kórház váró állami egészségügy
Gazdaság

Több debreceni orvos nem akarja aláírni új szerződését

Portfolio
Jelenlegi formájában nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói - értesült a Telex.
Mi várható 2021-ben a magyar egészségügyben? Ingyenes konferenciánkon kiderül:

A portál birtokába került levélben az orvosok azt írják a Klinikai Központ vezetőinek, hogy azonnali egyeztetést kérnek, különben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

A lap emlékeztet arra, hogy március elsején lép életbe az orvosok esetében az egészségügyi szolgálati jogviszony, amely felváltja a közalkalmazotti státuszt. Az új munkaszerződéseket március elsejéig kellene aláírniuk, ezzel magasabb bérre számíthatnak, a pótlékok körüli bizonytalanság azonban nehezíti az érintettek döntését.

A debreceni traumatológusok Szabó Zoltánnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökének és Ónodi-Szűcs Zoltán stratégiai és gazdasági alelnöknek címzett február 22-i levelükben azt írják: megkapták és elolvasták a munkaszerződés tervezetét, de az nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást.

Az orvosok másik kifogása, hogy a munkaszerződés tervezete „rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

A Magyar Orvosok Szakszervezete friss közleményében jelezte hétfőn: üdvözli a kormány döntését a hálapénz rendszerének kivezetéséről és az ezzel párhuzamos orvosi bérrendezésről, de szerintük több dolog is aggodalomra ad okot. Azt írták: a végleges szerződéseket még mindig nem kapta meg az egészségügyi dolgozók jelentős része, pár nap maradhat annak átnézésre, aláírására, miközben pár nappal ezelőtt is még újabb részletszabályok jelentek meg. „Az új szerződés ugyan sok orvos számára valóban alapbérnövekedéssel jár, ugyanakkor az eddig napvilágot látott információk az ügyeleti díjak mértékéről aggasztóak” - tették hozzá. A szakszervezet megalázónak tartja az Országos Kórházi Főigazgatóság által meghatározott ügyeleti díjakat, amelyek hétközben az orvosok órabérének 70 százalékát, szombaton 80 százalékát, vasárnap és ünnepnapon 90 százalékát tennék ki. Nem tartják emberségesnek azt az elvet sem, amely a munkavállalót a munkaidején túli ügyeleti munkára kötelezi, és annak díjazása kevesebb, mint a rendes óradíj.

Címlapkép forrása: Shutterstock

koronavirus tavolsagtartas
gamestop
worker gyári munkás dolgozó covid koronavírus
GettyImages-1229902220

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit az ETF-ekről tudni akartál, de eddig nem mertél megkérdezni.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
oecdlogo