FONTOS Váratlan bejelentés: Oroszország leállította a gázszállítást az EU harmadik legnagyobb gazdasága felé
 
Előfizetői tartalom

Tombol a koronavírus, de kevesebben halnak meg, mint a járvány előtt, miért?

Portfolio
A koronavírus-járvány második hullámának csúcsán hetente 1000-1500 fővel többen haltak meg Magyarországon a szokásosnál. Az idén viszont egyelőre a halálesetek száma kevesebb az ilyenkor jellemzőnél, pedig a koronavírussal kapcsolatos halálesetek száma még a két hullám között sem csökkent nullára. Lehet, hogy nem is olyan halálos a járvány? A különös jelenségre több magyarázat adódik, de sajnos összességében ezek nem azt mutatják, hogy a járványban valóban kevesebben halnának meg.

A hazai és nemzetközi koronavírus-járvány adatai közül a legmegbízhatóbbnak többnyire egy „nem-koronavírusos” statisztikát szoktak tekinteni: a többlethalálozást. A mutató azt jelzi, hogy a járvány heteiben mennyivel haltak meg többen (vagy kevesebben), mint a járvány előtt az év hasonló időszakában. A többlethalálozási mutatót pont azért tartják sokra, mert egyszerűen megkerüli azokat a problémákat, hogy kit tekintsünk koronavírusban elhunytnak, hány fertőzöttet találunk meg, mindenkit sikerül-e letesztelni a kórházakban stb. Ehelyett egyszerűen összeveti koronavírus időszakának halottjait a járványmentes időszak haláleseteivel.

A hazai többlethalálozási folyamatok világosak, ezt mutatja az alábbi ábra. Eszerint 2020 elején, a járvány előtt a korábbi évekhez képest kevesebben haltak meg Magyarországon, aminek fő okaként az átlagosnál gyengébb influenzajárványt szokták megnevezni. A járvány tavaszi hulláma a gyors és erőteljes lezárások miatt nem hozott sok halálesetet, ezért őszig a szokásos demográfiai folyamatokat láthattuk. Ősszel aztán a második hullám szomorú fejleményeket hozott, a halottak száma lényegesen meghaladta az ilyenkor jellemzőt. Tulajdonképpen a járvány összes súlyos veszteségét 15 hét alatt szenvedtük el. Utána azonban a heti halálozások gyorsan esni kezdtek, és a többéves átlag alá kerültek.

Ha a többlethalálozást összevetjük a koronavírussal összefüggésben hivatalosan elhunytak számával, akkor további érdekes megállapításokat tehetünk. Mint az alábbi ábrán láthatjuk, a két mutató nem esik tökéletesen egybe, sőt megmagyarázhatatlannak tűnő eltérések vannak közöttük.

Miről lesz még szó?

  • Mennyivel halhattak meg többen tavaly a koronavírus miatt a hivatalos adatoknál?
  • Mért ilyen alacsony az idei többlethalálozás?
  • Miért talál a statisztika sokezer új halottat?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái