Előfizetői tartalom

A forradalom közepén csapott le a járvány, ami sosem látott káoszt okozott

A koronavírus-járvány hatásai éppen akkor ütöttek be, amikor a világ egyébként is egy kifejezetten gyors átalakulási folyamaton ment keresztül – mondta a Portfolio-nak Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója, aki szerint nem csoda, ha ilyenkor termelési zavarok lépnek fel. Az elektronizáció felhajtja a chipek iránti keresletet, miközben Európa és Amerika sok éve kiszervezte a termelést olyan országokba, ahol elméletileg olcsóbb a gyártás. Ennek hatására először azok a cégek kerülnek bajba, ahol just in time termelési modellel dolgoznak. Ma már egyre inkább úgy tűnik, hogy a gazdasági, költséghatékonysági szempontoknál fontosabbá kezd válni a politikai, geopolitikai szempontrendszer. Éppen ezért kifejezetten nagy átalakulás előtt állhat a globális ipar.

„Addig nincs semmi gond, amíg a világ a maga természetes sebességével alakul át. Talán észre sem vesszük ezeket a folyamatokat, mert lassan zajlanak. Vannak azonban olyan pillanatok, amikor ez az átalakulás gyorsan zajlik. Ilyen volt az, amikor a lovaskocsik helyett elterjednek az autók, vagy most az, amikor a robbanómotorokat elkezdik felváltani az elektromos autók” – mondta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés