koronavírus orvos
Gazdaság

Az iskolanyitás elhalasztását kéri Orbán Viktortól a Magyar Orvosok Szakszervezete

Portfolio
Nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ), hogy az iskolanyitás elhalasztását kérjék.

A MOSZ Facebook-oldalán tette közzé a nyílt levelet, melyben üdvözölte Orbán Viktor felsőbb osztályokban való nyitási elhalasztását, viszont arra kérik a miniszterelnököt, hogy halassza el az április 19-re tervezett alsós osztályok és óvodák nyitását is.

A súlyos járványhelyzet jelenleg a járványügyi szakértők és a betegágy mellett dolgozó orvosok, egészségügyi dolgozók szerint sem teszi lehetővé a korlátozások ilyen mértékű további enyhítését

– írják.

Hozzáteszik: a brit mutánssal való fertőzés miatt a gyermekek esetén is súlyos, életveszélyes állapotot alakíthat ki, és sajnos ezekben a korosztályokban is akár halálos szövődményekhez vezethet.

„A kevésbé súlyos eseteket követően kialakuló poszt-covid szindróma hosszú időre, akár életre szólóan egészségkárosodást alakíthat ki, krónikus beteggé teheti a covid19-fertőzésen átesetteket. A poszt-covid szindróma kialakulásának esélyét egyes szakértők 30-50% közé is teszik” – írják.

Figyelmeztetnek: az óvodás és alsós általános iskolás gyermek esetén a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen. Ha egy csoportba vagy osztályba egyetlen fertőzött gyermek is bekerül, az nagyon nagy eséllyel akár az egész csoportot is megfertőzheti. Ráadásul a gyermekek a szüleiknek is hazaviszik a fertőzést.

Hozzátetták: jelenleg az intenzív osztályokon fekvő betegek túlnyomó része már nem a legidősebb korosztályból kerül ki. Egyes osztályokon az intenzív osztályokon fekvők közel 80%-a 60 év alatti, és egyes helyeken 25-30%-ot is elér a 40 év alatti korosztály.

„A jelenlegi helyzetben olyan betegeket is elveszítünk – covidos betegeket és nem covidban szenvedőket egyaránt – akiket nagyobb eséllyel meg lehetne menteni, ha csökkenne a terhelés az ellátórendszeren. Az egészségügyi ellátórendszerben a minimumfeltételek betartását nem garantált, a folyamatos munkarendet sok kórházban csak extrém túlmunka árán lehet fenntartani – már minden törvényes keretet kimerít az egészségügyi dolgozók által elvégzett túlmunka mennyisége, annak minden, testet és lelket károsító hatásával együtt” – írják.

Az oltási program előrehaladása mellett a korlátozások fenntartása is szükséges ahhoz, hogy tovább csökkenjen a kórházakra, az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás  - zárják a gondolataikat az orvosok, akik azt kérik a miniszterelnöktől, hogy ne legyen kötelező a nyitás április 19-én, csak miután a pedagógusok védettsége kialakult, illetve vállalja át az állam az otthon maradó szülők bérköltségeit is.

Címlapkép: Getty Images

bullbear
gáza
ujgurok
kínai hadihajó
koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
A Fed ma biztosan nem bánta meg a kamatvágást