orbán viktor bejelentés
Gazdaság

Megérkezett Orbán Viktor bejelentése: 10 évre szóló ingyenhitel jön!

Portfolio
A járvány új korszakot nyitott 2020-ban, védekezésbe kellett váltani, ezért a kormány megalkotta és végrehajtotta a Gazdaságvédelmi Akciótervet, amely 2021. január elsejéig tartott - fogalmazott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című eseményén Orbán Viktor, aki szerint a program elérte a célját, mert megtartotta a munkahelyeket. Január elsejét követően - a vakcina megjelenésének köszönhetően - a kormányfő szerint lehetőség van a gazdaság újraindításáról, a nyitásról beszélni, ezért a kormány útnak indította a három ütemből álló Gazdaságújraindítási Akciótervet. Az új és konkrét intézkedések közül azonban csak egyet említett: a mikrovállalkozásoknak szánt, 10 évre szóló nulla százalékos hitelt. A koronavírus-válság és a lezárások által megtépázott szektorok (vendéglátás, turizmus, éttermek, szállodák) számára semmilyen új lépést nem ismertetett a gazdaságpolitika. Orbán Viktor egyúttal elárulta, hogy a 2020-as recesszió közelebb lehet az 5%-hoz, mint a 6%-hoz, ezért az eddigi várakozásoknál lényegesen jobban teljesíthetett tavaly a magyar gazdaság.

Tizenegy magyar márka, amire építene az Orbán-kormány

A koronavírus-járvány fontos tanulságairól is beszélt csütörtöki prezentációjában Varga Mihály pénzügyminiszter. Szerinte ezek egyike, hogy az értékláncokat maga köré szervezni képes magyar vállalatokra és márkákra van szükség. Fel is sorolt néhány hazai tulajdonú céget.

Tovább a cikkhez

10 milliós ingyenhitelt jelentett be Orbán Viktor, íme az első részletek

Bár jól cseng a kamatmentesség, árazásban nem jelentene nagy újdonságot a kkv-hitelek piacán az Orbán Viktor által ma bejelentett ingyenhitel, hiszen 0% közeli kamattal már most is szép számmal érhetők el források a cégek számára. Vélhetően nem is ez lesz a lényeg: akkor lesz nagy dobás az új konstrukció, ha az újraindulást tervező cégek számára nagy tömegben, a szokásosnál jóval enyhébb hitelképességi követelmények mellett elérhető lesz, szerződéses darabszáma a tízezres, kihelyezése pedig a 100 milliárd forintos nagyságrendet is eléri. Úgy tudjuk, valami ilyesmit tervez a kormány, és az MFB koordinálhatja az új programot.

Tovább a cikkhez

Mindenki kapaszkodjon, kanyarban előzne a kormány

A kormány kanyarban előzne, mindenki kapaszkodjon - nagyjából így foglalható össze a Gazdasági Évnyitó üzenete, ahol a miniszterelnök és a pénzügyminiszter beszélt a 2021-es tervekről, kilátásokról. Segély továbbra sincs (csak a keveseknek, keveset segítő bértámogatás), ezért a koronavírus-válságban bajba jutott ágazatok ezután is csak magukra számíthatnak, igaz, egy új hiteleszköz mégis valamiféle bújtatott támogatásfélét jelenthet a korlátozások alatt nyögő vállalkozások és dolgozók számára. Az igazi remény azonban nem ez, hanem az uniós pénztömeg, amiből a felborult költségvetési egyensúly mellett is folytathatja óriási beruházásösztönzését a gazdaságpolitika.

Tovább a cikkhez

Mindenki kapaszkodjon, kanyarban előzne a kormány

A kormány kanyarban előzne, mindenki kapaszkodjon - nagyjából így foglalható össze a Gazdasági Évnyitó üzenete, ahol a miniszterelnök és a pénzügyminiszter beszélt a 2021-es tervekről, kilátásokról. Segély továbbra sincs (csak a keveseknek, keveset segítő bértámogatás), ezért a koronavírus-válságban bajba jutott ágazatok ezután is csak magukra számíthatnak, igaz, egy új hiteleszköz mégis valamiféle bújtatott támogatásfélét jelenthet a korlátozások alatt nyögő vállalkozások és dolgozók számára. Az igazi remény azonban nem ez, hanem az uniós pénztömeg, amiből a felborult költségvetési egyensúly mellett is folytathatja óriási beruházásösztönzését a gazdaságpolitika.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor bemondta az újranyitás várható napját

Orbán Viktor a kamara csütörtöki rendezvényén beszélt az újranyitás lehetőségéről és arról, hogy ezt megelőzi egy online nemzeti konzultáció ebben a témában, amit február közepén indít el a kormány.

