Előfizetői tartalom

Magyarország is beszállt a nagyok játékába, de egyelőre még kis halak vagyunk a tengerben

Egészen tavaly tavaszig a nagyok játéktere volt a mennyiségi lazítás (quantitative easing – QE) a monetáris politikában, a világ jelentős jegybankjai a 2008-as válság után vég nélkül vásárolták az állampapírokat. 2020-ban a feltörekvő piacon is ledőlt az addigi tabu, az MNB is elkezdett állampapírokat vásárolni. Az év végéig aztán rögtön több mint ezer milliárd forintos állományt halmozott fel a magyar jegybank. Ezzel persze nemzetközi összehasonlításban még ezzel is kezdőnek számít az eszközvásárlásokban az MNB, ám a magyar gazdaság és adósságállomány méretéhez képest kifejezetten erőteljes a magyar QE.

Egyre jobban belelendül az MNB A múlt héten az egész QE-program kezdete óta a második legnagyobb összegben, 60 milliárd forintért vásárolt állampapírokat az MNB aukción és a másodpiacon, ezzel tavaly május óta már több mint 1200 milliárd forintos állományt halmozott fel a jegybank. Bár a monetáris finanszírozás (az államtól való közvetlen állampapírvásárlás) a mai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés