Előfizetői tartalom

Jön-e inflációs robbanás a koronaválság után?

A járvány előtti „békeévek” abban is elkényeztettek minket a világnak ebben a felében, hogy kielégítő ütemű gazdasági növekedéshez mérsékelt infláció járult, sok ország kiegyensúlyozta a költségvetését, mások pedig az engedélyezett keretek között tartották azt. Most viszont a nagy 2020-as visszaesést mindenhol komoly állami eladósodás kíséri, a jegybankok is minden lehetséges módon zúdítják a pénzt a gazdaságra. Érthető ezért, hogy a közbeszédbe ismét bekerült az infláció újraéledésének kérdése. Szakmai körökben is nagy viták folynak a járvány inflációs következményeiről, de más hangsúlyokkal, és még abban sincs egyetértés, hogy a felfele vagy a lefele ható tényezők lesznek erősebbek.

A helyzet különösen, és valóban sokféle értelmezést megenged. Érdemes – mint minden előretekintés előtt – visszapillantani a mögöttünk hagyott időszakra. Abban is két szakaszt kell megkülönböztetni: a 2007/2009-es nagy pénzügyi válságot megelőző akkori „aranykort” és a jelenig elvezető évtizedet. Az általánosan elfogadott értékelés szerint az amerikai subprime-válság...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái