatt.

Közben jól látszik az ábrán, hogy micsoda brutális FDI-változások következtek be Európa több nagy gazdaságában tavaly. Az anyag szerint a britekhez gyakorlatilag leállt a tőkebeáramlás, amelyben nyilván a koronavírus mellett a Brexit által keltett nagyfokú bizonytalanságnak is volt szerepe, és az olaszoknál is leállt a tőkebeáramlás, de a németeknél is 61%-os volt a szakadás, a franciáknál 39%-os. Ebből a szempontból is fontos és nagyon jól fog jönni Európában a helyreállítási alapnak mondott bő 800 milliárd eurós, közel 1000 milliárd dolláros beruházás-pótlási megoldás.

Az anyag azonban rámutat arra is, hogy Európában például a svédek és a spanyolok üdítő kivételt jelentettek az FDI leállása alól, hiszen előbbi országban több, mint kétszeresére, 12-ről 29 milliárd dollárra ugrott a beáramlás, míg utóbbiban 52%-kal nőtt főként nagy amerikai vállalatfelvásárlások nyomán. A magyar FDI-adatokra nem találtunk utalást a részletesen anyagban sem.

A fejlett piacokon a tőkeáramlások főbb típusai kapcsán jól látható, hogy a vállalatcsoporton belüli hitelnyújtás meredeken csökkent, a friss tőkebefektetési hátterű (pl. zöldmezős beruházás) tőkeáramlások nullára estek, az adott célországba visszaforgatott profit jellegű tőkeáramlások viszont nagyjából stabilan 400 milliárd dollár körül maradtak.

Címlapkép forrása: Getty Images

gazdaság kilábalás ipar fellendülés
vakcina_oltas_covid19_2021
Orbán Viktor Kossuth Rádio bejelentés
koronavírus kórház idősotthon

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
gazdaság kilábalás ipar fellendülés