Előfizetői tartalom

Meglepően nagyot esett a napenergia ára Magyarországon

Major András
Magyarország csatlakozott azon országok klubjához, amelyekben a következőkben épülő nagyobb naperőművek már a piaci referenciaárnál olcsóbban termelhetik a villamos energiát. A magyar megújuló energia aukciós (Metár) rendszer így két lépésben elérte a mértékadó német, illetve közép-európai árszintet, azonban nálunk jóval gyorsabb volt a tanulási folyamat: míg a kötelező átvételi rendszer még 100 eurós árat garantált minden, naperőműben megtermelt áram megawattórájáért, addig az 1. Metár-tender ezt 70, a 2. kiírás pedig 50 euróra szorította le.

A legutóbbi, második Metár-tenderen az 1 MW és 49,99 MW közötti mérettartományban benyújtott valamennyi nyertes ajánlat alacsonyabb volt a 2019-es villamosenergia-nagykereskedelmi piaci árszintnél, vagyis ezek mondhatni támogatás nélkül léphetnek be a rendszerbe. Az ajánlati árak alakulását jól szemlélteti a REKK Metazsúl blogján bemutatott ábra: Forrás: REKK Metazsúl...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái