orbán viktor facebook kijárási korlátozás újranyitás
Gazdaság

Veszélyes pillanatban dönt Orbán Viktor a kijárási tilalomról

Portfolio
A parlament meghosszabbította a rendkívüli jogrendet, vagyis a kormány számára ismét adott a lehetőség, hogy rendeletben döntsön a koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedések jövőjéről. Egyúttal döntenie is kell, ugyanis napokon belül lejár a korlátozások hatálya. Számba vesszük, hogy milyen lehetőségek állnak a kormány előtt és azt is bemutatjuk, hogy mikor jöhet a nagy bejelentés.

Napokon belül jöhet a döntés

Eltelt ismét egy hónap a járvány elleni védekezés keretében alkalmazott korlátozó intézkedésekkel és a kormánynak napokon belül döntenie kell, ugyanis a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések március 1-ig tartanak, így például a kijárási tilalom is. Ha az intézkedések meghosszabbításának korábban látott menetrendje érvényesül ezúttal is, akkor a hét közepén esedékes kormányülés után ismerhetjük meg a kormány döntését: január elején Orbán Viktor jelentette be péntek reggel a szokásos rádióinterjújában, míg január végén a legutóbbi hosszabbításkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfón ismertette a kormány döntését. 

Ennek megfelelően január 29-én meg is jelent a rendelet a korlátozó intézkedések időbeli hatályának meghosszabbításáról, ezzel a járványügyi védekező lépések hatálya február 1-jéről március 1-jére tolódott ki. Ezzel Magyarország már lassan 4 hónapja él együtt a korlátozó intézkedésekkel, amelyek elengedhetetlenül szükségesek voltak ahhoz, hogy a második járványhullám csökkenésnek induljon.

Mindezek alapján azt mondhatjuk: várhatóan csütörtök délelőtt, de legkésőbb péntek reggel megismerhetjük, meddig maradnak még velünk a korlátozó intézkedések. A parlament hétfőn döntött a veszélyhelyzet 90 nappal történő meghosszabbításáról, így a felhatalmazást megkapta a kormány a további rendeleti kormányzáshoz.

Új szituációba kerültünk, hirtelen

Az elmúlt néhány hét járványügyi hírei alapján egyértelműnek tűnik, hogy egy hónappal ezelőtt a kormánynak könnyebb dolga volt, mint most, ugyanis a környezet alapvetően változott meg több szempontból is. Az események pedig csak tovább gyorsultak az elmúlt napokban.

  1. Az emberek hangulatát egyre inkább a nyitás határozza meg. Ez érthető, hiszen már 4 hónapja élnek együtt tartósan a korlátozásokkal, a türelem fogy, főleg bizonyos szektorokban. Az újranyitással kapcsolatos lakossági várakozásokat pedig csak fokozták az elmúlt néhány hét kormányzati kijelentései (amikor már márciust és húsvétot emlegettek a nyitás várható idejére), valamint akciói (épp a napokban indult el az online konzultáció az újranyitásról).
  2. Közben ugyanakkor valósággal berobbant a harmadik járványhullám az elmúlt három hét folyamán, és a legutóbbi napokban csak tovább romlottak a járványügyi folyamatok (külön kiemeljük lentebbi grafikonunkon a kórházban ápoltak és lélegeztetőgépen lévők számának alakulását). Egyre jobban teret hódít idehaza is a brit vírustörzs. Ez pedig épp kedvezőtlen környezetet teremt az első pontban felvázolt újranyitási elképzelések számára. A romló helyzetet támasztja alá az a friss statisztika is, miszerint két hét alatt megduplázódott azoknak az intézményeknek a száma, ahol kényszerszünetet vagy digitális oktatást rendeltek el a koronavírus-járvány miatt.
  3. Az is látható mindeközben, hogy bár az érintettek tömeges oltása halad (és a kormány mindent meg is tesz ennek érdekében, például az idősek esetén a héten megkezdődik a kínai vakcina beadása), még nem abban a tempóban és mértékben, ami érdemben felvenné a harcot a berobbanó harmadik hullámmal szemben (jelenleg 4,6%-os a magyarok átoltottsága). A helyzetet pedig csak tovább súlyosbítja, hogy az új vírusváltozatokkal szemben várhatóan kevésbé hatékonyak a jelenleg idehaza elérhető koronavírus-vakcinák, amely azt is jelenti a gyakorlatban, hogy a nyájimmunitás eléréséhez nagyobb átoltottság kell majd a jövőben.

Az egyre kedvezőtlenebbé váló járványügyi környezetben egyre több figyelmeztetést küldtek a szakértők is. Nyilvánvalóvá vált ugyanis az elmúlt napokban, hogy változatlan járványügyi intézkedéseket feltételezve (vagyis újabb szigorítás nélkül), a szabályokat kevésbé betartó lakossági környezetben, egy gyorsabb terjedésre képes vírustörzs (egyre inkább jelen van ugyanis a brit variáns Magyarországon is, valamint megjelentek újabb törzsek) kedvezőtlenre fordítja a járványgörbét és a járványhullámok alapvető jellemzője az exponenciális felfutás.

  • Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológusa többször is megszólalt pár nap alatt. Egyrészt azt hangoztatta, hogy a jelenlegi korlátozásokat fent kell tartani, nem érzi úgy, hogy a következő hetekben bármilyen nyitásnak lenne módja. Másrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy aggasztó a kórházba kerülő és az intenzív osztályon kezelt esetek számának emelkedése.
  • Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt nyilatkozta a napokban, hogy ha most feloldanánk a korlátozásokat, akkor hirtelen nagyon felerősödne a járvány.
  • Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig egymás után küldte a jelzéseket. Először csak jelezte, hogy ha teret hódít a fertőzőképesebb brit variáns, akkor romolhat a magyar járványhelyzet. Majd kiderült, hogy sajnos közösségi terjedésnek indult a brit variáns, amely miatt romlik a helyzet. A múlt héten már arra figyelmeztetett, hogy hamarosan dominánssá válhat a brit vírustörzs, ami nem sok jót jelez előre a kilátásokkal kapcsolatban. Másnap már bejelentette, hogy elindult a harmadik járványhullám Magyarországon, majd hétvégén már annak berobbanásától, exponenciális növekedésétől tartott. Hétfőn pedig már azt közölte, hogy exponenciálisan emelkedik a hazai járványgörbe.

És úgy tűnik, hogy a kényes helyzetet a kormány is kezdi felismerni, ugyanis Orbán Viktor legutóbbi pénteki rádióinterjújában már nem beszélt az újranyitás várható idejéről, hanem azt hangsúlyozta, hogy nagyon veszélyes pillanatban van Magyarország. Hétfő esti rövid videójában pedig azt mondta, hogy a járványügyi szakemberek szava lesz a döntő a korlátozások feloldásának időbeli menetrendjében.

De akkor milyen döntés jöhet?

A fentiek fényében több lehetőség közül választhat most a kormány, azonban ezek valószínűsége jócskán eltérhet egymástól.

  1. Már most dönt a szigorítások valamilyen minimális enyhítéséről, március elsejei indulással. (Talán ennek lehet a második legkisebb esélye a 4 forgatókönyv közül.)
  2. Nem nyúl a jelenleg érvényben lévő korlátozások tartalmához, vagyis egyáltalán nem old a kormány, viszont a helyzetre való rugalmasabb reagálás érdekében csak rövidebb ideig (például újabb két héttel, nem pedig 1 hónappal) tolja ki a jelenlegi intézkedések időbeli hatályát, például március közepéig. Ennek következtében megadja magának a lehetőséget a kormány, hogy két hét múlva is döntési helyzetben legyen. 
  3. Nem változtat a korlátozó intézkedéseken, és ahogy eddig, ezúttal is további 1 hónappal hosszabbítja meg azok időbeli hatályát (április elsejéig, azaz a húsvéti hétvége előtti napokig). Ennek megfelelően március végén lenne ismét döntési helyzetben és ha úgy alakulnak a folyamatok, akkor léphetne a nyitás érdekében épp a korábban ígért húsvét hétvégi határidő előtt.
  4. A járványügyi helyzet olyan mértékben romlik és annyira hirtelen a következő 2-3 napban, hogy a kormány kénytelen a korlátozások szigorításáról dönteni. (Talán ennek lehet a legkisebb esélye a 4 forgatókönyv közül, és hétfőn Müller Cecília országos tisztifőorvos azt válaszolta egy kérdésre, hogy nem szeretnének új korlátozó intézkedéseket bevezetni.) Érdemes ennek kapcsán megjegyezni, hogy a fertőzőbb vírusvariáns hazai megjelenése és terjedése kiemelten fontos abban a tekintetben, hogy hatással lehet a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések feloldásának időpontjára is. 

Egy dolog azonban biztos: a Portfolio azonnal beszámol a korlátozó intézkedésekről szóló döntésről.

Címlapkép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

koronavírus vakcina
Koronavírus
vakcina oltatás oltás
D__VG20190304010

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavírus vakcina