nyugdíj idős munka öreg getty stock
Gazdaság

A válság közepette szűnik meg a közmunka?

Portfolio
Félezren érik el július második felében a tíz éves határt, ameddig közfoglalkoztatottként dolgozhat valaki - írja a Népszava.

A kormányhivatalok levélben hívták fel a polgármesterek figyelmét nemrég arra, hogy a jelenlegi szabályok szerint, ha valaki – legfeljebb fél éves megszakításokkal – tíz éve közfoglalkoztatott, akkor így már nem dolgozhat tovább. Az első érintettek július 26-án érhetik el a tíz éves évfordulót, írja a Népszava.

A február 15-ei adatok szerint 91,1 ezren állnak közfoglalkoztatási jogviszonyban. 2021-ben az egy közfoglalkoztatónál eltöltött időtartam 523 fő esetében haladja meg a kilenc évet, vagyis az ő jogviszonyuk időtartama emelkedhet tíz év fölé a nyáron, ha idén is közmunkásként dolgoznak – tájékoztatta a Népszavát a Belügyminisztérium (BM).Törvénymódosítás nélkül nekik kell más megélhetési lehetőséget találni a nyáron.

Az önkormányzatoknak a saját nyilvántartásuk alapján tudniuk kell, ki az a helyiek közül, aki már tíz éven túl benne lenne a rendszerben, s rájuk már nem igényelhetnek közfoglalkoztatási támogatást – olvasható a kormányhivatali tájékoztató levélben.

Azok, akik hosszú ideje közfoglalkoztatásban dolgoznak, nem tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. A koronavírus-járvány miatti válság következtében pedig még annyi esélyük sincs elhelyezkedni a vállalati szférában a közfoglalkoztatottaknak, mint a válság előtt, amikor munkaerőhiány jellemezte a piacot. Egészen 2019 végéig ugyanis az volt a trend, hogy a közmunkások egy része az egyre növekvő munkaerőhiány miatt munkát kapott a vállalati szférában - így csökkent a közmunkások létszáma 200 ezerről 100 ezer alá -, miután a cégek csökkentették a felvételi kritériumokat. Akik tehát akkor nem tudtak munkát vállalni a cégeknél, azoknak most, a válság közepette sincs igazán esélyük.

Címlapkép: Getty Images

határátkelő
bull
Masterplast flotta új gépek IMG_0376 fotó_Kardos Zsolt
patai mihály
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus