varga mihaly beruhazasok210408
Gazdaság

Varga Mihály: állami beruházási csúcsot érhetünk el idén az EU-ban, gyors lesz a gazdasági felpattanás

Portfolio
Konkrét beruházási előrejelzéseket osztott meg csütörtökön Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter, amelyekből kiderül többek között az, hogy idén az állami beruházási ráta a GDP 6,5%-ára emelkedhet, ami az egész Európai Unióban a legmagasabb lehet.

Varga Mihály Facebook-posztba tett ábrái szerint a magánszektor beruházásai a 2019-es (folyó áron) 10 ezer 9 milliárd forintról tavaly a válság mellett csak 10 ezer 42 milliárd forintra tudtak nőni, de idén 11 ezer 5 milliárd forintra ugorhatnak. Az állami szektor által kezdeményezett beruházások a 2019-es 2928 milliárd forintról tavalyra 3059 milliárd forintra nőttek az állami beruházás-támogatási programok felpörgetése mellett, majd a tárcavezető jelzése szerint idén 3350 milliárd forintra ugorhatnak.

Ennek kapcsán a posztban rámutatott:

Az állami beruházási ráta a 2019-es 6,2%-ról 6,4%-ra nőtt tavaly, idén tovább emelkedhet 6,5%-ra. Ez Európában a legmagasabb érték.

A két ábra együtt egyébként azt is mutatja, hogy a tavalyi 13 ezer 100 milliárd forintos teljes folyó áras beruházási teljesítmény idén 14 ezer 355 milliárd forintra ugorhat, és a poszt szerint úgy fogalmaz Varga, hogy Idén mind az állami, mind pedig a privát szféra beruházásai erősödhetnek: folyó áron mérve 9% felett, volumenben 4%-ot meghaladó mértékben.

Rámutat arra, hogy „Munkahelyet és gazdasági növekedést a beruházások adnak. Ezért támogatja a kormány a válság alatt is a vállalkozások fejlesztéseit, a családok beruházásait – például az Otthonteremtési Programmal, és folytatódnak, sőt bővülnek az állami fejlesztések is.

Gyors lehet a kilábalás

A fentiekkel párhuzamosan Varga Mihály a Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2021 konferencián többek között azt mondta az MTI tudósítása szerint, hogy a gazdaság kilábalása gyors ütemben valósulhat meg, a második negyedévtől kétszámjegyű növekedésre, az idén éves szinten 4 százalékos, jövőre pedig 5 százalékot meghaladó bővülésre lehet számítani. Utóbbi számokat már jelezte a tárcavezető egy minapi lapinterjúban is:

A tárcavezető tájékoztatta a cégvezetőket arról, hogy a következő évi költségvetést szokás szerint - már hetedik alkalommal - az idén is május elején terjesztik a parlament elé. A 2022-es tervezetben csökkenő hiánypályával számolnak, illetve a védekezés költségei mellett továbbra is biztosítják a gazdaság újraindítási alapot - ismertette, és utalt egy új alap esetleges létrehozására, amelynél uniós hozzájárulásra lesz szükség.

A gazdaság gyors visszaállását a növekedési pályára a kormány az adótörvények módosításával is segíteni kívánja - húzta alá Varga Mihály, aki arra is kitért, hogy a változtatások célja ezúttal sem az, hogy minél több adót szedjenek be, hanem a minőségi változás. Közölte, hogy módosítani fogják a csőd- és felszámolási eljárások szabályait, ugyanis ezeknek a folyamatoknak az elhúzódása a piac sok szereplőjének hátrányt okoz.

Varga Mihály elmondta, hogy a járvány miatti válság új irányokat is kijelölt a kormány gazdaságpolitikája számára, az egészségügyi eszközök hiánya rávilágított a globális ellátási lánc sérülékenységére, éppen ezért erősíteni kell Magyarország önellátását több területen is.

A nagyvállalati beruházási támogatáson és az új egészségipari támogatáson keresztül 220 milliárd forint állami hozzájárulással több mint 450 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg vagy indult el - tájékoztatott.

A tárcavezető örvendetesnek nevezte, hogy a GDP-arányos beruházási ráta Magyarországon tavaly a krízis ellenére igen magas, 28 százalék volt, amivel Magyarország a 3. legjobb helyre került az Európai Unióban. Azt is hozzátette, hogy a tavalyi ráfordítások hatása hamarosan meg fog látszani a gazdasági adatokban.

Ma egyébként többek között a munkaerőpiac, a népesedéspolitika, a digitalizáció és az egészségügy területére kiterjedő javaslatokat nyújtott be a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a kormánynak, melyekkel a koronavírus-járvány utáni időszak gazdaságpolitikáját kívánja segíteni. A főbb intézkedések költségvetési hatása a következő három évben mintegy 700 milliárd forint költségvetési forrást igényelne:

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi. Budapest, 2020. november 6. VargaMihály pénzügyminiszter beszédet mond a támogatási szerződések aláírása előtt a minisztériumban 2020. november 6-án. Újabb egészségipari beruházások indulnak a kormány Egészségipari támogatási programjának (Etp) köszönhetően, amelyre 50 milliárd forintot különítettek el.

washingtondc
szputnyik vakcina szallitmany 210329
legszennyezettseg india shutterstock

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus járvány kórház egészségügy