MNB épület getty
Gazdaság

Utolsó nyugodt döntéseinek egyike előtt az MNB, de aztán az infláció felforgathat mindent

Portfolio
Várhatóan kedden sem módosít majd a kamatkondíciókon az MNB Monetáris Tanácsa, ahogy az utóbbi hónapokban megszokhattuk. Egyelőre az infláció sem indokol lépést, azonban megjelentek az első olyan elemzői vélemények, melyek szerint akár már az idén szigorítania kell majd a jegybanknak, ha valóban elindul az áremelkedés.

Most kedden még hátradőlhet az MNB

A Portfolio által megkérdezett elemzők közül senki sem számít a 0,6%-os alapkamat változására a keddi ülésen, és az egyhetes betéti ráta is szinten maradhat a jelenlegi 0,75%-on. Vagyis látszólag eseménytelen ülésre készülhetünk, friss inflációs jelentés is csak márciusban érkezik.

Portfolio elemzői felmérés a kamatvárakozásokról
név intézmény 2021. febr. 2021. dec. 2022. dec.
Alapkamat Egyhetes betét Alapkamat Egyhetes betét Alapkamat Egyhetes betét
Virovácz Péter ING Bank 0,60   0,75   0,60   0,90   0,60   0,90  
Regős Gábor Századvég 0,60   0,75   0,60   0,75   0,75   0,75  
Kuti Ákos MKB Bank 0,60   0,75   0,60    - 0,60    -
Jobbágy Sándor Concorde 0,60   0,75   0,60    - 0,60    -
Suppan Gergely Takarékbank 0,60   0,75   0,60   0,75   0,60   0,75  
konszenzus (medián)   0,60   0,75   0,60   0,75   0,60   0,75  
Forrás: Portfolio              

A leginkább figyelt mutató idén az infláció lehet, ebből a szempontból a januári statisztika nem okozott meglepetést, hiszen 2,7%-on stagnált az áremelkedési ütem, miközben például az eurózónában jelentősen meglódult. A legnagyobb kérdés talán az lesz a keddi kamatdöntő üléssel kapcsolatban, hogy a közleményben a Monetáris Tanács hogyan értékeli a globális inflációs kockázatok alakulását, változott-e az ezzel kapcsolatos képük az utóbbi egy hónapban.

Legkorábban márciusban értékelheti át ezeket az inflációs kockázatokat a jegybank a friss prognózisában. Az elemzők mindenesetre arra számítanak, hogy tavasszal akár 4% fölé is kúszhat az áremelkedés üteme, hogy aztán a második félévben megint enyhüljön kicsit.

Lehet, hogy már az idén szigorítani kell?

A szakértők többsége éppen az infláció miatt bizonytalan a jegybanki lépésekkel kapcsolatban az év további részében. Ha ugyanis tavasszal meglódul az áremelkedési ütem és a globális hatások tartósak lesznek, akkor az az MNB-t is lépésre kényszerítheti.

A mostani elemzői felmérésünkben már megjelent az első szigorításra vonatkozó várakozás: Virovácz Péter szerint az év végére 0,9%-ra emelkedhet az egyhetes betét kamata, ami jelenleg irányadó. Az ING Bank szakembere szerint a negyedik negyedéves GDP-adat kapcsán a pozitív meglepetést emelheti ki a jegybank közleménye kedden, míg az inflációt illetően továbbra is a kockázatokat hangsúlyozzák majd.

Így Virovácz szerint fennmaradhat az MNB tavaly ősz óta tapasztalt szigorú hangneme, vagy akár még erősödhet is egy árnyalatnyival.

A következő hónapok azonban a tavalyi alacsony bázis és a gazdaság újranyitása miatt komoly izgalmakat hozhatnak inflációs fronton – véli az ING elemzője. Ehhez kapcsolódóan pedig a legnagyobb kockázat, hogy a piacok miként reagálják le ezt a folyamatot, mennyire gyűrűzik be a jelentősen mélyülő negatív reálkamat a forint árfolyamába.

Könnyen elképzelhető, hogy az árfolyam elpattan és erre a jegybanknak az egyhetes betéti kamat finomhangolásával kell reagálnia

 - indokolja véleményét a szakértő.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mások az idén még nem várnak szigorítást a kamatkondíciókban, de hasonló folyamatokra hívták fel a figyelmet. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője például azt válaszolta kérdésünkre, hogy egyre erősebb kockázatokat lát, hogy jövőre már kisebb szigorításra lehet szüksége az MNB-nek, szerinte ebben az esetben az alapkamatot emelnék meg 15 bázisponttal az egyhetes betét szintjére. Ez azonban szimbolikus lépés lenne, hiszen jelenleg is az egyhetes ráta az irányadó.

A jegybank a nem konvencionális eszközök (NHP Hajrá, NKP, eszközvásárlás) keretének növelésével még lazíthat a monetáris kondíciókon idén, de a kamatot tekintve a következő lépés a szigorítás lehet – véli Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. szakembere hasonlóan vélekedik, mint Suppan Gergely, szerinte 2022-ben 0,75%-ra emelheti az alapkamatot a Monetáris Tanács.

Az inflációs folyamatok és árfolyam alakulása egyelőre sem lazítást, sem szigorítást nem kényszerítenek ki. Az árfolyam bár gyenge, de stabil

 - véli a rövidtávú kilátásokkal kapcsolatban Regős.

Címlapkép: Getty Images

mobil mobilbank netbank
érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
érettségi iskola vizsga