GettyImages-1232277427
Gazdaság

Japán radioaktív vizet öntene a Csendes-óceánba, többeket aggaszt a lépés

Portfolio
Már korábban is felmerült annak a lehetősége, hogy Japán a Fukusima Daiicsi atomerőmű baleset után felgyülemlett hatalmas mennyiségű radioaktív vizet megfelelő kezelés után beleöntené a Csendes-óceánba. A hatóságok azt állítják, hogy a szennyezett vizet a lehető legnagyobb mértékben megtisztítják a lépés előtt és nem jelent egészségügyi kockázatot, de többen is arra figyelmeztetnek, többek között a Greenpeace, hogy az még így is káros lehet az emberi génekre és az óceán élővilágára.

A kormányzat lépésétől azonban nem csak a környezetvédők tartanak, hanem a helyi halászok is, akik amiatt aggódnak, hogy így majd senki sem akar tőlük halat venni, mivel félni fognak az emberek a fertőzésveszélytől.

A japán kormány egyébként ma kommunikálta hivatalosan is a döntését, miszerint úgy szabadulnának meg a felgyülemlett radioaktív víztől, hogy azt tisztítás után beleöntenék az óceánba. Azért döntöttek így, mivel nem látnak biztonsági kockázatokat ebben az esetben.

A már részben kezelt szennyezett vizet jelentősen felhígítanák és kisebb adagokban eresztenék majd a vízbe, amely nagyjából két év múlva kezdődne.

A mai döntéssel több éves vita végére került sor, amely arról szólt, hogy hogyan lenne érdemes megszabadulni a több mint 1 millió tonna kezelt víztől, amely az atomerőmű balesetet követően gyülemlett fel.

A szennyezett vizet, amelyet részben a felhevült üzemanyag hűtésére pumpáltak a reaktorokba, és az összekeveredett esővízzel és talajvízzel is, egy ALPS nevű eljárás segítségével kezelik. A folyamat során a radioaktív anyagok egy része eltávolításra kerül, mint amilyen a stroncium és a cézium. Egyedül a trícium marad hátra, ami kisebb mennyiségben nem jár jelentős egészségügyi kockázatokkal.

A kezelt vizet jelenleg tartályokban tárolják, márciusban nagyjából 1,25 millió tonnát, de az atomerőmű üzemeltetője a Tepco jövőre kifogyhat a tárolói kapacitásaiból.

Az üzemeltető Tepcot pedig kártérítésre is kötelezné a kormányzat a tervek szerint, amivel a halászokat kompenzálnák.

A döntést több környező ország is elítélte, mint például Kína és Dél-Korea, akik rettentően felelőtlennek nevezték a lépést. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) azonban támogatta a tervet, amely szerintük megfelel a nemzetközi gyakorlatnak, és az Egyesült Államok is hasonlóan nyilatkozott.

A kormányzat tervei szerint a tríciumot megfelelően felhígítanák, és harmadik felek is felügyelnék majd a folyamatot, köztük az IAEA.

(Kyodo News)

Címlapkép: Kyodo News via Getty Images

olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
rakéta amerika biden trump elnökválasztás