Tovább a cikkhez

Új megállapodás jön az MKIK és a kormány között

A kamara és a kormány együttműködése nem volt előzmények nélkül való. Én készen állok, hogy a fejlődés következő 10 évének érdekében megkössünk egy új megállapodást - ígérte.

A magyar gazdaság sikere ettől függ

A magyar gazdaság sikere három kategórián múlik:

 • A munkásaink minősége. Itt három dolognak kell megfelelniük: pontos, tanulékony és öntudattal kell rendelkezniük. A magyar munkások nem kócerájokban dolgoznak, a legmodernebb gyárakat viszik. Jók a magyar munkások - vélekedett a miniszterelnök. Csak akkor lehet jobboldali kormánya az országnak, ha a polgárok többsége is így gondolkodik, így gondolkodik a munkások többsége.
 • A vállalkozóink minősége. Szerinte három tulajdonsággal kell rendelkezniük a vállalkozóknak: kezdeményezőek, ütésállóak és magyarok.
 • A gazdaságpolitikusaink minősége. Három tulajdonságra van szükség esetükben: legyenek bátrak, kiszámíthatóak és csapatjátékosok.

Ez utóbbi kapcsán Varga Mihályt és Palkovics Lászlót sorolta fel. Őket segíti Szijjártó Péter és Mager Andrea a kormányban. És van egy gazdaságpolitika alfaj, a jegybank és annak a vezetője. Az az elvárás a jegybankkal szemben, hogy legyen jó szellemi vezető. Azt hiszem, hogy itt sem panaszkodhatunk, a jegybankelnök úr kifejezetten kezdeményező - utalt Matolcsy Györgyre Orbán Viktor, aki a hagyományokkal szemben nem vett részt az MKIK eseményén.

Magyarok tulajdoni aránya

2010-ben 4 olyan szektort jelöltünk meg, ahol az volt a célunk, hogy 

 • Energiaszektor. 2010-ben 29% volt a magyar arány, jelenleg 59%.
 • Bankszektor. 2010-ben: 40%, most 57%-on vagyunk.
 • Médiaszektor. 34%-ról indultunk és most 55%-on vagyunk.
 • Volt egy negyedik célkitűzés is, bolti vegyes kiskereskedelem - sorolta.

Ez utóbbinál szerinte nem sikerült áttörést elérni, sőt épphogy sikerült elérni a 2010-ben látott arányt.

Vannak ágazatok, amelyeket szeretnénk megváltoztatni - vetítette előre.

Ha lesz olyan megállapodás a kamarával, amit támogatok, akkor benne kell legyen, hogy milyen új szektorokban kellene elérni a többségi magyar arányt - fejtette ki Orbán Viktor, majd sorolta:

 • Ilyen az információ-kommunikáció
 • Építőanyagipar
 • Vasúti kötöttpályás járműgyártás.

GDP-adatok

Magyarországon is készülnek a tavalyi gazdasági növekedésre vonatkozó kimutatások. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy 5-6% lehet a visszaesés.

Én azt hiszem, hogy ez közelebb lehet az 5%-hoz - mondta.

Ez sok nyugat-európai országénál jobb, így a franciánál és az osztráknál. Vagyis javul a relatív pozíciónk - értékelte.

Versenyre nevez be Magyarország

Új globális verseny van. Versenyt futunk a külföldi beruházások Magyarországra hozataláért. Mi beruházásokat és munkahelyeket támogatunk. Ebben tér el a felfogásunk a baloldali pártoktól és közgazdászoktól, akik támogatásban és segélyezésben gondolkodnak - mondta.

Most dől el, hogy a fontos külföldi beruházások 

A legnagyobb beruházási értéket kínai cégek hozták, a legtöbb új munkahelyet pedig amerikai befektetők hozták Magyarországra - érzékeltette.

Emlékeztetett a 681 milliárd forintos, múlt héten bejelentett beruházásra, ami a legnagyobb a magyar gazdaságtörténetben.

Igyekszünk több lábon állni, de az autóipar meghatározó része a magyar gazdaságnak. Itt azonban fontos változás történt az elmúlt 2-3 évben. A hagyományos autóipartól elmozdultunk, az elektromos autókra való átállás folyamatában meg akarjuk őrizni a korábban kivívott erős regionális szerepünket - vázolta.

Reméljük, hogy a BMW debreceni gyára fontos állomása lesz ennek az átalakulásnak - mondta.

Részt kell vennünk a magyar gazdaságban, exportálnunk kell - hangsúlyozta a kormányfő. A világ 34. legnagyobb exportőre Magyarország, tavaly ennek értéke elérte a 100 milliárd eurót.

A lakosságszám tekintetében a 94. helyen van a világban. Ezért ez az exportteljesítmény fantasztikus - értékelte.

A harmadik ütem

Zöldenergia, körforgásos gazdaság, magyar gazdaság teljes digitalizálása - ismertette a harmadik ütem tartalmát.

Erős ellenlábasa és szövetségese lesz egyszerre Magyarország az EU-nak - folytatta.

Fontos pontja lesz ennek a szakasznak, hogy bejelentjük a következő 8-10 évre szóló agrár- és vidékfejlesztési stratégiát. A magyar vidék legnagyobb fejlesztési tervére készülünk - fejtette ki.

A Gazdaságújraindítási Terv újabb szakasza

Április elsején indul a második üteme a tervnek. Ennek középpontjában a felsőoktatás áll majd. 1500 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztés lesz, de inkább reményeim szerint ez 2000 milliárd forint lesz. A hatalmas összeg sokkal hatékonyabb felhasználását várhatjuk el az egyetemi átalakítástól.

A Gazdaságújraindítási Terv első szakaszának egyetlen új intézkedése

Ezek után rátért a Gazdaságújraindítási Tervre. Ennek első szakasza már elindult:

 • Lakásépítési áfa csökkentése.
 • Lakásfelújítási támogatás.
 • Az újlakás építésekben a 20 ezres számot el tudjuk érni - ebben reménykedünk. A cél az évi 40 ezer lakás
 • 13. havi nyugdíj visszaépítése megkezdődött, majdnem 3 millió embert érint.
 • 2022. január elsejétől a 25 év alatti fiatalok szja-mentességet kapnak.

A kormány tegnap döntött egy új hitelkonstrukció bevezetéséről. Ez hozzátartozik az első szakaszához a Gazdaságújraindítási Tervnek.

Ennek lényege: 10 évre 10 millió forint erejéig 0 százalékos hitelt nyújtunk azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, akik a gazdaságújraindítás lehetőségével egy kezdőösszeg nélkül nem tudnának élni.

Egyes ágazatokban sokan megálltak. Ahhoz, hogy ezek a cégek a nyitáskor újra tudjanak indulni, nem elég a korlátozások feloldása, valami pénzügyi segítség is kell - magyarázta a kormányfő, aki szerint ez a konstrukció segítséget jelenthet a mikrovállalkozások számára.

Három év után kell majd törleszteni ezt a hitelt, moratóriummal indul - mondta.

 A miniszterelnök által megjelölt első szakaszra csak egy új intézkedést, az új hiteleszköz bevezetését nevezte meg. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem hozott olyan döntést, ami segítséget jelentene a korlátozások legnagyobb veszteseinek. Ez azért meglepő, mert Parragh László egy e heti interjúban úgy fogalmazott, hogy meg kell nézni, hogy az egyes iparágak milyen helyzetben vannak, és szükség esetén továbbra is célzott segítséget kell adni. Az MKIK elnöke akkor azt mondta, hogy elkeserítő látni, hogy egyes üzleti szektorokban mennyire rossz a helyzet, példaként a vendéglátásban dolgozókat hozta.

Új szakasz

Január elsején új korszak indult, mert megjelent a vakcina. 

Mikor indul újra maga az élet? - tette fel a kérdést. Február közepén indítunk konzultációt, online, a nyitás kérdéséről: egy lépés, több lépés, fokozatos vagy teljes - fejtette ki.

Van vakcina, szóval van miről beszélni - vélekedett.

A vakcina nem politikai kérdés a kormány számára, ezért nyugati és keleti vakcinát is használunk - mondta.

Mi alapján dönt a kormány?

A következő időszak gazdasági sikere összefügg a Gazdaság Újraindításának időpontjával, a nyitás időpontjával - kezdte a beszéde következő hangsúlyos részét. Felmérte a kormány, hogy a magyarok milyen gazdasági intézkedéseket támogatnak - emlékeztetett a nemzeti konzultáció fontosságára a miniszterelnök.

