Előfizetői tartalom

Szétesőben az EU közös vakcinabeszerzési stratégiája, egyre többen követik a magyar utat

Portfolio
Hétfőn négy uniós tagállam jelezte különböző formában, hogy elégedetlen a közös uniós vakcinabeszerzési stratégiával és a saját kezébe vette a minél több vakcina megvásárlásának, illetve legyártatásának kérdését. Ezek a fejlemények újabb ütéseket jelentenek a közös EU-s stratégiának, ami abból a szempontból érthető, hogy a járvány miatti nyomás láthatóan önálló megoldásokra sarkallja az egyes tagállamok vezetőit. Ezzel gyakorlatilag olyan útra lép egyre több tagállam, mint amire először a magyar kormány lépett, amikor néhány hete bejelentette a kétoldalú megállapodásokat Oroszországgal és Kínával a vakcinák beszerzésére, "felrúgva" a közös uniós beszerzési stratégiát.

Hétfőn délután a szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy ők is vesznek orosz Szputnyik vakcinát, most 100 ezer főnek elegendő adag érkezett, de összességében 1 millió embernek elegendőt vettek. Szintén hétfőn a lengyel köztársasági elnök telefonon beszélt Hszi Csin Ping kínai államfővel és a méltató szavakat tartalmazó leirat egyik hangsúlyos eleme az, hogy megkérte...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés