építőipar építkezés
Gazdaság

Megakadt az építőipar, de az idén folytatódhat a feltámadás

Portfolio
Decemberben megakadt az építőipar fél éve tartó dinamikus korrekciója, az előző hónaphoz képest 3,1%-kal csökkent a termelés volumene. Az adat nem tragikus, hiszen egy ilyen óriási felfutás után törvényszerű egy-egy gyengébb hónap, ráadásul a rendelési mutatók is biztatóan alakulnak. Ugyanakkor tény, hogy az ágazat teljesítménye még csak kezdi megközelíteni a 2019-es csúcsát.

Az építőipar közelmúltja röviden a következőképpen írható le. Három év szakadatlan, rendkívül dinamikus növekedés után ciklikus okokból stagnálásba váltott, majd ágazatspecifikus tényezők és a koronavírus miatt 2020-ban nagy zuhanást szenvedett el. Ezután viszont fél év gyors korrekció következett, így a termelés már megközelíti a 2019-es szintet.

A kilátások egyébként nem rosszak, hiszen az állami és a lakossági beruházások felpörgése is várható, ezek pedig ellensúlyozni tudják a lakásépítési szabályozói és ciklikus okokból gyenge konjunktúráját. Erre utalnak a rendelési adatok is, amelyek egyre kedvezőbben alakulnak.

A megkötött új szerződések volumene 6,1%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 3,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,8%-kal. Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 7,8%-kal magasabb volt a 2019. december véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 60,8%-kal nagyobb, az egyéb építményeké 11,0%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Az ágazat 2020-as éve összességében természetesen így is gyengére sikerült, hiszen az év első felének mélyrepülését nem lehetett kompenzálni. Éves átlagban az építőipari termelés 9,1, ezen belül az épületek építése 5,7, az egyéb építményeké 13,1%-kal csökkent.

A decemberi gyengélkedés ellenére a negyedik negyedév növekedést hozott az előző negyedévhez képest, tehát az építőipar az ipar mellett a másik olyan ágazat lesz, amelyik a koronavírus-járvány második hullámának lezárása ellenére javítani tudott a teljesítményén. Így a GDP-növekedésben erős felhúzó szerepet játszik és megerősíti azt a benyomást, hogy a második hullám gazdasági áldozata sokkal kisebb lesz, mint az tavaszi köré volt.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
5g_mobiltorony
koronavirusvakcina_oltas
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
beteg korhaz infuzio