Előfizetői tartalom

Szétesőben az EU közös vakcinabeszerzési stratégiája, egyre többen követik a magyar utat

Portfolio
Hétfőn négy uniós tagállam jelezte különböző formában, hogy elégedetlen a közös uniós vakcinabeszerzési stratégiával és a saját kezébe vette a minél több vakcina megvásárlásának, illetve legyártatásának kérdését. Ezek a fejlemények újabb ütéseket jelentenek a közös EU-s stratégiának, ami abból a szempontból érthető, hogy a járvány miatti nyomás láthatóan önálló megoldásokra sarkallja az egyes tagállamok vezetőit. Ezzel gyakorlatilag olyan útra lép egyre több tagállam, mint amire először a magyar kormány lépett, amikor néhány hete bejelentette a kétoldalú megállapodásokat Oroszországgal és Kínával a vakcinák beszerzésére, "felrúgva" a közös uniós beszerzési stratégiát.

Hétfőn délután a szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy ők is vesznek orosz Szputnyik vakcinát, most 100 ezer főnek elegendő adag érkezett, de összességében 1 millió embernek elegendőt vettek. Szintén hétfőn a lengyel köztársasági elnök telefonon beszélt Hszi Csin Ping kínai államfővel és a méltató szavakat tartalmazó leirat egyik hangsúlyos eleme az, hogy megkérte...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái