Előfizetői tartalom

Óriási meglepetést hozott a magyar GDP-adat!

Portfolio
Tavaly a negyedik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 1,1%-kal meghaladta az előző negyedévit - áll a KSH friss jelentésében. Az adat óriási meglepetést jelent, a piaci elemzők ugyanis 0,4%-os csökkentést vártak a november közepétől életbe lépett járványügyi korlátozások miatt. Az egy évvel korábbi szinttől a magyar GDP (szezonálisan és naptárhatással igazítottan) 4,3%-kal marad el. A negyedik negyedév kiigazítatlan, éves alapú GDP-csökkenése 3,7 %, az erre vonatkozó elemzői várakozás 5,5% volt, vagyis ez a mutató alapján is óriási meglepetés a negyedik negyedévi gazdasági teljesítmény. Igaz, Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi szavaiból már lehetett arra következtetni, hogy az éves visszaesés mértéke a 4. negyedévben a vártnál jóval kisebb, 5% alatti lesz, de 4% alatti (nyers) mutatóra senki sem számított.

A mai adat igazolja azokat az előzetes várakozásokat, amelyek szerint a koronavírus-járvány második hulláma (pontosabban az erre reagáló korlátozó lépések) kevésbé fogták vissza a magyar gazdaságot, mint tavasszal. Ezt egyrészt már a nemzetközi adatokból lehetett sejteni, másrészt az egyes gazdasági területek havi részadatai is azt mutatták, hogy a gazdaságot nem érte...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés