Előfizetői tartalom

Drasztikus változás: megszűnt a működőtőke-áramlás tavaly Európába a koronavírus-válság miatt

Portfolio
Drasztikus változásokat okozott tavaly a  koronavírus-válság a globális működőtőke-áramlásokban, hiszen Európában összességében enyhe tőkekivonás történt az összeomló brit, olasz,  német és francia tőkebeáramlás miatt, és Amerikában is feleződött a tőkebeáramlás, miközben Indiában és Kínában tovább nőtt, így összességében a fejlődő világ részesedése a teljes tőkebeáramlásból rekord magasságba, 70%-ra ugrott – derült ki az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) vasárnapi tanulmányából. 

Az előzetes adatok szerint tavaly a globális külföldi működőtőke-befektetés (FDI) 42 százalékkal, 859 milliárd dollárra zuhant a 2019. évi 1489 milliárd dollárról, de ez nagyon egyenlőtlenül történt mind földrajzi, mind ágazati értelemben. Az alábbi ábra már érzékelteti, hogy a feltörekvő régióhoz sorolt országokba együttesen csaknem töretlen volt a tőkebeáramlás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés