beteg korhaz infuzio
Gazdaság

Megjött a rendelet: a magyar magánklinikák ingatlanjait is bevonhatja a kormány a védekezésbe

Portfolio
Szombattól a kormány határozattal berendelheti egészségügyi szolgálat teljesítésére azokat a dolgozókat, akik a magánegészségügyben tevékenykednek. A rendelet ezen része összhangban van Orbán Viktor korábbi jelzésével, a dokumentum azonban új kormánydöntést is tartalmaz. A péntek késő este megjelent rendelet értelmében az országos kórház-főigazgató kártalanításért cserébe kijelölheti magánegészségügyi szolgáltató ingatlanát is a koronavírus elleni védekezés keretében.
Mi vár a magánegészségügyi szolgáltatókra? Áprilisi konferenciánkon kiderül:

Behívót kaphatnak a magánszolgáltató dolgozói

A Kormány 106/2021. (III. 5.) Korm. rendelete az egészségügyi szolgálatra berendelés és az egészségügyi szolgáltatás biztosításának veszélyhelyzeti különös szabályairól címmel jelent meg a kormány új rendelete nem sokkal pénteken éjfél előtt, amely kimondja, hogy

a kormány határozattal berendelheti egészségügyi szolgálat teljesítésére azon egészségügyi dolgozót, aki

 • a) az egészségügyről szóló törvény szerinti működési nyilvántartásban érvényes bejegyzéssel szerepel, és
 • b) e rendelet hatálybalépésének napján vagy azt követően nem állami vagy nem önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi tevékenységet végez, vagy kormányzati igazgatási szervvel szolgálati jogviszonyban áll.

A rendelet felsorolja a kivételeket is, akikre a fenti szabály nem vonatkozik.

Azt is kimondja a péntek késő este megjelent kormánydöntés, hogy "az egészségügyi dolgozót egészségügyi tevékenység végzésére állami vagy önkormányzati fenntartású szolgáltatóhoz lehet az országos kórház-főigazgató által meghatározott időtartamra, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig berendelni".

Egyedi eseteket is felsorol a rendelet, amikor nem alkalmazható a berendelés:

 • a) az egészségügyi dolgozó várandóssága megállapításától a gyermeke hároméves koráig,
 • b) az egészségügyi dolgozó gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli,
 • c) az egészségügyi dolgozó hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, vagy
 • d) a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti nyugellátásban részesülő egészségügyi dolgozóra, ha nem kapott SARS-CoV-2 elleni védőoltást, valamint igazoltan 6 hónapon belül nem esett át a COVID-19 betegségen

Az (1) bekezdés szerinti határozatban kijelölt egészségügyi szolgáltató és a berendelt személy között szerződés jön létre, amely alapján a berendelt személy egészségügyi tevékenységet végez. A létrejött jogviszonyra az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvényt megfelelően kell alkalmazni - olvasható a szövegben. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint megállapított, a feladatellátásért járó pénzbeli ellentételezést az az egészségügyi szolgáltató biztosítja, ahol az egészségügyi dolgozó a berendelés alapján egészségügyi tevékenységet végez. Az egészségügyi dolgozó jogosult a kijelölt munkahelyen történő munkavégzéssel kapcsolatos utazási és szállásköltségeinek megtérítésére, azzal, hogy a költségtérítés mértékét, módját és az elszámolási rendjét az országos kórház-főigazgató határozza meg.

Az országos kórház-főigazgató berendelésről szóló határozata tartalmazza

 • a) a munkavégzés helyét,
 • b) a kijelölt munkahelyen történő munkavégzés kezdő és befejező időpontját és
 • c) a kijelölt munkahelyen történő munkavégzéshez kapcsolódó szállási és utazási feltételeket

Lényeges szabály, hogy

az egészségügyi dolgozó berendelésekor fennálló munkavégzésre irányuló jogviszonya a berendelés időtartama alatt nem szüntethető meg.

Emlékezetes, az egészségügyi szolgálati jogviszony épp a héten történő élesedése miatt több ezer dolgozó lépett ki az állami rendszerből, feltehetőleg nagy részük a magánszolgáltatóknál fog és szeretne elhelyezkedni. A mostani szabályok értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt számít rájuk az állam, vagyis nem ereszti el őket teljesen.

A magánszoltálgatónak az ingatlanát is át kell adnia

Nem csak a magánszolgáltatók munkavállalóiról rendelkezik a kormány.

A veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató, kártalanítás mellett, határozattal bármely – nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú – egészségügyi szolgáltatót kötelezheti a SARS-CoV-2 vírus elleni védekezéshez szükséges ingatlan, valamint ingó eszközök és felszerelések rendelkezésre bocsátására

a kijelölt állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi intézmény részére.

A rendelet értelmében "a kártalanítást a kötelezett egészségügyi szolgáltató kérelmére kell megállapítani. A kérelmet az országos kórház-főigazgatóhoz kell benyújtani. A kérelmet a benyújtástól számított 60 napon belül kell elbírálni". A kártalanítás fedezetét a központi költségvetés az egészségügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium költségvetési fejezetében az Országos Kórházi Főigazgatóság költségvetésében biztosítja.

A kártalanítás összegének megállapításánál figyelembe kell venni

 • a) az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának szabályait,
 • b) az igénybevétel tárgyának használatra történő átengedéséért a használat során bekövetkezett értékcsökkenés mértékét,
 • c) ingó és ingatlan dolog állagában okozott kárnál a dolog szakszerű helyreállításának, kijavításának költségét,
 • d) az igénybevétel tárgyának az igénybevétel napján nyilvántartott könyv szerinti értékét,
 • e) a biztosítás alapján megtérülő összeget.

A kártalanítást pénzben kell megállapítani és megtéríteni. A kártalanítás megfizetésére a döntés véglegessé válásának napjától számított 45 napon belül kerül sor.

Mindezt figyelembe véve tehát ha az állam a 60. napon dönt a kártalanítás összegéről és ezt követően 45 napra fizet, akkor

az a helyzet is előállhat, hogy a veszélyhelyzet miatt lekötött ingatlanja után fizetendő használati díjra 3 hónap után számíthat az államtól.

Mi vár a magánegészségügyi szolgáltatókra? Áprilisi konferenciánkon kiderül:

Berendelhetik a rezidenseket is

A veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló rezidens számára a rezidens elsődleges képzési helyének minősülő egészségügyi szolgáltatótól eltérő egészségügyi szolgáltatót jelölhet ki a munkavégzés helyeként, ha azt a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása vagy egyéb ellátási érdek indokolja.

Miért van erre szükség?

Vagyis ahogy azt a miniszterelnök péntek reggeli interjújában jelezte: a koronavírus-fertőzéssel kórházban ápolt betegek számának várható emelkedése miatt bővítik a személyzet létszámát, és itt megemlítette:

lehet, hogy sor kerül a magánegészségügyben dolgozóknak a kötelező bevonására is. Ezekben a percekben is dolgoznak a szakemberek egy ilyen bevonási terv részleteiről.

Orbán Viktor péntek reggel arról beszélt, hogy 6867-en vannak most kórházban, de ez a szám akár 15-20 ezerig is felmehet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

SZG_9452
telefon mobil sms koronavírus
usaorosz
izrael
brazilia2
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Online előadás
Hasznos tippek és trükkök
koronavírus