oltás vakcina koronavírus mti
Gazdaság

Müller Cecília: ha nem lesz javulás, nagyobb szigor jön a járvány miatt

Portfolio
Ma 11:15-re hirdette meg az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóját. Elhangzott, hogy nagyon nehéz hetek várnak ránk, több a súlyos beteg a magyar kórházakban, de egyre jobban halad a magyar oltási program, lakosságarányosan benne vagyunk a top3-ban Európában. Müller Cecília beszélt a Johnson & Johnson Janssen vakcinájáról is, amelyet hamarosan elfogadhatnak Európában is. Kitért arra is, hogy folyamatosan vizsgálják a szigorúbb intézkedések bevezetésének lehetőségét, így nem zárta ki az általános iskolák alsó tagozatainak digitális oktatásra való átállítását sem.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Mikortól érvényes az új oltási protokoll?

Március 1-től, azaz mától érvényes az új oltási protokoll.

Aki már korábban megkapta az első adagot, és akkor kapott már a második oltásra is időpontot, azoknak az ott megjelölt időpontban kell visszatérniük a második adagért. Akik viszont ma kapják az első oltást, azoknál hosszabb idő telik majd el a második adag beadásáig.

Bezárnak az alsós tagozatok is az iskolákban?

Müller elmondta, hogy mérlegelik ennek lehetőségét, folyamatosan figyelik a járványügyi adatokat és ezek fényében döntenek az újabb intézkedésekről.

nem zárhatjuk ki, hogy esetleg szükség lesz további járványügyi intézkedések bevezetésére.

Mekkora védettséget ad egy vakcina első oltása?

Müller erre a kérdésre azt válaszolta, hogy a második adagot mindenki megkapja, mivel a teljes védelem kialakulásához két adagra van szükség.

Az első oltás beadása után vakcinánként eltér a hatásfok, de többek szerint ez mindegyik esetben 50% felett van. Az biztos, hogy a súlyos szövődményeket már az első dózis is képes hárítani.

Ha nem tartjuk be a szabályokat, egyéb intézkedések jöhetnek

Mindenkit arra kér a tisztifőrvos, hogy tartsa be az eddigi korlátozásokat, mert ha így emelkednek a számok, akkor egyéb járványügyi intézkedésekre is szükség lehet.

Öt városban emelkedik a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyaga

A szennyvízadatok azt mutatják, hogy országszerte emelkedik a vírus örökítőanyaga a szennyvizekben, de különösen emelkedik a koncentráció Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsett és Szekszárdon - ismertette Müller Cecília.

Hamarosan jön az újabb oltóanyag a Janssentől

Új hír a hétvégéről, hogy a Janssen vakcináját engedélyezték Amerikában - mondja Müller. Kezdeményezték ennek engedélyezését Európában is, így nagyjából két hetet kell várni, hogy itt is jóváhagyják. Ezzel is bővül a beadható védőoltások száma.

A Janssen vakcinája is azon az elven alapszik, mint a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinája, tehát vektorvakcina ez is, humán adenovírust tartalmaz.

Változik az oltási stratégia

Módosítunk az oltási stratégiánkon, annak érdekében, hogy minden rendelkezésre álló oltást elolthassunk - mondja Müller. Erről már a háziorvosokat és az oltópontokat is tájékoztatták.

A nemzetközileg rendelkezésre álló információk és tanulmányok min azt mutatják, hogy érdemes mindenkinek a lehető leghamarabb megkapnia az első oltását, mivel már akkor is jelentős védettség tud kialakulni, legalább a súlyos szövődményekkel és halálozással szemben.

Elmondása szerint lehet, hogy a fertőzéstől nem tudnak megvédeni az első adagok, ami egyébként a két adag beadása után is előfordulhat, azonban a betegség súlyosságát mindenképpen csökkentik. Mindezzel pedig csökken a kórházak leterheltsége is.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a Pfizer vakcinájánál a WHO ajánlásának megfelelően kitolják a második adag beadásának idejét a 35. napra (a WHO ajánlása szerint ezt a 42. napig is ki lehetne tolni).

A másik változás, hogy az AstraZeneca oltóanyagát 12 hét különbséggel fogják beadni. Itt kutatások igazolják, hogy a második adag későbbi beadása nagyobb védettséget eredményezett.

Európában Magyarország benne van a top3-ban átoltottságot tekintve

Előkelő helyet vívtunk ki magunknak Európában a felfutó oltásokkal, Málta és Dánia után Magyarország a harmadik legjobban átoltott ország lakosságarányosan - emeli ki a tisztifőorvos.

Az európai átoltottsági átlag jelenleg 4,9%, míg itthon ez a szám 6,94%.

Üzent Müller a vakcinák között válogatóknak is

Az, aki válogat és egy számára szimpatikusabb vakcinára vár, heteket vagy hosszabb időszakot is veszíthet, mire védett lehet - mondja Müller. Így mindenkit arra kér, gondolja át, mielőtt elutasítaná a rendelkezésre álló vakcinát.

Az elmúlt héten megugrott a védőoltások beadása

Müller kitért arra is, hogy az elmúlt héten intenzíven megugrott a védőoltások beadása is hazánkban. Az oltóanyag-beszerzés egy nagyon kritikus és nehéz feladat, az egész világ ezzel küzd.

Magyarországon jelenleg ötféle vakcina áll rendelkezésre. Ma hajnalban 280 ezer Szputnyik V vakcina indult el Budapest felé, ebből 100 ezer második komponensű (az első komponens már nálunk van), a fennmaradó adagok pedig első oltásra használhatóak fel.Müller bízik abban, hogy ezzel nagy mértékben meg lehet növelni az oltakozók számát.

Az eddigi lekötött 6,5 millió Pfizer vakcina helyett már 10,87 millió oltóanyagot kötöttünk le ettől a gyártótól - árulta el Müller, ezzel is növelve a Pfizer-vakcina mennyiségét hazánkban.

Már több mint 685 ezer fő megkapta már az első oltást itthon, és közel 252 ezren már a másodikat is.

Több a súlyos beteg a kórházakban

A hétvégén 652 fővel emelkedett a kórházban ápoltak száma, tehát nem csak a fertőzöttek száma nő, hanem a súlyosabb esetek száma is - mondta el Müller Cecília. Kitért arra is, hogy péntek óta 86-tal emelkedett a lélegeztetőgépre szorulók száma is itthon.

ezek az adatok egy nagyon intenzív, erőteljes, exponenciális növekedést mutatnak. Félő, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszert is nagyon megterheli a növekvő fertőzésszám.

Ezért rendkívül fontos, hogy a következő hetekben még nagyobb fegyelemmel tartsuk be a szabályokat - kérte.

Soha komolyabban nem kellett venni ezt a járványt, mint jelenleg

Európában is számos ország a teljesítőképességének a határához érkezett, főképp az egészségügyi ellátórendszerüket tekintve - folytatja Müller Cecília.Szinte nincsenek szabad ágyak, segítséget kérnek más országoktól - tette hozzá.

Soha komolyabban nem kellett venni ezt a járványt, mint jelenleg.

Láthatjuk azt, hogy a második hullám lefelé menő szakasza nem tudott visszatérni az indulási szintre, hanem azt megelőzően, köszönhetően a vírusvariánsoknak elindult egy nagyon intenzív emelkedés a járványgörbében. Ezt látjuk Magyarországon is - mondja a tisztifőorvos, ismertetve a ma reggeli magyar adatokat:

Müller: nagyon nehéz hetek várnak ránk

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte a tájékoztatóját, hogy elmondta: világszerte tombol a járvány, globálisan már 113 millió fertőzöttet regisztráltak, de 64 millióan már meggyógyultak a betegségből, 2,5 millió ember pedig sajnos belehalt a vírusba.

Nagyon fontos, hogy minden figyelmünket az elkövetkező hetekre irányítsuk, nagyon nehéz hetek várnak ránk.

Kiss Róbert beszél

Kiss Róbert kezdte meg a tájékoztatót, a március 16-ig meghosszabbított korlátozások ismertetésével kezdte a beszámolót. Hatályban maradnak a maszkviselésre, a kijárási tilalomra és gyülekezésre érvényben lévő szabályok is.

A határokon ma jó ütemben lehet áthaladni, Röszkénél a belépő oldalon van kisebb torlódás a kamionok sávjában - mondja.

Beszélt arról, hogy rendszeresen megjelennek csalók is a maszkok és fertőtlenítőszerek piacán. Most már illegálisan árult védőoltások is vannak a piacon, ezekkel azonban óvatosságra int. Kitért arra is, hogy koronavírussal szembeni csodaszer nincs.

Vannak, akik házról házra járnak és személyesen kérik az embereket, hogy írják alá és töltsék ki a regisztrációs lapot, de Kiss Róbert figyelmeztet mindenkit, hogy nincs ilyen állami gyakorlat, így senki ne töltse ki ezeket a papírokat.

Hamarosan kezdődik az operatív törzs tájékoztatója

Hamarosan kezdődik az operatív törzs tájékoztatója, a ma reggeli adatok szerint átlépte a 15 ezret a koronavírusban elhunytak száma Magyarországon.

Koronavírus Magyarországon: kijöttek a hétfő reggeli adatok, meghaladta a 15 ezret a halottak száma

4 326  újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 432 925 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így ezzel már több mint 15 ezren vesztették életüket a koronavírus következtében Magyarországon.

Tovább a cikkhez

Itt a harmadik hullám Magyarországon, hamarosan megszólal az operatív törzs

A hétvégi szünet ma újra tart sajtótájékoztatót az operatív törzs, ahol a magyar napi esetszámok értelmezése mellett vélhetően szó lesz a vakcinázottság haladásáról, az elérhető és várt vakcinák számáról.

Az elmúlt héten jelentősen felfutott itthon az oltások száma, ami vélhetően annak köszönhető, hogy elkezdtek a kínai vakcinával is oltani az egészségügyi szakemberek. Tegnap Müller Cecília a kínai vakcinánál tapasztalt mellékhatásokról beszélt:

Címlapkép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

pf_tizmilliotanar
csehország prága
bill hwang
Kásler Miklós FB
iskola_koronavirus_maszk
traktor mezőgazdaság
zöld pénzügy pénz

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
pf_tizmilliotanar