Ebből kiderült: vannak, amit kibírhatónak minősítenek az emberek: így ha bezárjuk a színházakat, mozikat, éttermeket, szállodákat, de kibírhatatlannak minősítették, hogy bezárjuk a vállalkozásokat, gyárakat - emlékeztetett. Nem zártunk be munkahelyeket, nyitva tartottuk az általános iskolákat, óvodákat - mondta.

Fontos megemlítenem, hogy a jegybank is részt vett a gazdaság és járvány elleni küzdelemben. A válságkezelés összehangolt volt - értékelte az MNB szerepét. 

A teljesen szabad életünket felváltotta a korlátozások melletti élet, amiről közösen döntöttünk. A magyar rendszer stabil, novemberben bevezettük, azóta tart - folytatta.

Kérdés, hogy mikor nyithatunk

- tette fel.

Foglalkoztatás

Orbán Viktor arról beszélt, hogy tavaly év végén ugyanannyian dolgoztak, mint egy éve. A KSH adatai alapján decemberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 500 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 4 ezerrel több, a 2019. decemberihez viszonyítva 14 ezer fővel kevesebb. 2020 október–decemberében az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 0,8%-kal alacsonyabb, 4 millió 482 ezer fő volt. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma némileg nőtt, miközben a magukat közfoglalkoztatottaknak vallóké 16 ezer fővel, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié pedig 25 ezer fővel csökkent.

A járvány új korszakot nyitott

Beszéde elején a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy 2021. január elsejéig tartott a Gazdaságvédelmi Terv, most ráfordul az ország a támadásra az eddigi védekezés után, elindult a Gazdaságújraindítási Terv. Ez három szakaszból áll.

A Gazdaságújraindítási Akcióterv három ütemben valósul meg - fogalmazott Orbán Viktor.

 • Első ütem: január elsején indult, március végéig tart.
 • Második ütem: július elsejéig tart, április elsején indult.
 • Harmadik ütem: július elsején indul és október elejéig tart.

A járvány teljesen új korszakot nyitott meg, a védekezés korszakát. A válság nem tudta ledönteni a magyar gazdaságot, mert erős volt a gazdaság, de kétségkívül gúzsba kötött bennünket és nagy gyomrost adott. Emiatt lelassult - fejtette ki.

Az a veszély fenyegetett, hogy mozdulni sem tudunk majd. De ez nem következett be, a magyar gazdaság tekintélyes része működött, jól működött, másik része teljesen megállt. Így vágtunk bele a védekezési terv végrehajtásába. Milyen eszközöket használtunk: hitelmoratóriumnak köszönhetően 3000 milliárd forint maradt a családok és vállalkozók zsebében; bértámogatást nyújtottunk; elengedtük a szochót; felére csökkentettük az iparűzési adót; 1434 magyar cégnek adtunk beruházási támogatást, ezzel 280 ezer munkahely megtartásához járult hozzá a kormány.

A Széchenyi Kártya fontos szerepet töltött be a válságban - emlékeztetett. Olcsó forrásokat, hiteleket adtunk a gazdasági szereplőknek.

A gazdaságba áramló források több mint fele a mikro és kisvállalkozásokat segítette, elsősorban a magyarokat - mondta.

A gazdaság sikerét a munka mutatja. Decemberben ugyanannyian dolgoztak Magyarországon, mint 1 évvel korábban, ez pedig önmagában jól mutatja, hogy a védekezés elérte a célját, mert a cél a munkahelyek megtartása volt - értékelte a helyzetet. Több mint 4,5 millió magyar dolgozik - emelte ki.

Megőriztük azt a pozíciót, amit korábban kiharcoltunk a munkanélküliségi versenyben. Megtartotta Magyarország a kiemelkedő helyét, a harmadik legalacsonyabb a munkanélküliség az EU-ban - hívta fel a figyelmet. 

Összességében elhárítottuk azt a nagy kísértést, hogy a válság idején visszatérjünk a segély alapú gazdaságra. Sokan mondják, hogy azt kéne osztani, lehet hogy ez célravezető, de Magyarországot nem ilyen országnak látom. Ha segélyeket osztogatunk, akkor lecsökken a munkavállalás. Magyarországnak van egy ilyen adottsága - fogalmazott.

Nem tértünk vissza a segély alapú gazdaságra a válság ellenére sem - húzta alá.

Gazdasagi_Evnyito_2021_MKIK_ogm_WEB-1897
Forrás: MKIK

Varga bemutatta, hogyan növekedhet idén a magyar gazdaság

Parragh László MKIK-elnök előadása után Varga Mihály beszélt az eseményen. A pénzügyminiszter mérsékelte a múlt évi gazdasági visszaesésre vonatkozó előrejelzését (6,4-6,5%-ról 5-6% közé), illetve felvázolta, milyen tempóban élénkülhet az idén a magyar gazdaság.

Tovább a cikkhez

Parragh elmondta a kamara gazdasági javaslatait

Húsz éve tartunk Gazdasági Évnyitót - kezdte az eseményt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Tovább a cikkhez

Órákon belül megszólal Orbán Viktor

A csütörtökön 10 órakor kezdődő esemény így épül fel a tervek szerint: 

 1. Parragh László, MKIK elnök – köszöntő és előadás
 2. Varga Mihály, miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter – előadás
 3. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke – előadás
 4. Parragh László – zárszó

A múlt héten Orbán Viktor célzott rá, hogy készen áll a bevetésre egy 6000 milliárd forintos élénkítő csomag, tegnap pedig Parragh László utalt arra, mintha a vendéglátásból dolgozók megsegítése már eldöntött tény lenne. Ez alapján elképzelhető, hogy csütörtökön nagy bejelentésekre kerül sor.

Érdemes még megjegyezni, hogy szerdára is jutott egy gazdasági intézkedés, hiszen kormányrendelet született, hogy február 3-tól a kormány egy összegben fizeti ki a vendéglátósoknak az igényelt bértámogatást. Ez azonban valójában nem igazi kedvezmény, hiszen az igénylések február végéig szólnak, és a kifizetésekkel a kormány óriási elmaradásban van. Vagyis a rendelet inkább csak arra nyújt lehetőséget, hogy a vendéglátósok végre megkapják, amit már régen meg kellett volna kapniuk.

A Portfolio élőben tudósít a 10 órakor kezdődő eseményről, érdemes velünk tartani.

Orbán Viktor Facebook-oldalára csütörtök reggel fel is került egy új beharangozó kép.

Korábban is itt voltak nagy bejelentések

Az MKIK évente megrendezett eseményét mindig kiemelt figyelem szokta övezni, nemcsak a felszólalók személye miatt (akik közül egyébként ezúttal nem lesz jelen Matolcsy György jegybankelnök szemben a korábbi évekkel), hanem azért, mert a miniszterelnök rendszeresen itt teszi meg aktuális gazdaságpolitikai bejelentéseit. A koronavírus-járvány és az arra adandó kormányzati válaszok pedig különös aktualitást adnak a rendezvénynek.

 • 2020-ban Orbán Viktor beszédének tartalmát már a koronavírus-járvány és annak kezelése határozta meg. Úgy fogalmazott már akkor, hogy világjárványra kell felkészülni. Hozzátette: "mostani járvány legnagyobb problémája, hogy nem lesz vakcina, ha meg is találják az ellenszert, arra legalább egy évet kell várni". Már akkor előrevetítette, hogy a turisztikai szezonnak kampó. A tervekről pedig már annyit elárult akkor, hogy a 2020-as és 21-es költségvetést újra kell tervezni. Sok milliárd eurónyi gazdasági korrekciós alapokat kell létrehozni. Először beszélt akkor a miniszterelnök a gazdaságvédelmi akcióterv szükségességéről.
 • 2019-ben a miniszterelnök a magyar modellről beszélt. A pénzügyeket rendben kell tartani (csökkenő hiány és adósság), a modellt a segély helyett munka alapú rendszer jellemzi, és fontos eleme a családtámogatási rendszer. Akkor 4 konkrét feladatot sorolt fel Orbán Viktor: demográfiai problémák kezelése, növekedési többlet, szakképzés átalakítása és kifektetési stratégia.
 • 2018-ban a kormányfő kilenc pontban foglalta össze általánosságban azokat a vállalásokat, amelyeket tenni tud és végrehajtják a választások után.

További beszámolóink a korábbi Gazdasági évnyitó rendezvényről ide kattintva olvashatók.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

koronavírus vakcina oltás getty stock
ferenc pápa látogatás
frankfurt
fertőtlenítő gyártás florin

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
magyar rendőrség